dimarts, 4 de novembre del 2014

CAMPIANI, Lucio (1822-1914) - Musica da camera

Peder Balke - Nordland
Obra de Peder Balke (1804-1887), pintor noruec (1)



- Recordatori de Lucio Campiani -
En el dia de la commemoració del seu 100è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Peder Balke (Helgøya, 4 de novembre de 1804 - Oslo, 5 de febrer de 1887) va ser un pintor noruec. Es va fer conegut per la forma amb què va interpretar la naturalesa noruega amb una atmosfera dramàtica i profundament romàntica. Va néixer a l'illa d'Helgøya on els seus habitants van ajudar a pagar les despeses dels seus estudis artístics. Com a contrapartida, Balke va pintar diverses obres que va regalar en agraïment. El 1827 Balke va estudiar amb Heinrich Grosch i dos anys més tard va estudiar amb el danès Jens Funch. Entre els anys 1829 i 1833 va ser alumne de Carl Johan Fahlcrantz a l'Acadèmia d'Art d'Estocolm. Anys més tard va estudiar amb el famós pintor noruec Johan Christian Dahl. Els seus viatges arreu de la freda geografia noruega van marcar la seva obra pictòrica. Va acumular una gran fortuna quan el 1846 va vendre una trentena de les seves obres a Lluís Felip de França. Les seves obres van gaudir d'un gran èxit per la seva traçada singular, per la paleta cromàtica i per l'estil proper a Turner. Va ser un activista social tota la seva vida amb especial repercussió a Oslo, on fins i tot un barri va dur el seu nom. Va morir en aquesta ciutat el febrer de 1887.

Font: En català: No disponible En castellano: Peder Balke (1804-1887) In english: Peder Balke (1804-1887) - Altres: Peder Balke (1804-1887)



Parlem de Música...

Lucio Campiani (Mantova, 16 de setembre de 1822 - Mantova, 4 de novembre de 1914) va ser un compositor italià. Fill d'artistes, el seu pare era oboista i la seva mare pianista, va aprendre música amb ells des de ben petit. Va estudiar piano i viola i amb 18 anys es va traslladar a Bolonya on va estudiar al Conservatori amb G. Rossini, que el va ajudar a promocionar-se musicalment. El 1856 va rebre la invitació d'Amilcare Ponchielli, en un acte de reconeixement del seu talent, per visitar Bèrgam. El 1864 va obtenir la càtedra de professor de l'Escola de Música de Mantova la ciutat on es va convertir en mestre de capella de la seva Catedral. Va treballar com a organista i va compondre nombrosa obra de cambra i religiosa. El 1905 es va jubilar i va morir el novembre de 1914 a Mantova.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible Altres: Lucio Campiani (1822-1914)



Parlem amb veu pròpia...

Poca serà la informació addicional que podré aportar en relació a un autor que essencialment no es va moure d'Itàlia i que va gaudir de la comoditat d'un càrrec com el de mestre de capella d'una ciutat intermèdia, és a dir, sense necessitat de fer musicalment gaire soroll més enllà de satisfer les necessitats artístiques locals. Aquest escenari va ser aproximadament el de Lucio Campiani, un italià de qui les referències són poques i una de les quals, que amb certesa commemorem, és la del seu aniversari de decés. En qualsevol cas, Campiani va ser un autor que va escriure nombrosa música religiosa a diferents veus i formacions instrumentals i un nombre indeterminat de música de cambra i de piano. D'aquesta n'existeix una edició monogràfica que explora diverses partitures per a piano sol, per a piano a quatre mans, per a quartet de corda i per a quartet de violí, flauta, clarinet i piano. El dibuix és proper al del seu mestre Rossini la traçada del qual s'evidencia en la música de Campiani. No obstant, altres formes musicals hi són presents, com així ho testimonia el preciós vals La ferrovia mantova per a piano a quatre mans. El Terzo quartetto in Re maggiore per a instruments de corda segueix la pauta dels famosos quartets de Donizetti, un dels referents instrumentals de corda a la Itàlia del XIX. La interpretació en general és bona i més que suficient per dimensionar la desconeguda història de Lucio Campiani, un compositor a qui gustosament donem la benvinguda!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Luca Bertazzi (violin), Paolo Ghidoni (violin), Andrea Maini (viola), Francesco Ferrarini (cello); Camillo e Umberto Bertetti (piano)
AMAZON: Lucio campiani: Musica da camera
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Lucio campiani: Musica da camera

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Don't know the music, but love the beard and eyebrows.

    ResponElimina