dissabte, 1 d’octubre del 2011

KROMMER, Franz (1759-1831) - Clarinet Concerto Op. 91 (c.1815)





Franz Krommer (1759-1831) compositor txec i contemporani de grans compositors com Mozart, Haydn o Beethoven. El seu tiet va ser el seu mestre de violí i orgue i, tot i que va escriure per a molts tipus d'instruments, la majoria d'obres que avui dia coneixem són per a instruments de vent, ja sigui en forma de concerts, simfonies concertants o obres de cambra les quals representen un dels millors exemples en l'ús d'instruments com el clarinet. La seva música és instrumental, de fet, només es coneixen unes poques misses que va escriure les quals no s'han enregistrat mai ni escoltat, si més no a la nostra època. Estilísticament, va ser un compositor clàssic tot i viure de primera mà el naixement i la transició romàntica. Els seus concerts denoten un classicisme depurat i virtuós on l'ús de la orquestra i dels instruments solistes brillen amb una qualitat pròpia de l'escola vienesa. De fet, fou el substitut de L. Kozeluch (de qui en parlàvem fa uns dies) a la Cort Imperial d'Àustria. Com a gran compositor d'obres per a clarinet, recuperaré un dels seus concerts per a dos clarinets. El clarinet va ser un instrument inventat al segle XVII tot i que el seu ús no es va introduir de forma sistemàtica a la orquestra fins a mitjans-finals del segle XVIII. 

El concert que escoltarem avui consta de tres moviments:

1. Allegro - 12:01
2. Adagio - 6:16
3. Alla polacca - 5:33

Ens l'interpreta la Nicolas Esterhazy Sinfonia sota la direcció i clarinet de Kalman Berkes i en l'altre clarinet solista a Tomoko Takashima i té una durada total de 23:50 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):


IMSLP: Franz Krommer (1759-1831)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Kalman Berkes – Krommer: Clarinet Concertos Opp. 35, 36 And 91

Kalman Berkes – Krommer: Clarinet Concertos Opp. 35, 36 And 91

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. PRECIOS! (i no sé dir res mes, pero algú t'ho ha de reconeixer)

    ResponElimina
  2. Gràcies! Però a mi no m'ho has de reconèixer, sinó al compositor i als intèrprets, jo només sóc un oient privilegiat a qui agrada compartir bona música!

    ResponElimina