dilluns, 13 de març del 2017

GARRETA I ARBOIX, Juli (1875-1925) - Suite en Sol

Hans Fredrik Gude - Strandnara fiske
Obra d'Hans Fredrik Gude (1825-1903), pintor noruec (1)


- Recordatori de Juli Garreta i Arboix -
En el dia de la celebració del seu 142è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Hans Fredrik Gude (Cristianía [ara Oslo], 13 de març de 1825 - Berlin, 17 d'agost de 1903) va ser un pintor noruec i un dels màxims representants del nacionalisme romàntic del seu país. Nen prodigi, va començar la seva educació artística l'any 1837 com a deixeble del pintor danès Johannes Flintoe. Després va ingressar a l'Escola Estatal d'Arts i Artesanies de Cristiania. Als 16 anys va partir cap a Düsseldorf, on va rebre classes privades abans d'ingressar a l'acadèmia d'art, on va ser alumne d'Andreas Achenbach. Precisament a Alemanya, va desenvolupar la seva carrera professional, on va treballar com a mestre d'art a Düsseldorf, Karlsruhe i, en els últims vint anys de la seva vida, a Berlín. Gude va rebre en vida diverses condecoracions estrangeres i reconeixements honorífics. El 1893 va rebre la Gran Creu de l'Ordre de Sant Olaf. Com a pintor, les seves obres paisatgístiques van il·lustrar la grandesa dels paisatges noruecs, sovint idíl·lics, on destacaven les muntanyes en tota la seva dimensió. En una etapa posterior, els motius de les seves obres es van dirigir cap a la costa. L'ús de la llum i l'ombra, els núvols i l'alba, va ser un tret típic de les seves pintures. La naturalesa i els seus elements es van representar amb tota la seva força, mentre que la presència de l'home, a penes perceptible, va ser completament marginal. Entre les seves obres mestres cal citar els paisatges amb títol Muntanyes altes (Høifjæld) i La Processó nupcial en Hardanger (Brudeferden i Hardanger), aquesta última una obra realitzada en col·laboració amb el pintor noruec Adolph Tidemand. Va morir a Berlín i va ser la primera persona enterrada en el bosc dels homes il·lustres del Cementiri del Salvador de Cristiania, quan aquest va ser inaugurat el 1903. 

Font: En català: No disponible En castellano: Hans Fredrik Gude (1825-1903) In english: Hans Fredrik Gude (1825-1903) - Altres: Hans Fredrik Gude (1825-1903) 



Parlem de Música...

Juli Garreta i Arboix (Sant Feliu de Guíxols, 12 de març del 1875 - Sant Feliu de Guíxols, 2 de desembre del 1925) va ser un compositor català. Fill d’Esteve Garreta i Roig, músic de Vilanova i la Geltrú establert a l'Empordà i director de la cobla La Vella de Sant Feliu, es va formar amb el seu pare. Posteriorment, va rebre classes del pianista Ramon Novi. Altres fonts també el van situar a Vilanova i la Geltrú on es creu va ser alumne d'Antoni Urgellès i Granell. Allà va ser on probablement va conèixer a Pau Casals amb qui va compartir una intensa amistat. Inicialment, Juli Garreta va fer de rellotger a la rellotgeria del seu pare, si bé només va construir un rellotge al llarg de la seva vida. Els seus inicis com a músic van estar focalitzats en el gènere de la sardana per al qual va compondre diverses obres. A partir del 1902, va començar a explorar altres gèneres com el simfònic o la música de cambra els quals van facilitar el seu ascens com a compositor admirat i respectat. En conjunt, el seu repertori va ser considerable amb una vintena de peces de música simfònica i de cambra, una trentena de cançons per a veu i piano i una vuitantena de composicions de música per a cobla, especialment sardanes. Va morir a Sant Feliu de Guixols el desembre de 1925.

OBRA:

Instrumental:

Orch:
Impressions sinfóniques, 1901;
Scherzo, 1915;
Preludi mediterrani, 1918;
Suite empordanesa, 1920;
Pastoral, sym. poem, 1922;
Les illes Medes, 1923;
Vn Conc., 1925

Other works:
Pf Sonata, 1922;
Vc Sonata;
chbr pieces;
over 80 sardanas

Font: En català: Juli Garreta i Arboix (1875-1925) En castellano: Juli Garreta i Arboix (1875-1925) In english: Juli Garreta i Arboix (1875-1925) - Altres: Juli Garreta i Arboix (1875-1925)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Orquestra Simfònica Catalana; Antoni Ros-Marbà
AMAZON: GARRETA, J. - Suite en Sol
CPDL: No disponible
SPOTIFY: GARRETA, J. - Suite en Sol



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Thank you so much for this new (to me,at least) and interesting composer!

    ResponElimina
  2. Hola Pau, quina sorpresa més bona, genial aquesta descoberta...
    Coneixia el seu Concert per a violí i orquestra que és molt interessant, però no coneixia el material d'avui...moltes gràcies...:)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un plaer! En el meu cas Garreta era un total desconegut!!
      Salut!

      Elimina