divendres, 10 de març del 2017

STOCKMANN, Bartholomaeus (c.1550-1609) - Musica Nuptialis (1590)

Michel Coxcie - Santa Cecilia
Obra de Michel Coxcie (1499-1592), pintor flamenc (1)




Parlem de Pintura...

Michael Coxcie (Mechelen, 5 de març de 1499 - Mechelen, 10 de març de 1592) va ser un pintor flamenc. Segons Van Mander, va rebre es va formar al taller de Bernard van Orley a Brussel·les. Des d'allà va viatjar a Haarlem, on va copiar en dibuix l'obra Bateig de Crist de Jan van Scorel, i després a Roma, on hi va romandre aproximadament des del 1530 fins el 1539. Allà va realitzar diversos treballs al fresc com la Resurrecció de la Basílica de Sant Pere o la decoració de dues capelles de l'església de Santa Maria dell'Anima. També a Roma es va unir a l'Acadèmia de Sant Lluc on va gaudir de notable reputació tot i els seus orígens flamencs. El 1539 va tornar a Mechelen on es va casar dues vegades i on va tenir diversos fills dels quals, quatre, van ser pintors. A mesura que els seus fills van créixer, va poder col·laborar amb ells en la realització del més d'un centenar de pintures de gran format que va realitzar. Molt apreciat pels seus contemporanis, va arribar a ser un dels pintors preferits de Felip II, qui el va nomenar pintor de la cort. A partir del 1570 la influència italiana es va manifestar clarament inspirant-se en Rafael per la Dormició i Assumpció de la Mare de Déu i pel Martiri de Sant Sebastià. En general, la seva obra va mostrar especial atenció per les representacions de figures femenines, sempre elegants i ben proporcionades, i en els cossos masculins va accentuar l'anatomia i les postures estudiades. També va realitzar dissenys per a vidrieres, com les de la Catedral de Sant Miquel i Santa Gúdula de Brussel·les. Històricament, la seva obra es va considerar com un dels enllaços entre la pintura dels primitius flamencs i la pintura barroca de Rubens. Coxcie va morir a Mechelen el març de 1592.

Font: En català: No disponible En castellano: Michel Coxcie (1499-1592) In english: Michel Coxcie (1499-1592) - Altres: Michel Coxcie (1499-1592)



Parlem de Música...

Bartholomaeus Stockmann (Braunschweig, c.1550 - 1609) va ser un cantant i compositor alemany. Els seus primers anys es desconeixen sent la primera referència de 1583, any que va ser nomenat kantor de l'escola llatina de Flensburg. Allà hi va romandre fins el 1586, any que va renunciar al seu càrrec si bé va continuar treballant a Flensburg. El 1587 va ser detingut i empresonat per ofenses, no obstant, l'octubre d'aquell mateix any ja constava com a cantant de la capella musical de la cort danesa a Copenhagen. Allà hi va romandre fins el 1590 en un any en què el seu rastre va desaparèixer fins el darrer dels seus dies. Com a compositor va publicar una única col·lecció per títol Musica nuptialis (Helmstedt, 1590) en la qual va dedicar cadascuna de les partitures a ciutadans il·lustres pel seu casament, entre ells, el relatiu al matrimoni entre la princesa Elizabeth de Dinamarca i el duc Heinrich Julius de Brunswick-Wolfenbüttel. Obres, en qualsevol cas, properes a l'estil de Gallus Dressler i Orlando di Lassus. Bartholomaeus Stockmann es creu va morir a l'entorn del 1609.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Bartholomaeus Stockmann (c.1550-1609) - Altres: Bartholomaeus Stockmann (c.1550-1609)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Allan Rasmussen (organ); Capella Hafniensis; Ole Kongsted (conductor)
DACAPO: STOCKMANN, B. - Musica Nuptialis
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: STOCKMANN, B. - Musica Nuptialis



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada