dimecres, 15 de març del 2017

MANEN i PLANAS, Joan (1883-1971) - Obra coral

Santiago Rusiñol - Female Figure
Obra de Santiago Rusiñol y Prats (1861-1931), pintor català (1)


- Recordatori de Joan Manén i Planas -
En el dia de la celebració del seu 134è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Santiago Rusiñol i Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 - Aranjuez, 13 de juny de 1931) va ser un pintor, escriptor, poeta i dramaturg català. Va néixer en el si d'una família de l'alta burgesia catalana originària de Manlleu dedicada a la manufactura tèxtil. Orfe de molt petit, es va formar amb el seu avi, Jaume Rusiñol, per tal de garantir la continuïtat del negoci familiar. Però Rusiñol ben aviat va descobrir la seva vocació artística i va començar a assistir, sense autorització familiar, a classes de pintura. Amb només 17 anys va exposar el seu primer quadre a Girona i un any després va exposar a la Sala Parés de Barcelona, sala que es convertiria, amb el temps, en el millor expositor de l'obra de Rusiñol. A Barcelona va fer amistat amb Enric Clarasó, amb qui va compartir taller, i amb Ramon Casas, amb qui va iniciar una gira per Catalunya a la cerca de paisatges evocadors. El 1888 es va traslladar a París on hi va viure algunes temporades fins el 1894 any que es va instal·lar a Sitges. Des d'allà va iniciar una nova tendència pictòrica, el Modernisme el qual començava a tenir el seu reflex en altres disciplines i arts. En aquells anys també va publicar poesia i a partir del 1897 va ser el promotor, amb altres artistes, de la famosa taberna de Els Quatre Gats. A partir del 1900 va dedicar més temps a la literatura i a la producció d'obres de teatre. Precisament, el 1907 va publicar la seva novel·la més coneguda, L'auca del senyor Esteve en què va fer un precís retrat de la burgesia catalana. Els darrers anys i amb l'esdevenir del Noucentisme, Rusiñol es va allunyant progressivament de l'escena pública. El seu darrer èxit va ser gràcies a l'estrena teatral de L'auca del senyor Esteve el 1917 en un any en què també va rebre la Legió d'Honor. Va viure el final de la seva vida a Aranjuez, ciutat on va morir el juny de 1931 mentre pintava un dels seus temes preferits, les flors i els jardins.




Parlem de Música...

Joan Manén i Planas (Barcelona, 14 de març de 1883 - Barcelona, 26 de juny de 1971) va ser un violinista i compositor català. Va començar els seus estudis musicals amb el seu pare, un comerciant aficionat a la música. Seguidament, va estudiar amb Clemente Ibarguren, deixeble de Delphin Alard, i amb Frederic Balart, director del Conservatori Superior de Música de Barcelona. El 1892, amb 9 anys, va realitzar una gira com a concertista per Llatinoamèrica. L'any següent va dirigir per primera vegada un concert simfònic a l'Argentina. A partir de 1898 va començar a donar recitals per tot Europa i va realitzar duets musicals amb artistes de la talla d'Enric Granados, Joaquin Nin, Frederic Longàs, Alexandre Vilalta i altres. Juntament amb Sarasate, Manén va ser l'únic violinista espanyol de l'època que va aconseguir interpretar totes les obres de Paganini, fins i tot les considerades "inviables" per molts violinistes. El seu èxit va traspassar fronteres i va ser àmpliament conegut i admirat per Europa. Com a compositor va ser notablement prolífic amb obres com les òperes Giovanni di Napoli (1903) i Acté (1903), estrenades al Teatre del Liceu de Barcelona. També va ser autor d'obra simfònica, com diversos poemes simfònics o dues simfonies, diversos concerts, obra de cambra i obra vocal així com nombroses sardanes. El 1930 va fundar la Societat Filharmònica de Barcelona, entitat influent en l'ambient musical barceloní en què sovint s'hi programaven esdeveniments musicals. El seu caràcter fort i exigent i la seva actitud indolent davant el franquisme el van fer, alhora, estimat i odiat per la societat del moment. Va morir a Barcelona el juny de 1971.

Font: En català: Joan Manés i Planas (1883-1971) En castellano: Joan Manés i Planas (1883-1971) In english: Joan Manés i Planas (1883-1971) - Altres: Joan Manés i Planas (1883-1971)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Lieder Càmera; Xavier Pastrana (director)
TRITO: MANEN, J. - Obra Coral
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MANEN, J. - Obra Coral



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada