dissabte, 17 de març del 2012

BEETHOVEN, Ludwig van (1770-1827) - Wind Octet, Op. 103

Albert Bierstadt - Indian Encampment - Evening (c.1876)
Obra d'Albert Bierstadt, pintor alemany (1)





Ludwig van Beethoven (1770-1827) compositor, pianista i director d'orquestra alemany nascut a Bonn. La figura del mestre alemany ens transporta a un temps, a una època revolucionària i a un canvi de paradigma a tots els nivells. Recordem que Beethoven representa un dels primers artistes amb la fortalesa suficient per emancipar-se de la figura del protector i de la submissió que això comportava. Fins i tot es diu que en el transcurs d'una interpretació de piano i fart de la irreverència i mala educació del públic noble i aristocràtic present es va aixecar, va tancar el piano i se'n va anar dedicant tota mena d'improperis que per respecte a la figura del geni alemany no reproduiré. Personalment, parlar de Beethoven és un record. Persones que han compartit amb tu tota una vida i que ara ja no hi són, que com el geni alemany es van rebel·lar contra el sistema i van lluitar contra si mateixos en una cursa implacable contra el temps. Un any, és una rotació de l'òrbita terrestre entorn el Sol però per nosaltres, els humans, és una forma d'organització social que ens pot provocar tota mena de sentiments contrastats. El d'avui és un d'aquests dies, un any, una eternitat per uns, una futesa per altres, però sí, un any que ja vas marxar, un any que vas lluitar fins que vas dir prou, un any de records, un any de foscor però també d'alegria pel record, pel futur, per la vida que ens vas donar i per la vida que has deixat. La figura de Beethoven sempre estarà associada al teu record, a la teva vida i ens ajudarà a nosaltres amb la seva música a recordar que tu erets qui ens animaves amb el teu humor, la teva intel·ligència i el teu inconformisme però sobretot amb la teva il·lustració que ens marcava i ens marca el camí en aquesta lluita implacable i dolorosa d'un any d'absència. Els humans som éssers peculiars, hem estat capaços de generar tota una civilització molt sorollosa per a no pensar, per viure de forma inercial, per no ser lliures i sobretot per no assumir que tot plegat és un sense sentit efímer on la música i l'art són una de les poques substàncies que poden fer front a l'implacable silenci. Beethoven, un regal universal, un artista alliberat i creatiu que va marcar el camí d'una nova revolució musical que més enllà de representar una fita en sí mateixa, representa la rebel·lió de l'artista contra el seu futur. Ell ho va fer, tu ho vas intentar i de si alguna cosa som afortunats milionaris, és dels teus records. Va per tu, un any, però sempre amb nosaltres.

Música de cambra per a instruments de vent de Beethoven. En concret, un octet en Mi bemoll major per a dos clarinets, dos trompes i dos fagots Op.103 interpretat per membres de la Berlin Philharmonic Orchestra.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):



Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. En esta ocasión no voy a hacer referencia a la música. Por otro lado qué decir sobre Beethoven. Es su música la que habla por si misma. En esta ocasión quiero hablar sobre tu comentario el cual resulta verdaderamente emocionante. Sea quién sea la persona a la que te refieres puede sentirse afortunada por ser recordada con tanto cariño y respeto.
    Animo Paul!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Frantisek,

      La música es un elixir que nos ayuda en los buenos y malos momentos. Esa persona es mi hermano que para mi fue un referente en la vida, por su actitud, por su valentía, por su conocimiento y de quien, sin duda, el aprendizaje fue continuo y a quien gran parte de lo que yo soy se lo debo a él. Para mi fue una perdida irreparable, mi cariño y respeto hacia él nunca serán suficientes.

      Saludos!
      Pau

      Elimina