divendres, 9 de març del 2012

NAUMANN, Johann Gottlieb (1741-1801) - Psalm 103

Obra de Louis Jean Desprez, pintor francès que va col·laborar en la posada en escena de l'òpera Gustav Wasa de J.G. Naumann





Johann Gottlieb Naumann (1741-1801) compositor alemany nascut a Blasewitz. Contemporani dels grans mestres, el seu és un nom relativament poc conegut a la nostra època, no així al segle XVIII. Productor d'òperes, es va formar musicalment i acadèmicament amb un pupil de Bach l'immens, musicalment parlant, G.A. Homilius del qual, i tal com podrem comprovar amb l'esplèndida cantata d'avui, en va aprendre bonament i gustosament l'art musical. I com a bon alumne de la potent escola de Dresden, ell va formar part de la generació posterior dels Heinichen, Hasse, Zelenka o el mateix Homilius que tantes joies i tresors ens havien deixat uns anys abans. Realment, el bon gust de Naumann per l'art vocal es pot comprovar en la seva extensa discoteca operística la qual en formen part més d'una vintena llarga de produccions o superproduccions en el seu temps. En el nostre, i el fet de compartir una època d'esplendor musical amb els Mozart i Haydn, l'ha deixat inevitablement a l'ombra. Poc a poc intentarem col·locar a Naumann en el lloc que l'hi correspon. Si bé d'ell ja n'havia parlat en relació amb una obra instrumental, de les poques que s'han recuperat del seu bagatge artístic, concretament un concert de clavicèmbal en Si bemoll major, el cert és que ens resulta molt més fàcil parlar de Naumann si ho fem en relació a la seva música vocal, ja sigui aquesta secular o religiosa. Divendres, meteorològicament d'una monotonia exasperant i amb la il·lusió que aviat tornarà la benaurada aigua celestial, ens encomanarem a la passió devota de Naumann amb una bellíssima cantata basada en un dels tantíssims salms que, sembla ser, uns misteriosos personatges van deixar escrits en una publicació que més o menys tots coneixem per activa o per passiva. No se m'acut cap altra forma de llegir la Bíblia que no sigui d'aquesta manera, amb una bona orquestració, unes bones veus i una bona direcció. Doncs això, el salm 103 escrit entorn el 1780 i en honor i glòria de Naumann, obra que va compondre en el sí del seu treball amb la Cort de Mecklenburg-Schwerin encàrrec pel qual rebria 350 monedes d'or... quants ens barallaríem per aquest tresor monetari sense adonar-nos que el veritable luxe és, en sí mateix, aquesta extraordinària música!

Ahh, i de regal, l'obertura de la seva òpera Gustav Wasa. Tot plegat ens ho interpreta la Dresden Instrumental Concert amb el cor i solistes de la Körnerscher Sing-Verein Dresden i amb Peter Kopp a la batuta.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Johann Gottlieb Naumann (17 April 1741, in Blasewitz – 23 October 1801, in Dresden)
CPDL: No disponible.
SPOTIFY: Anonymous – Naumann: Psalms 96 & 103

Naumann: Psalms 96 & 103

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Hola Pau, puedes confirmar si llegaron mis correos de esta semana? observo mediafire y los enlaces que envie aparecen 0.
    gracias
    saludos

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina