dijous, 7 de febrer del 2013

NORMAN, Ludvig (1831-1885) - Piano Quartet, Op.10

Christian Fredrik Swensson - Marin med segelfartyg motiv fran oresund





Ludvig Norman (1831-1885) compositor i pianista suec nascut a Stockholm. Sota recomanació d'un estimat lector d'aquest espai, a qui agraeixo vehementment, que en el seu dia em va convidar a conèixer a Norman, avui viatjarem a Suècia per a descobrir-hi unes sonoritats que, massa sovint, ens passen desapercebudes. Per tant, obrim la porta, eixuguem-nos les orelles i fem un espai, per no perdre la costum, a un suec que, tot i ser un rostre desconegut, va ser un dels més grans simfonistes a un nivell semblant al de Franz Berwald i al d'Adolf Fredrik Lindblad autors aquests dels quals si no n'he parlat de ben segur que un bon dia ho faré. Però situem-nos en la dimensió cultural del segle XIX per a descobrir un mestre que va néixer, viure, treballar i morir a Stockholm, per tant, arrelat a la seva terra i al seu fred. Tot i que entre les paraules "néixer" i "viure" hi hauríem d'escriure "estudiar" acte que va realitzar a Alemanya, concretament a Leipzig, on estudiaria al seu reconegut Conservatori durant quatre anys. Allà, en l'imprescindible contacte amb l'escola alemanya, coneixeria a Robert Schumann que transmetria en ell l'aroma germànica que inevitablement desprenen les seves obres. Un repertori consistent de simfonies, les quals recuperaré tant bon punt les aconsegueixi, música de cambra i un concert de piano. Avui, en aquest dijous i amb la "simpàtica" companyia dels virus de la Grip, recuperaré dues partitures diferenciades però amb la obligada presència, ambdues, del piano. No ens passarà per alt la condició de pianista de Norman, per tant, és de justícia recuperar-ne obres representatives en aquest sentit. El Quartet de piano en Mi menor opus 10 se'ns presenta amb tres moviments, escrit entre 1855 i 1857 és una melòdica aquarel·la on en destacaria, especialment, el seu allegro ma non troppo, si bé el discurs temàtic del conjunt de l'obra denoten el virtuosisme del seu art nòrdic però amb la mirada posada als alemanys. Ludvig Norman, una nova adquisició pel registre de compositors d'aquest espai que sembla ampliar-se sense albirar-ne el final. Tant de bo aquest s'ampliï indefinidament en el temps ja que, com a mínim, voldrà dir que les edicions i els descobriments musicals segueixen en un estat de salut envejable. Per ara i per sort nostre, és així. Esperem seguir en aquesta línia durant el poc temps de vida que tenim en aquest Univers que inexplicablement va permetre que un bon dia, i gràcies a la intel·ligència d'uns bons homes, comencéssim a imaginar notes blanques i negres al damunt d'un paper per tal de convertir-les en música!

El quartet de piano ens l'interpreta el conjunt Lysellkuartetten.

Gaudiu, compartiu i compte amb els refredats!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

10 comentaris:

  1. Hola Pau! Muchísimas gracias a ti por esta magnífica música que nos permite profundizar en el conocimiento de Norman. Y muchísimas gracias también por el honor que me haces, desde luego, completamente inmerecido de mi parte.
    Por lo que respecta a las sinfonías lamento no puedo ayudar. Yo las escuché en Youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=LaKFBQGYtZE
    http://www.youtube.com/watch?v=B7lMqg9ftSA.
    http://www.youtube.com/watch?v=Af-9C1mEv9Q
    Espero que la gripe no te atormente demasiado.
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek! Por suerte ya voy recuperando la energía!
      Gracias por los enlaces de la sinfonías de Norman, las escucharé atentamente y a ver si las puedo editar en buena calidad de sonido y compartirlas un buen día en mi blog!

      Gracias de nuevo!!
      Abrazo!
      Pau

      Elimina
  2. Dear Pau
    This post kept me up all night, and I'm on it while I write to say Thanks. I just love this type of music, (Cello and romantic just belong together), but the Hagg Sonata is one of the most beautiful sonatas ever written. The Cello part is so heartfelt and the melody is capturing my heart too. Mr. Lidstroem is the perfect interpreter. All in all a WONDERFUL, WONDERFUL disk...Thank you so much! (The Norman Piano Quartet is another real jewel, one can just dream away...I'll be dreaming all weekend....lol
    Thanks for digging up all these rarities and giving so much pleasure to me!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      Thanks to you! I think the same to you. The romantic cello is one the best forms to feel and know what "Romanticism" really means!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  3. Dear Paul,

    i hope you get well soon. I have enjoyed the Sobeck wind music and am fond of the music by Durante.
    I do agree with Jan, that the cello played in this way is the pinnacle of romanticism.
    Thank you ever so much.

    Good Health and Carpe Diem!

    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter!

      Thanks for your comments!
      Principally, the Romanticism philosophy can be expressed with cello and piano. This is a perfect example to confirm it!

      Fortunately, my health is good, at last!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  4. God speed in your recovery. Thanks for your offerings.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina