Philipp Friedrich Silcher (1789-1860) compositor i pianista alemany nascut a Weinstadt. Tornem a Alemanya i fem-ho de la mà d'un romàntic expert en l'art del Lied. Perquè Silcher, alumne privilegiat de Conradin Kreutzer i de Johann Nepomuk Hummel, va experimentar amb la música després de conèixer i d'intercanviar opinions, al Seminari de la Universitat, amb Carl Maria von Weber. I si bé la seva idea inicial, motivada per la tradició familiar paterna, era la de ser professor d'escola, el cert és que la música i específicament aquella relacionada amb la veu i la cançó tradicional el van decidir a decantar-se, per sempre, per aquest art. Al nostre espai-temps la figura de Silcher és, ja hem perdut el compte de tantes vegades que és així, absolutament desconeguda. En qualsevol cas, el nostre deure i el nostre plaer més vehement serà el de recuperar-ne algunes pinzellades de les seves creacions que, inevitablement, tindran molt a veure amb la tradició lírica i popular germànica ja que, des de la seva posició com a mestre de música de la Universitat de Tübingen, dedicaria gran part del seu temps i esforç a recuperar la música coral i vocal de l'Alemanya més tradicional amb la idea d'internacionalitzar-la i de convertir-la en un referent artístic arreu. De fet, tot i el profund desconeixement que en tenim a Catalunya, el cert és que a Alemanya forma part del repertori coral d'una forma totalment normalitzada. Per tant, tot i que introduirem musicalment el personatge d'avui amb un parell de mostres instrumentals, el plat principal seran algunes de les cançons per a veus masculines, veus femenines i veus mixtes a capella o amb acompanyament de piano. Ara bé, com a bon alumne d'un extraordinari mestre com Hummel, hereu de la tradició clàssica dels Mozart i companyia, Silcher tenia una solvència i un detallat coneixement de la instrumentació i de la composició.
Conseqüentment, del seu extens repertori, a banda de l'arranjament de més de 300 cançons, hi podrem trobar música de cambra, sonates per a piano i orgue, composicions orquestrals i variacions sobre temes d'altres compositors. És d'aquesta forma que introduirem a Silcher amb una preciosa partitura sota l'etiqueta de Variations on Nel cor piu mio sento from Paisiello's La Molinara, que com bé ens informa, són una sèrie de variacions per a flauta i piano d'una de les àries de la òpera bufa La Molinara de Giovanni Paisiello, autor italià de qui un bon dia en parlaré. Seguidament, una mostra contundent del seu treball orquestral amb la Obertura en Mi major, una de les poques obres orquestrals que han sobreviscut al pas del temps. D'influència clàssica, respirarem a Mozart i a Weber amb recurrència i amb un somriure còmplice als llavis. Tot plegat per a introduir les cançons que, amb un format breu i simple, ens cantaran sobre l'amor, la naturalesa o la societat. Finalitzarà amb unes Variations on In einem kuhlen Grunde per a pianoforte. Varietat de gèneres i de registres d'un autor tan conegut a Alemanya com desconegut a la resta d'Europa. Ara bé, i en uns dies en què l'Astronomia ha estat la protagonista, més enllà de la corrupció, espionatges varis, monarquies i monarques en decadència i d'indecències recurrents, podem dir amb orgull, o no, que Silcher és un dels pocs compositors que tenen la sort, o no, de tenir un asteroide al seu nom, concretament el 10055 Silcher que, per fortuna, no té una òrbita perpendicular a la nostra i, per tant, no serà notícia ni per aproximació indeguda ni per caiguda meteòrica inesperada. Celebrem-ho així com celebrem a Silcher de qui poc o gens en coneixíem però de qui, a partir d'ara, el seu cognom, esperem, ens resultarà una mica més familiar!
A la interpretació de les Variacions d'un tema de Paisiello, sota gentilesa del segell TUDOR, Andras Adorjan a la flauta i Alfons Kontarsky (1932-2010) al piano.
La obertura, cançons i sonata de pianoforte ens les interpreten Susan Wenckus al piano amb el Südfunk-Chor Radio i la Sinfonieorchester Stuttgart sota direcció conjunta d'Uros Lajovic i Rubert Huber.
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
BIOGRAFIA: Philipp Friedrich Silcher (27 Juni 1789 in Schnait im Remstal - † 26 August 1860 in Tübingen)
LAQUINTADEMAHLER: Friedrich Silcher - Heilmiche LiebePRESTOMUSIC: Chamber Music (Flute and Piano)
SPOTIFY: Rupert Huber – Heimliche Liebe Romantische Musik für Chor und Orchester
SPOTIFY: András Adorján – Chamber Music (Flute and Piano) - Schubert, F. / Silcher, F. / Beethoven, L. Van / Chopin, F. / Gieseking, W.
SPOTIFY: András Adorján – Chamber Music (Flute and Piano) - Schubert, F. / Silcher, F. / Beethoven, L. Van / Chopin, F. / Gieseking, W.
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina