dijous, 28 de febrer del 2013

ALVARS, Elias Parish (1808-1849) - Harp Concerto & Fantasia

Philip Wilson Steer - The Music Room, 1905-1906
Obra de Philip Wilson Steer (1860-1942), pintor anglès.


- En record del 205è aniversari del naixement d'Elias Parish Alvars -



Elias Parish Alvars (1808-1849) compositor i arpista anglès nascut a Teignmouth. Ja hi tornem a ser però crec que aquesta setmana que va finalitzant hauré de tornar a abusar, justificadament, de celebracions varies fruit d'aniversaris de tot tipus. Avui una de prou important com per marcar-la en el calendari i si més no per tots aquells que estimem, i de quina manera, un instrument singular, l'arpa. Perquè la seva sonoritat és única, és com una poesia que recorre l'espai i que ens inunda d'una sensació de pau i de tranquil·litat misericordiosa. Doncs bé, Alvars va començar a endinsar-se en el complex enteranyinat de la música de ben jove i amb l'ajuda del seu pare, organista amateur. Pel que sembla, el seu primer concert el donaria amb només 10 anys i amb 12 ja seria enviat a estudiar d'una forma més acadèmica a Londres sota supervisió del també compositor i intèrpret d'arpa Nicolas Bochsa de qui possiblement un dia indeterminat també en parlaré. El perfil marcadament romàntic d'Alvars, el fet que sovint ocultava en pseudònims de tota mena la seva identitat i el caràcter quasi oníric de la seva figura el converteixen en una llegenda i en l'essència d'allò que el romanticisme va ser en el seu moment. I Alvars, potser per convicció va creure, també, en la necessitat d'alliberar-se de les cadenes de l'aristocràcia i del mecenes de torn i va viure, exclusivament, de la seva creativitat desbordant i que sovint hipnotitzava a l'audiència. Aquest fet l'obligava a viatjar sovint i de fet trobem referències de concerts en què participava arreu d'Europa. I si bé la fama merescudament se la va guanyar interpretant el cert és que també va realitzar una esplèndida labor pròpia tot escrivint música per al seu estimat instrument de corda pinçada. Avui, per commemorar el seu aniversari, tot un recull d'obres que, evidentment, tindran l'arpa com a protagonista absolut. D'entrada, el Concert d'arpa en Sol menor opus 81, escrit l'any 1842, melòdicament encantador, amb clares reminiscències clàssiques tan en les formes com en les tonalitats i que va dedicar a la reina Victòria d'Anglaterra. L'acompanyarà una Fantasia per a flauta i arpa sobre temes de Bellini que dolçament ens abduirà i que simpàticament ens recordarà al fantàstic compositor italià. Un descobriment magnetosfèric i atractiu per la seva exclusiva dedicació al preciosista instrument. Per nosaltres, en aquest dia de record i d'homenatge al seu nom, un plaer com sempre poder recuperar, escriure i compartir la seva música amb tothom que ho vulgui ja que aquest espai és lliure, gratuït, popular i sense fronteres. I seguint en l'estela de la commemoració del dia em quedaré amb les paraules que va escriure Berlioz a l'escoltar un bon dia, en viu i en directe, a Elias Parish Alvars: "Aquest noi és un mag. A les seves mans l'arpa es converteix en una sirena amb el coll inclinat i els cabells que flueixen commoguts per l'abraçada d'una música d'un altre món".

A la interpretació del primer concert Elizabeth Hainen a l'arpa, amb la Bulgarian National Radio Symphony Orchestra i amb Rossen Milanov a la direcció.

La Fantasia ens la interpreta Rachel Talitman a l'arpa i Etienne Plasman a la flauta.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Dear Pau
    Your posts this week have been out of this world again, the surprises of what quality of music still needs to be discovered is just unbelievable. Your contribution to those joys are just endless.....THANKS....with Parish Alvars you made this world a little better today!!! His writing for the harp is very new to me, the virtuosity is very 'male' and one can hear immediately that he could play the instrument himself very well...Wow..what a post!!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      Thank you so much!!!! Your comments encourage me to find more and more music!

      Greetings and have a good weekend!
      Pau

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina