diumenge, 17 de febrer del 2013

FIOCCO, Joseph-Hector (1703-1741) - Missa Solemnis

Pieter Bruegel the Elder - The Adoration of the Kings
Obra de Pieter Bruegel "el Vell" (1525-1569), pintor flamenc.





Joseph-Hector Fiocco (1703-1741) compositor i violinista flamenc nascut a Brussel·les. En aquest diumenge de gener, inesperadament m'he trobat amb la presència d'un autor belga. Recordem que Bèlgica és una de les poques geografies realment poc representades en el món de la música. I avui ho celebrarem per partida doble. D'entrada, la seva música ens resultarà un al·licient impagable per a donar-lo a conèixer. Per altra, resulta que aquest any celebrem el 310 aniversari del seu naixement. Conseqüentment, recuperar-lo i animar a divulgar-ne el seu art és un plaer prou gratificant. I si ho fem un diumenge qualsevol voldrà dir, en la majoria dels casos, que en parlarem en relació amb una de les seves misses. Fiocco, fill del també compositor Pietro Antonio Fiocco, va viure de ple en un context musical tot i créixer i desenvolupar-se en un país poc reconegut en aquest àmbit. En silenci i treballant com a músic a la Catedral d'Antwerp, va compondre una gran quantitat de música, la majoria d'ella absolutament desconeguda a les nostres contrades. Si bé la seva trajectòria de vida fou curta i malaguanyada als 38 anys, certament va deixar un llegat prou important com per tenir veu i vot dins de l'ingent univers musical. Avui, un exemple clar en aquest sentit. La voluptuosa Missa solemnis en Re. Una obra que desconeixem la cronologia i la seva edició però que ens resultarà encantadora i certament familiar si estem avesats a la litúrgia musical. L'estètica formal beu de l'escola alemanya i coherent amb aquest mètode desenvolupa els tradicionals moviments de l'ofici d'una forma solvent, amb abundància dels vents fusta i metalls, diversitat de cors i de veus solistes segons el cas. La he introduïda amb una preciosa i breu partitura de nom Homo quidem Tu nos pace. Vet aquí una nova història de vida i de música en aquest espai. Realment, la inèrcia és contundent en tant que el descobriment de noves veus i de noves biografies és constant. Per mi mateix el de Fiocco és un d'aquells casos espontanis, descoberts de miracle i que resulten, immediatament, candidats, per filosofia i per principis, a gaudir d'un protagonisme que sens dubte mereixen en aquest espai virtual. I ja que aquest any celebrem el 310 aniversari de Fiocco, benvingut, ben trobat i fins un altre, perquè no dubto que un bon dia i quan menys ens ho esperem, en tornarem a parlar!

A la interpretació Collegium Instrumentale Brugense amb el cor i les veus de la Capells Brugensis i la direcció de Patrick Peire.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Fiocco: Missa Solemnis / Ave Maria / Homo Quidam

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Thanks, Pau! Wonderful music. Do you have the cd?
    Glad you are feeling well again! Greetings, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Sasja,

      You can find the whole CD on fichier link.
      Thanks.

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  2. Hi Pau,

    this is delightful music from one of our Flemish neighbours. Most of the composers from the Low Lands were Flemish by the way. The period between di Lassus, Waelrant and 20th century composers as Marcel Poot has been a obscure one indeed. But sometimes a gem is found, as you did with the Fiocco.
    Thank you, my musical friend!

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi Peter,

      Indeed, Fiocco was an amazing surprise for me!
      Actually, there are a lot of composers awaiting for their renaissance!

      Thanks!
      Greetings,
      Pau

      Elimina
  3. Please check your FB. Greetings, Sasja.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina