dimecres, 23 d’abril del 2014

WESLEY, Samuel Sebastian (1810-1876) - Anthems

Edward Robert Hughes - Night with her Train of Stars (1912)
Obra d'Edward Robert Hughes (1851-1914), pintor anglès (1)





Parlem de Pintura...

Edward Robert Hughes RWS (5 de novembre de 1851 - St Albans, 23 d'abril de 1914) va ser un pintor anglès d'influència prerafaelita. Nebot Arthur Hughes, va estudiar amb William Holman Hunt. Va treballar principalment l'aquarel·la i per aquest motiu va formar part, des del 1891, de la Royal Watercolour Society. De perfil perfeccionista, la seva tècnica va ser ambiciosa al llarg de la seva vida. Abans de pintar una obra es documentava amb rigor per tal de fer-la a consciència i amb la suficient acadèmia per poder-la exposar. Algunes de les seves obres més conegudes van ser Midsummer Eve (1908) i Night With Her Train of Stars (1912). La majoria de les seves obres es poden trobar en col·leccions públiques i en museus anglesos. Va morir l'abril del 1914.

Font: En català: No disponible En castellano: Edward Robert Hughes (1851-1914) In english: Edward Robert Hughes (1851-1914) - Altres: Edward Robert Hughes (1851-1914)



Parlem de Música...

Samuel Sebastian Wesley (Londres, 14 d'agost de 1810 - Gloucester, 19 d'abril de 1876) va ser un organista i compositor anglès. Fill del també compositor anglès Samuel Wesley, va ser l'organista més important a Anglaterra després de Purcell i abans de Stanford. Va ser educat musicalment des de ben petit. Admirador, com tota la seva família de Bach (de fet el  nom Sebastian és en homenatge a l'alemany), tan sols se l'ha de considerar romàntic des del punt de vista cronològic. Igual que altres membres de la seva família, va ser un compositor fonamentalment de música eclesiàstica, sent encara avui molt popular a Anglaterra, especialment en els oficis religiosos. Durant tota la seva vida va ocupar diversos càrrecs d'organista en algunes de les més importants catedrals angleses. En la seva producció predominen els salms, càntics i serveis, encara que també va compondre nombroses àries i peces per a orgue. Va escriure dues obres de música anglicana: The English Cathedral Service (1845) i Few Words on Cathedral Music (1849). Va ser autor, per tradició familiar i per obligació del seu càrrec, de nombrosos himnes litúrgics. Va morir l'abril del 1876.

Font: En català: No disponible En castellano: Samuel Sebastian Wesley (1810-1876) In english: Samuel Sebastian Wesley (1810-1876) - Altres: Samuel Sebastian Wesley (1810-1876)



Parlem amb veu pròpia...

Samuel Sebastian Wesley, a qui el seu pare va regalar el nom de Sebastian en honor a Bach, va ser un dels organistes més importants d'Anglaterra. Actualment, en la seva geografia de vida i obra segueix sent un autor reconegut i interpretat, especialment durant els serveis litúrgics. Comprensiblement, el seu nom, més enllà d'Anglaterra, és certament desconegut. De família musical, Charles Wesley i Samuel Wesley són respectivament avi i pare, va seguir de ple la tradició musical d'aquests. L'orgue, amb el que va destacar com a intèrpret i compositor, va ser l'instrument amb el que va enlluernar en les diverses catedrals en les que va treballar. I en el seu cas, com en el de molts dels organistes que van viure en aquell temps a Anglaterra, no se l'ha de contextualitzar, tot i la cronologia, en el romanticisme ja que l'estil i les formes són més properes a la tradició musical anglesa dels segles XVII i XVIII i per extensió properes a l'escola alemanya d'orgue i al gran referent de tota la família Wesley, el germànic Johann Sebastian Bach. Avui, i ja que amb anterioritat hem tractat a Charles Wesley i a Samuel Wesley, ens fixarem en la tercera generació d'aquesta eminent i il·lustre família anglesa per a recuperar alguns dels himnes litúrgics i peces d'orgue característiques de l'anglès. Els Anthems (himnes) que Wesley va escriure tenien certa llibertat en el text, és a dir, Wesley partia de les sagrades escriptures però tenia la possibilitat de modificar, alterar o fins i tot reescriure alguns versos per adaptar-los millor a la música. D'aquesta forma Wesley estructurava els himnes al seu gust afegint parts d'harmonia més fidel al seu estil i ometen passatges més superficials o que poguessin desdibuixar el conjunt. En definitiva, és possible que adaptés el text a una música prèviament ja escrita per ell mateix. El seu immediat referent, tot i tenir una família musical en la que inspirar-se, va ser, sens dubte, el gran mestre Henry Purcell. Com aquest, la seva música d'església parteix sovint de models de caràcter més popular o secular i no tant de la rigidesa religiosa. Del recull dels himnes que podem trobar en aquesta edició monogràfica, n'escoltarem dos: Ascribe unto the Lord (1851) i Thou wilt keep him in perfect peace per a cor (de veus blanques en aquesta interpretació) i orgue. Entre mig, escoltarem la Choral Song and Fugue per a orgue. Els Wesley, tot i ser desconeguts a casa nostra, ja formen part inesperadament de la nostra gran família musical. Bona diada de Sant Jordi!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Samuel Sebastian Wesley - Anthems

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Amigo Pau muchas gracias por vuestras joyas , observad vuestro correo, un abrazo
    Milton

    ResponElimina