divendres, 13 de febrer del 2015

CROSBY, Fanny (1820-1915) - Jesus is Tenderly Calling

Grant Wood - The midnight rid of Paul Rever (1931)
Obra de Grant DeVolson Wood (1891-1942), pintor nord-americà (1)



- Recordatori de Fanny Crosby -
En el dia de la commemoració del seu 100è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Grant DeVolson Wood (Anamosa, 13 de febrer de 1891 - Iowa City, 12 de febrer de 1942) va ser un pintor nord-americà. Es va formar a l'Institut d'Art de Chicago i a l'Acadèmia Julien de París. Wood va ser més conegut especialment pels seus darrers quadres, en els que representa motius i personatges de la seva Iowa natal. El seu estil va rebre la influència de la matèria i la tècnica pictòrica dels primitius flamencs i alemanys. En el pas d'aquestes formes a l'escena nord-americana, Wood va afegir-hi el seu toc distintiu i personal d'expressiva ironia i profund realisme. Aquest tractament satíric pot observar-se en la seva obra més famosa, el doble retrat American Gothic (Institut d'Art de Chicago, 1930), així com també en Filles de la revolució (Museu d'Art de Cincinnati, 1932). Wood va morir a Iowa el febrer de 1942.

Font: En català: No disponible En castellano: Grant DeVolson Wood (1891-1942) In english: Grant DeVolson Wood (1891-1942) - Altres: Grant DeVolson Wood (1891-1942)



Parlem de Música...

Fanny Crosby (Brewster, 24 de març de 1820 - Bridgeport, 12 de febrer de 1915) va ser una escriptora, poeta i compositora d'himnes nord-americana. Fruit d'una negligència mèdica es va quedar cega quan només tenia sis setmanes. Aquesta circumstància va determinar la seva vida i la posterior devoció religiosa. Va estudiar a la Institució per a Cecs de Nova York on va conèixer a Alexander Van Alstyne, un mestre de l'escola amb qui es va casar el 1858. A partir del 1864 va començar a escriure himnes convertint-se, el 1900, en la persona més prolífica de la històrica en aquest gènere. Més de 9000 himnes, la quasi totalitat d'ells litúrgics metodistes i evangèlics, la van convertir en la "reina de les compositores de gospel". Actualment, molts d'aquests himnes s'han convertit en imprescindibles de les congregacions evangèliques dels EUA. A banda dels himnes, va escriure més de 1000 cançons seculars, 4 llibres de poesia i dos autobiografies. La seva fama i renom la van convertir en un referent absolut, especialment, durant la última etapa dels seus 95 anys de vida.

Font: En català: No disponible En castellano: Fanny Crosby (1820-1915) In english: Fanny Crosby (1820-1915) - Altres: Fanny Crosby (1820-1915) 



Parlem amb veu pròpia...

Chole Frances Jane Crosby, coneguda generalment amb el nom de Fanny Crosby, va ser una de les compositores d'himnes més prolífiques de la història protestant, havent escrit més de 8000 cançons, tot i la ceguesa que va patir de per vida. Tot i això, pel seu treball perseverant i per la seva singularitat, es va convertir ben aviat en una de les dones més conegudes dels Estats Units assolint una difusió sense precedents. Fou tal la magnitud de la seva col·lecció d'himnes que Crosby es va haver d'inventar fins a 100 pseudònims diferents per la firma de les seves obres ja que molts editors eren absolutament contraris a incloure molts himnes d'un mateix creador en els himnaris. Activista de l'església metodista i profundament creient, la seva convicció religiosa era tant pura que es pot resumir amb afirmacions pròpies com: 'Crec que va ser la providència de Déu la que va fer que fos cega tota la vida i li agraeixo per aquesta gràcia. Si demà se m'oferís la vista terrenal no l'acceptaria. Potser no hauria cantat els himnes de lloança a Déu si altres coses belles o interessants m'haguessin distret' o 'Quan arribi al cel, el primer que veuré gustosa serà la cara del meu Salvador'. Principis clars i eloqüents de la seva vocació religiosa de tota una dilatada existència al 'servei de Déu'. Avui alguns exemples d'aquests himnes, entre ells el famós Jesus Is Tenderly Calling en una interpretació moderna però plena d'encant que rendeix honors i ens recorda que Fanny Crosby, 100 anys després del seu decés, segueix enlluernant el món amb la docilitat poètica i la bellesa de les seves cançons!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Tenderly Calling - The Songs of Fanny Crosby

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hi Pau!
    Just catching up with your posts the last two weeks and a big THANKS!!! Especially Maklakiewicz and Jadassohn are extremely nice posts...! Maklakiewicz I heard for the first time and was swept off my feet: Beautiful lines, striking melodies and he puts you in a holy mood from the very first note.
    This Tenderly Calling CDs is awful....hehe sorry to say, but sometimes it's important to also say what one doesn't like. Probably it's just a the arrangements, because it doesn't sound classical (or romantic) at all. The melodies are nice, but It sounds more like music from a bar after everybody left or passed out drunk. Nothing holy, nothing spiritual, just cheap background country music!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi Jan!

      Before publishing this post I sensed it was going to create some controversy. First, It is not "classical music". Just "cheap country"... It isn't "cult music" because I would like to think Fanny Crosby was an unprejudiced person about how her music had to be interpreted.

      In my case, easily, I like this "...Nothing holy, nothing spiritual, just cheap background country music..." I don't need more arguments to post this kind of music.

      I appreciate the good reviews but I really would like that people who read and especially hear the music comment the bad things, too. Just like you did today. I am grateful with you!

      Thank you so much! And I am happy you liked Maklakiewicz and Jadassohn!

      Greetings and I hope more "unsatisfied music comments"!
      Pau

      Elimina
  3. A mí, me gustó igualmente, anima mucho, sobre todo por las mañanas, da un impulso al día. Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias! A mi la verdad también me gusta y me alegra el día!

      Elimina