dimarts, 10 de febrer del 2015

DE GAMBARINI, Elisabetta (1731-1765) - Sets de Lessons

Norbert van Bloemen - Landleute am Brunnen (c.1746)
Obra de Norbert van Bloemen (1670-1746), pintor flamenc (1)


- Recordatori d'Elisabetta de Gambarini -
En el dia de la commemoració del seu 250è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Norbert van Bloemen (Antwerp, 10 de febrer de 1670 - Amsterdam, 1746) va ser un pintor flamenc. Germà dels també reeixits pintors Pieter i Jan Frans van Bloemen, Norbert es va formar amb ells abans de marxar d'Anvers el 1674. Primer va visitar Lió i posteriorment va viatjar a Roma on va viure-hi durant un període considerable. Allà es va convertir en membre de la Bentvueghels, una associació de pintors flamencs i holandesos actius a Roma. El 1724 va decidir tornar a Anvers ciutat on va tenir poc èxit per la qual cosa va decidir viatjar a Àmsterdam on va treballar-hi la resta de la seva vida. Va ser conegut pels seus paisatges italianitzants i escenes de gènere que recorden l'estil de les pintures de petit format dels Bamboccianti. També va pintar retrats i alguns quadres històrics. Va ser professor de Cornelis Ploos van Amstel. Va morir a Àmsterdam el 1746.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Norbert van Bloemen (1670-1746) - Altres: Norbert van Bloemen (1670-1746)



Parlem de Música...

Elisabetta de Gambarini (London, 7 de setembre de 1731 - London, 9 de febrer de 1765) va ser una compositora i cantant anglesa de pares italians. Filla de Charles Gambarini, conseller del Landgrave d'Hesse-Kassel, es va formar com a cantant. En aquest sentit, va participar en alguna representació d'oratoris d'Händel. Tot i que es desconeix la seva formació instrumental, els anys 1748-50 va publicar algunes lliçons per a clavecí i una col·lecció de cançons. Es creu, tot i que no hi ha confirmació oficial, que Geminiani va ser el seu mestre. El maig del 1764 va actuar com a organista, i sota el nom de Mrs Chazal, en un concert privat. Segons algunes fonts, De Gambarini va ser també pintora. Amb només 34 anys va morir a Londres el febrer de 1765.

OBRA:

6 Sets of Lessons, hpd (London, 1748)
Lessons for the Harpsichord, Intermix’d with Italian and English Songs, op.2 (London, 1748)
XII English &
Italian Songs, fl, bc, op.3 (London, ?1750)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Elisabetta de Gambarini (1731-1765) - Altres: No disponible



Parlem amb veu pròpia...

Elisabetta de Gambarini va ser una soprano que va actuar en nombrosos oratoris d'Händel, entre ells, el Messies. Paral·lelament, tot i desconèixer els detalls, va tenir, sembla ser, algun càrrec d'organista i alternativament clavecinista. No sabem, tampoc, si aquests càrrecs foren en ambients públics o privats o en una combinació d'ambdós estats. En qualsevol cas, dues coses si que formalment sabem; la primera, el 250è aniversari de decés d'aquesta joveníssima compositora malaguanyada als 34 anys. La segona, les tres col·leccions de música per a clavecí que va publicar a Londres ciutat, per cert, on va viure íntegrament la totalitat de la seva vida. Els Sets de Lessons (or Sonatas), dels que escoltarem la Sonata II en Re i la Sonata III en Fa, publicats el 1748 i amb més de 200 subscriptors entre ells el mateix Händel, Geminiani o Greene, entre altres, demostren la notable habilitat de Gambarini. Sis sonates per a clavecí de tres moviments, amb l'excepció de la segona sonata de dos, es mostren properes a la filosofia de Scarlatti o fins i tot de les suites de Bach. Moviments d'entrada sovint en forma binària, de gustosa ornamentació i sobrats d'encant i amb finals rítmics dansaires. Belles partitures d'una compositora clàssica a qui avui recordem amb l'alegria de poder parlar, tot i les dificultats, d'una veu femenina del segle XVIII!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Barbara Harbach (harpsichord)
AMAZON: Sonatas by Elizabeth
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

Sonatas by Elizabeth


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: