diumenge, 8 de febrer del 2015

MAKLAKIEWICZ, Jan Adam (1899-1954) - Msza swietokrzyska

Józef Pankiewicz - Park in Duboj (1897)
Obra de Józef Pankiewicz (1866-1940), pintor polonès (1)



- Recordatori de Jan Adam Maklakiewicz -
En el dia de la commemoració del seu 61è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Józef Pankiewicz (Lublin, 29 de novembre de 1866 - La Ciotat, 4 de juliol de 1940) va ser un artista gràfic, pedagog i pintor polonès. Membre prominent del moviment Polònia Jove, va estudiar amb Wojciech Gerson i Aleksander Kamiński a l'Escola de Belles Arts de Varsòvia. Va viatjar a Sant Petersburg amb Władysław Podkowiński després de guanyar una beca per estudiar a l'Acadèmia Imperial de les Arts de la ciutat russa. El 1889, ambdós artistes van viatjar a París. Allà van fundar una corrent denominada Colorisme Polonès que partia del postimpressionisme. A França va fer amistat amb Pierre Bonnard, amb qui va coincidir estilísticament. Més tard, i derivat de la seva visita a Espanya, va explorar noves tendències, com el fauvisme. Va morir a La Ciotat el juliol de 1940.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Józef Pankiewicz (1866-1940) - Altres: Józef Pankiewicz (1866-1940)



Parlem de Música...

Jan Adam Maklakiewicz (Chojnata, 24 de novembre de 1899 - Warsaw, 7 de febrer de 1954) va ser un compositor polonès. Després dels estudis inicials amb el seu pare, organista local, se'n va anar a Varsòvia per estudiar a l'Escola Chopin de Música amb Biernacki (harmonia), Szopski (contrapunt) i Leopold Binental (violí), i posteriorment al conservatori (1922-25) on va estudiar amb Statkowski (composició). Mesos més tard va ser alumne de Dukas a l'Ecole Normale de Musique de París. Actiu com a director coral des del 1916, va ser professor als conservatoris de Lodz (1927-29) i Varsòvia (des del 1929). El 1932 va ser nomenat organista de la Santa Creu de Varsòvia, on també va treballar com a crític i director del cor. Els darrers anys de la seva vida va ser el director de les orquestres filharmòniques estatals de Cracòvia (1945-47) i Varsòvia (1947-48). Com a compositor, Maklakiewicz va demostrar bones habilitats en tots els gèneres. Szymanowski, en particular, considerava el seu Concert per a violoncel i altres peces com algunes de les millors obres contemporànies. Va ser innovador en la música secular i conservador en la música religiosa. Va morir a Varsòvia el febrer de 1954.

OBRA:

Vocal secular:

Sym. no.2 ‘Święty Boże’ [O holy Lord] (J. Kasprowicz), Bar, chorus, orch, 1928;
Pieśni japońskie [Japanese Songs] (R. Umeda), S, orch, 1930;
Pieśń o chlebie powszednim [Song of our Daily Bread], sym. poem, chorus, orch, 1931;
4 pieśni, S/T, orch, 1946;
Suita tańców łowickich [Łowicz Dance Suite], chorus, orch, 1948–50
Incid music, film scores, folk song arrs.

Vocal religiosa:

Church works;
6 Masses; included Missa pro defunctis, 1932

Instrumental:

Ballets:
Cagliostro w Warszawie (3 scenes, J. Tuwim), 1938;
Złota kaczka [The Golden Duck] (5 scenes, J. Reimoser, after A. Oppman), 1950

Orch:
Wariacje symfoniczne, 1922;
Concertino quasi una fantasia, lv, pf, orch, 1930;
Vn Conc., 1930;
Vc Conc., 1930;
Grundwald, sym. poem, 1939–44;
Uwertura praska [Prague ov.] 1947

Chbr:
Suita huculska, vn, pf, 1927;
Triptych, vc, pf, 1927

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jan Adam Maklakiewicz (1899-1954) - Altres: Jan Adam Maklakiewicz (1899-1954)



Parlem amb veu pròpia...

Jan Adam Maklakiewicz va ser un compositor polonès del segle XX que instrumentalment va explorar les noves tendències més avantguardistes i de les quals, per principis i estatuts d'aquest espai, no en parlarem. No obstant, si fem cas de la música religiosa recuperada fins ara, entre ella aquesta edició amb quatre misses, el seu mirall va ser un altre considerablement més pretèrit. Així serà en la Msza swietokrzyska per a cor mixt i orgue de 1932. I si bé la formació de Maklakiewicz fou religiosa des de ben petit, no va ser fins que va assumir el càrrec d'organista a la Santa Creu de Varsòvia que va començar a compondre música sacra de forma regular. En el cas de la Missa swietokrzyska el primer compàs ja ens deixa entreveure quina serà la filosofia de la partitura. Propera a Gounod, l'homofonia de les veus del cor i l'acompanyament d'orgue dibuixen una missa melòdicament fascinant. Escrita per a commemorar el 250è aniversari de la construcció de l'església de Santa Creu de Varsòvia, es va convertir immediatament en la seva obra en llatí més popular i difosa. D'exigència limitada, per fer-la assequible als cors amateurs, és probablement la missa més festiva i compacta del seu repertori així com probablement la més romàntica. Encantadora, la precisa interpretació converteix l'audició en un festival pels sentits. Personalment, Maklakiewicz era un autor absolutament desconegut de qui de moment no m'atreviré a explorar-ne els altres gèneres. En qualsevol cas i inevitablement he de reconèixer que aquestes quatre misses m'han resultat meravelloses, de principi a fi!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Maklakiewicz, J.: Swietokrzyska Mass / Missa tertia in honorem sancti Francisci Confessoris / Polish Mass

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: