dimarts, 3 de febrer del 2015

GRONAU, Daniel Magnus (c.1700-1747) - Chorale Variations

George Beare - Portrait of an Elderly Lady and a Girl (1747)
Obra de George Beare (c.1700-1749), pintor anglès (1)


- Recordatori de Daniel Magnus Gronau -
En el dia de la commemoració del seu 268è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

George Beare (c.1700 - Andover, maig de 1749) va ser un pintor anglès. Els primers anys de la seva vida i la seva formació es desconeix. Va ser retratista de considerable talent que probablement va treballar i viure a Anglaterra. Es conserven una cinquantena de quadres signats i datats del període 1739-1749. Pel seu estil, es creu que va tenir contacte amb Philippe Mercier i especialment amb William Hogarth. Va morir a Andover el maig de 1749.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: George Beare (c.1700-1749) - Altres: George Beare (c.1700-1749)



Parlem de Música...

Daniel Magnus Gronau (c.1700 - Danzig [ara Gdańsk], 2 de febrer de 1747) va ser un organista i compositor alemany. A banda del seu estat civil, solter, es desconeix gran part de la seva vida. Es creu que va treballar a diverses esglésies de Danzig; primer a l'Església de Santa Maria (1717-1719), a l'Església de Santa Caterina (1719-1724), a l'Església de Santa Maria novament (1724-1730) i finalment a l'Església de Sant Joan, on va ser l'organista fins a la seva mort. Allà va ser on va compondre la majoria de la seva desconeguda obra, principalment per a orgue. El successor de Gronau va ser Friedrich Gottlieb Gleimann (c.1713-1782) que va deixar escrit que 'Gronau va ser el millor organista de la ciutat fins aleshores'. La Segona Guerra Mundial va provocar la destrucció de molts documents de Danzig per la qual cosa la quasi totalitat del repertori de Gronau, i també de Gleimann, es va perdre per sempre. Gronau va morir a Danzig el febrer de 1747.

OBRA:

Instrumental:

84 [?86] Lieder Melody-en in in [sic] contrapuncte e variationen (vol.i), Ander Theil geistlicher Lieder mit Contrapuncte und Variationes (vol.ii); formerly in PL-GD and library of St John’s, Danzig, now lost except 4 works in Vier Choralvariationen für Orgel (Augsburg and Kassel, 1927) and 1 in Frotscher Beispielband
60 preludiis, 516 Fugen, lost;
Hpd Sonata, a, cited in Breitkopf catalogue

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Daniel Magnus Gronau (c.1700-1747)



Parlem amb veu pròpia...

Dedueixo que Daniel Magnus Gronau és un estrany fins i tot en territori organístic tot i tenir l'etiqueta de millor organista de Danzig. Les seves obres d'orgue, l'edició del dia les recupera en la seva totalitat, rarament s'interpreten en la terra que el va veure néixer i, coherentment, escoltar-lo a casa nostra és i serà un propòsit impossible. El seu repertori, substancialment més extens del que imaginem, es va perdre durant el bombardeig a Danzig de l'any 1945. Va ser en aquesta ciutat on Gronau va treballar la quasi totalitat de la seva vida i, tot i desconèixer la seva formació acadèmica, va ser allà on va gaudir del respecte i del ressò ja que va ser considerat com un dels millors organistes d'aquella ciutat. Danzig va ser, des de temps medievals, un centre musicalment molt destacat i independent. Autors com K. Förster, J.V. Meder o C. Farina hi van treballar intensament al llarg del temps. Actualment, resultarà difícil poder dimensionar i avaluar en detall la seva trajectòria i qualitat fruit de la poquíssima obra que se'n conserva. Les variacions corals, de la que escoltarem Was gott tut, das ist wohlgetan, suggereixen, de forma palpable, la influència de l'escola d'orgue nord-alemanya. L'extens tractament de les corals apunten clarament en aquesta direcció i el virtuosisme de les variacions no deixa de ser una característica pròpia de l'orgue germànic barroc. La interpretació, exigent, és tècnicament sòlida i estilísticament convincent. Gronau va allargar en el temps el clímax que va viure Alemanya durant el segle XVII i per sí mateixa aquesta edició és un gratificant descobriment!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Matteo Venturini (organ)
JPC: Gronau: Chorale Variations for Organ
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Gronau: Chorale Variations for Organ

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: