dissabte, 21 de maig del 2016

LIVERANI, Domenico (1805-1877) - Brani per clarinetto e pianoforte

Rudolf Koller - Scheuende Pferde bei aufziehendem Gewitter
Obra de Rudolf Koller (1828-1905), pintor suís (1)


- Recordatori de Domenico Liverani -
En el dia de la commemoració del seu 139è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Rudolf Koller (Zürich, 21 de maig de 1828 - Zürich, 5 de gener de 1905) va ser un pintor suís. Es va formar inicialment en un centre privat per més tard assistir a l'escola de la Fraumünsterkirche. A partir del 1840 va estudiar a Zurich on va rebre una matrícula artística. El 1843 es va formar amb el pintor Jacques Schweizer, amb el retratista Johann Rudolf Obrist i amb el paisatgista Hans Jacob Ulrich. Motivat per Ulrich, ben aviat es va especialitzar en pintura d'animals, concretament de cavalls. El 1845 va viatjar a Munich on va entrar a formar part del grup d'artistes anomenats "els Schweizer", sota direcció de Johann Gottfried Steffan. Els anys 1846 i 1847 va viatjar a Düsseldorf on va estudiar amb Karl Ferdinand Sohn i on va conèixer al famós pintor Arnold Böcklin i al pintor alemany Anselm Feuerbach. Precisament amb Böcklin es va instal·lar a París el 1847 ciutat on va copiar diverses obres al Louvre. El 1848 va decidir tornar a Zurich on va realitzar diverses escenes de paisatges. Novament va viatjar a Munich, on va coincidir amb els pintors Johann Gottfried Steffan i Friedrich Voltz, abans de viatjar al Tirol. El 1851 va tornar a Zurich per obrir el seu propi taller rebent nombroses peticions de pintures d'animals i de paisatges. El 1862 es va instal·lar en una casa propera a Zurich, on hi va viure la resta de la seva vida. Allà va representar el seu entorn així com els animals amb els quals va viure. Després d'un viatge a Itàlia, va començar a acceptar alumnes sent molt sol·licitat tant pel realisme del seu dibuix com per la temàtica de la seva obra. A partir del 1870 la seva activitat va disminuir i va treballar de forma més esporàdica. El 1900 es va reunir per última vegada amb el seu amic Böcklin a Florència abans de tornar a Zurich, on va morir el gener de 1905.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Rudolf Koller (1828-1905) - Altres: Rudolf Koller (1828-1905)



Parlem de Música...

Domenico Liverani (Castelbolognese, 31 d'agost de 1805 - Bologna, 20 de maig de 1877) va ser un clarinetista i compositor italià. Es va formar a l'escola local mentre treballava ajudant al seu pare. Allà va escoltar la banda de música local aficionant-se a la música i a un instrument, el clarinet. Ben aviat va prendre classes gratuïtes amb el clarinetista Peter Barbieri i el 1822 va entrar al Liceo Musicale de Bolonya on va rebre classes de Pietro Avoni, Benedetto Donelli i Stanislao Mattei, amb qui va aprendre piano i composició. El seu ràpid talent amb el clarinet va motivar l'interès d'un mecenes anglès qui el va invitar a viatjar a París i Londres entre altres ciutats. El seu èxit fou immediat pel seu virtuosisme i va rebre peticions d'arreu si bé va tornar a Itàlia el 1838. Allà va fer amistat amb Rossini, Malibran, Rubini o el famós clarinetista Cavallini, entre altres. Com a compositor va ser prolífic en música per al seu instrument i amb acompanyament de piano. Els darrers anys va rebre la ciutadania honorària i la creu de Maurici en reconeixement als seus mèrits. Va morir a Bolonya el maig de 1877.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Domenico Liverani (1805-1877) - Altres: Domenico Liverani (1805-1877)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

It is generally accepted that Italian music in the nineteenth century was largely dominated by opera and that instrumental music was left struggling not altogether unsuccessfully against the huge success of opera. The clarinet, more than any other wind instrument became a means to bring opera to every level of society. The great tradition of popular wind bands of which Italy boasted during the nineteenth century was another vehicle for the popularisation of the operatic repertoire. Many treatises of the eighteenth and ninteenth century describe the clarinet as the instrument which more than any other can imitate the human voice, having the mechanical qualities which enable it to obtain a substantial number of harmonic overtones and in consequence a flexible timbre and tone colours very similar to the human voice. Therefore the clarinet became the principal means for the dissemination of the opera fantasia, a genre that flourished mostly in the nineteenth century. In that century the Italian clarinet school numbered many virtuosi of this instrument; among the first is Ernesto Cavallini (1807-1874), principal clarinetist at La Scala, called by the English clarinettist Lazarus, the "Paganini of the clarinet". This excellent virtuoso performed all around Europe and taught for 12 years in St. Petersburg, where he secured an appointment as solo clarinettist to the Tsar's court, achieving an international reputation. Domenico Liverani (1805-1877), to whom this CD is dedicated, lived at the same time of Cavallini and was a famous clarinettist and a concert performer all around Europe. Liverani was born in Castel Bolognese and he studied in the local band, taking free lessons from Pietro Barbieri, clarinettist and wealthy citizen. His father, perceiving the son's excellent talent, enrolled him at the Liceo Musicale of Bologna where he studied clarinet, piano and composition with Pietro Avoni, Benedetto Donelli, Stanislao Mattei; he gained diplomas with honours in all these subjects.

Booklet notes

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Corrado Giuffredi (clarinet); Giuseppe Fausto Modugno (piano)
PRESTOCLASSICAL: LIVERANI, D. - Clarinet and Piano Music
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: LIVERANI, D. - Clarinet and Piano Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Thank you for this unknown (to me) work for clarinet, and for all your contributions. -Col Legno

    ResponElimina