dimarts, 31 de maig del 2016

KUMMER, Kaspar Johann (1795-1870) - Chamber Music

Henriette Ronner-Knip - The Guitar lesson
Obra d'Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909), pintora holandesa (1)


- Recordatori de Kaspar Johann Kummer -
En el dia de la commemoració del seu 146è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Henriëtte Ronner-Knip (Amsterdam, 31 de maig de 1821 - Elsene, 2 de març de 1909)  va ser una pintora holandesa. Provinent d'una família d'artistes, es va formar amb el seu pare Joseph Augustus Knip. Poc després va començar a pintar de forma regular venent la seva primera obra als 15 anys. I si bé els primers treballs es van orientar en temàtica de gènere, escenes variades, paisatges i natures mortes ben aviat es va especialitzar en pintura d'animals, especialment gats i gossos. A tal efecte, va rebre un encàrrec de la reina de Bèlgica que va motivar posteriorment més encàrrecs d'altres personalitats com l'emperador Guillem I d'Alemanya, la duquessa d'Edinburgh o el príncep de Wales. La seva fama la va fer mereixedora de la Creu de l'Ordre de Leopold, una condecoració fins aleshores difícilment atorgada a dones artistes. El 1850 es va casar amb Telco Ronner i es va instal·lar a Brussel·les, ciutat on va seguir pintant i on va viure la resta de la seva vida abans de morir el març de 1909.




Parlem de Música...

Kaspar Johann Kummer (Erlau, 10 de desembre de 1795 - Coburg, 31 de maig de 1870) va ser un flautista, professor i compositor alemany. La seva formació va ser autodidacta i va aprendre flauta, violí, trompa, clarinet i altres instruments. Més tard va rebre classes a Neumeister i poc després va estudiar teoria i composició amb Gottlob Abraham Stäps (1742-1822). A partir del 1835 va començar a treballar com a flautista de la capella del Ducat de Saxònia-Coburg-Gotha on va ser director d'orquestra a partir del 1854. Com a compositor va escriure un centenar llarg de partitures la majoria de les quals van incloure la flauta com a instrument protagonista. No obstant, també va compondre lieds i cançons. Va treballar durant un temps com a professor amb alumnes destacats com Friedrich Kiel i Felix Draeseke. Va morir a Coburg el maig de 1870.

Font: En català: No disponible En castellano: Kaspar Johann Kummer (1795-1870) In english: Kaspar Johann Kummer (1795-1870) - Altres: Kaspar Johann Kummer (1795-1870)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Kaspar Kummer, a qui a vegades observarem amb el nom de Caspar o Gaspard, va ser un compositor i flautista alemany. De fet, la seva formació va incidir tossudament en la flauta sent, per tant, més instrumentista que compositor. I si bé la seva biografia és a dia d'avui poc precisa i detallada, pel que sembla va gaudir de notable ressò com a intèrpret tot i que també les seves obres van viure una certa glòria i popularitat. Professor d'autors a qui ja hem recuperat com Friedrich Kiel (escoltar aquí) o Felix Draeseke (escoltar aquí), la majoria del seu opus, evidentment, va ser en favor i divulgació del seu instrument. En essència Kummer va ser, com Fürstenau, Keller, Dressler i altres, un dels centenars de flautistes del seu temps que van contribuir, en més o menys intensitat, en el desenvolupament del llenguatge sonor i tècnic de la flauta i curiosament ho va fer en un ambient aparentment d'indiferència i de certa hostilitat dels grans compositors vers la flauta en el seu rol més protagonista. Per tant, se l'ha de considerar hereu d'aquest reducte de romàntics enamorats d'un petit i simpàtic instrument de vent que apaivagat i emmudit pel so d'altres instruments de vent, corda o teclat va haver d'adaptar-se per sobreviure. I en relació a l'estil de Kummer, de qui escoltarem la Serenata en Re major opus 81 i el Quintet de Flauta en Do major opus 75, cal remarcar que podem caure fàcilment en la confusió degut a la seva cronologia de vida ja que l'haurem de considerar, tot i les aparences, més proper a l'univers clàssic i romàntic de Schubert que, per exemple, al de Brahms per tal de situar-nos en context. Musicalment, i en base a la intel·ligent configuració instrumental d'aquesta partitura, on el binomi protagonista de flauta i guitarra és encantador, em sembla prou elegant i preciosista tot i la contenció del conjunt, poc donada als grans discursos o a innecessàries pretensions. En definitiva, una valuosa aportació a l'univers de la flauta romàntica d'un autor inèdit per nosaltres i a qui gustosament donarem la benvinguda!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Red Cedar Chamber Music
PRESTOCLASSICAL: KUMMER, K. - Chamber Music for Flute, Guitar and Strings
CPDL: No disponible
SPOTIFY: KUMMER, K. - Chamber Music for Flute, Guitar and Strings



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gracias! Muy interesante, así como Louise Farrenc ayer!!
    Saludos, Daniel, desde Madrid.

    ResponElimina
  3. Thank you for the beautiful music and for a so informative essay, which gives us the background to enjoy more thoroughly your “findings”.
    By the way, excellent, to put it mildly, the rare Danish music podcast.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ohh! Definitely, Danish flute gems are amazing!
      Thanks Basin!

      Regards,
      Pau

      Elimina