dissabte, 14 de maig del 2016

BOUFFIL, Jacques Jules (1783-1868) - Clarinet & Harp Duo, Op.4

Édouard-Louis Dubufe - Allegory of Smell
Obra d'Édouard Dubufe (1819-1883), pintor francès (1)


- Recordatori de Jacques Jules Bouffil -
En el dia de la celebració del seu 233è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Édouard Louis Dubufe (Paris, 31 de març de 1819 - Versailles, 11 d'agost de 1883) va ser un pintor francès. Es va formar amb el seu pare Claude Marie Paul Dubufe abans d'estudiar amb Paul Delaroche a l'École des Beaux-arts de París. El 1839 va rebre la seva primera medalla al Salon des Artistes Français. El 1842 es va casar amb Juliette Zimmermann, la filla del compositor i pianista Pierre-Joseph-Guillaume Zimmermann. La seva carrera va experimentar un canvi important a partir del 1848, any que va viatjar a Anglaterra, on va conèixer els pintors de retrats. Ràpidament, va procurar emular l'art anglès fent el seu debut com a pintor professional el 1853 amb dos retrats de l'emperador Napoleò III i de l'emperadriu Eugènia. El seu èxit fou reconegut el 1856 amb l'encàrrec de realitzar una pintura de gran format pel Congrés de París. La resta de la seva vida va gaudir del reconeixement de l'aristocràcia rebent nombrosos encàrrecs, especialment retrats. El seu fill Guillaume Dubufe va ser també pintor. Va morir a Versalles l'agost de 1883.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Édouard Dubufe (1819-1883) - Altres: Édouard Dubufe (1819-1883)



Parlem de Música...

Jacques Jules Bouffil (Muret, 14 de maig de 1783 - 1868) va ser un clarinetista i compositor francès. Es va formar amb Jean-Xavier Lefevre al Conservatori de París, on també va rebre un primer premi el 1806 i on va ser guardonat amb un parell de clarinets com a reconeixement als seus mèrits. A partir del 1807, i fins el 1830, va ser clarinet solista a l'orquestra de l'Opera Comique de París. També va participar en nombrosos recitals de cambra amb Louis François Dauprat (trompa), Joseph Guillou (flauta), Antoine Henry (fagot) i August Georges Gustave Vogt (oboè). Com a compositor va escriure principalment obres per a clarinet sol o acompanyat d'altres instruments. En aquest sentit, els seus opus 7 i 8 van representar una important contribució a la literatura musical per aquest instrument. Bouffil va morir en una data i ciutat desconegudes.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jacques Jules Bouffil (1783-1868) - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Realment poques seran les notícies que podré aportar per a complementar la poc precisa biografia d'aquest compositor i clarinetista francès. Format amb l'esplèndid Jean-Xavier Lefevre (escoltar aquí), va ser un instrumentista de clarinet molt reconegut al seu temps fins el punt d'assolir, un any després de la seva graduació, el càrrec de primer clarinet de l'orquestra de l'Òpera Comique de París. Allà, a banda de participar en les més diverses representacions teatrals, va dedicar un bon temps a la composició aportant, en aquest sentit, algunes novetats importants pel que fa a la literatura del seu instrument. Obres com els trios o duets, com per exemple el Duet opus 4 per a arpa i clarinet que avui escoltarem, on Bouffil va explorar els límits del clarinet fins assolir depurats nivells de virtuosisme. Aquesta circumstància, com dolça i musicalment comprovarem, va ser molt valorada pels seus contemporanis i pels posteriors intèrprets i va ser, possiblement, el millor testimoni d'un mestre actualment oblidat lluny de les acadèmies però que de ben segur va provocar més d'un maldecap, i òbviament centenars d'alegries, en molts dels estudiants de clarinet, els d'abans, els d'ara i potser els del futur!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Rachel Talitman (harp); Olivier Dartevelle (clarinet)
PRESTOCLASSICAL: Harp and Clarinet Recital
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Harp and Clarinet Recital



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. You are really an expert in dowsing! I've never heard before about Bouffil... and what a pleasure for your senses. Harp and clarinet: a subtle delicacy. Thanks for your work and again for your generosity (I keep repeating myself in my messages).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks Basin!
      Bouffil was a clarinetist so his compositions are really unknown!
      I am glad you enjoyed!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  3. Gracias Dr. Pau

    tenia tiempo sin poder venir, tenga Ud. buen día :)

    ResponElimina