dimarts, 17 de maig del 2016

MILLARES TORRES, Agustín (1826-1896) - Obras orquestales

Luis de la Cruz y Rios - María Cristina de Borbón dos Sicilias Reina Regante de España
Obra de Luis de la Cruz y Ríos (1776-1853), pintor canari (1)

- Recordatori d'Agustín Millares Torres -
En el dia de la commemoració del seu 120è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Luis de la Cruz y Ríos (Puerto de la Cruz, 21 de juny de 1776 - Antequera, 20 de juliol de 1853) va ser un pintor canari. Va iniciar el seu aprenentatge artístic a la seva ciutat natal de la mà del seu pare, Manuel Antonio de la Vera Cruz, en aquell temps pintor i artesà, i després amb Juan de Miranda. El 1815 va viatjar a Madrid, on va rebre autorització per a retratar al monarca Ferran VII, a qui admirava. A partir d'aleshores, va fer nombrosos retrats de la família reial, sobretot miniatures. A partir del 1827 va obtenir el lloc de funcionari de duanes, que va exercir primer a Sevilla i després a Cadis. A partir del 1837 va viure a Màlaga, on va ser professor del paisatgista Carlos de Haes. Va morir a Antequera el juliol de 1853.

Font: En català: No disponible En castellano: Luis de la Cruz y Ríos (1776-1853) In english: No disponible - Altres: Luis de la Cruz y Ríos (1776-1853)



Parlem de Música...

Agustín Millares Torres (Las Palmas de Gran Canària, 25 d'agost de 1826 - Las Palmas de Gran Canària, 17 de maig de 1896) va ser un historiador, novel·lista i compositor canari. Amb 13 anys va ingressar en el Seminari per a cursar els estudis de batxillerat, alhora que va completar la seva formació amb classes de música de solfeig i violí. El 1841 ja consta com a membre de la banda de música de l'ajuntament de Las Palmas, on va realitzar composicions de tipus popular i on va fomentar la creació de la Societat Filharmònica. La manca de recursos econòmics familiars va impedir el seu accés a la Universitat, no obstant, va cursar els estudis de Dret a l'Escola Notariat establerta a Las Palmas. El 1846 va viatjar a la Península a cursar estudis musicals al Conservatori de Madrid durant dos anys. Al seu retorn a l'illa va impartir classes de música, i poc després, el 1851, es va unir com a docent del col·legi Sant Agustí, fent-se càrrec de l'assignatura de música fins el 1857. El 1852 va emprendre activitats periodístiques i va fundar L'Avenir. 15 anys després dels seus estudis de notariat, el 1861 va accedir al lloc de notari a Las Palmas, càrrec en què el succeiria el seu fill Agustín Millares Cubas després de la seva mort. En reconeixement a la seva tasca, va ser nomenat membre corresponent de la Real Acadèmia d'Història el 1882. Va ser autor de nombroses publicacions, entre altres, Historia de la Gran CanariaBiografías de canarios célebres o la novel·la Eduardo Alar. Com a compositor va escriure obres instrumentals i vocals, de les quals van destacar les seves sarsueles. Va ser, també, director de la Capella de Música de la Catedral de Las Palmas. Va morir en aquesta ciutat el maig de 1826.

Font: En català: Agustín Millares Torres (1826-1896) En castellano: Agustín Millares Torres (1826-1896) In english: No disponible - Altres: Agustín Millares Torres (1826-1896)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Hombre de grandes facultades, formado por un solo esfuerzo fue todo lo que se propuso ser. No conoció el ocio, pues hasta los dulces y plácidos vagares que su profesión y la literatura le permitían, empleábalos en sus recreaciones del espíritu, de las que participaba su familia amantísima en una encantadora intimidad, a la cual se asociaban algunos iniciados, en aquellas veladas en que el gran patricio, con su talento y espíritu eternamente jóvenes, ejercía en torno suyo seducción irresistible. Todo lo animaba por si mismo, bien poniéndose al piano para ejecutar sus composiciones musicales, bien leyendo sus poesías o capítulos de novelas que tenía entre manos, o fragmentos de su Historia de Canarias, bien ensayando zarzuelas por él compuestas, o departiendo brillantemente a propósito de temas literarios, históricos y filosóficos. Fue pues historiador, poeta, novelista, músico, publicista y notario. Trabajaba afanosamente en su oficio y le sobraba tiempo para cultivar sus aficiones, produciendo sin descanso. Vivia exclusivamente entre los suyos, cornunicándose con ellos, haciendo de sus hijos sus confidentes, sus colegas, sus hermanos intelectuales, trabajando en común, gozando el placer supremo de ser comprendido y amado por los seres de su predilección, ya que los de afuera acaso no le comprendían. Pudo haber reunido una buena fortuna y su honradez y puritanismo le estorbaron para ello; pudo haber ocupado las mas altas posiciones y su modestia impidiole alcanzarlas. 

BOSCH MILLARES, Juan. (1959). Agustín Millares Torres. Su vida y su obra como compositor, novelista e historiador. Gran Canaria, Gabinete Literario

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Jean-François Doumerc & Dobrina Gospodinoff (flauta); Radovan Cavallin (clarinete); Carmen Brito López (violín); Carlos Rivero (violonchelo); Orquesta “Béla Bartók”; José Brito López (director)
AMAZON: La Creacion Musical en Canarias Vol.35
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: La Creacion Musical en Canarias Vol.35



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Una música muy interesante por lo desconocido y por la belleza y la interpretación muy correcta. Muchas gracias y esperamos con ganas la aportación de mañana.

    Josep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parece ser que en Canarias hay un pequeño pero apasionante universo por descubrir!

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. Moltes gràcies, Pau! Com saps, la meva passió és la música per al clarinet. No m'esperava una obra tan bonica composta per un compositor desconegut (per a mi). Si no hagués sabut que ell era canari, hauria pensat que era italià.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament té una evident proximitat amb el concepte musical de la Itàlia més romàntica! Meravellós i absolutament desconegut també per mi! Personalment, un gran descobriment juntament amb la resta d'autors d'aquesta fantàstica edició!

      Gràcies!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  4. Notable aporte de la tierra del ilustre tenor Kraus,no sólo estas islas del edén dieron cantantes,sino músicos dignos de difundir,gracias desde las pampas heladas.Tapirman.

    ResponElimina