divendres, 22 de gener del 2016

MORETTI, Federico (1769-1839) - Doce canciones con acompañamiento de Guitarra

John Hoppner - Louisa Lane, Called 'Cecilia'
Obra de John Hoppner (1758-1810), pintor anglès (1)



- Recordatori de Federico Moretti -
En el dia de la celebració del seu 247è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

John Hoppner (London, 4 d'abril de 1758 - London, 23 de gener de 1810) va ser un pintor anglès. Es va criar a la cort londinenca i degut al tracte preferent que va rebre del monarca, que de nen li va permetre formar-se amb el seu conservador de dibuixos i medalles, es va especular amb la possibilitat que fos fill il·legítim del rei Jordi III. Va entrar a l'escola de la Royal Academy el 1775 i va començar a exposar-hi la seva obra a partir del 1780. En aquesta primera etapa va mostrar clarament la influència de Joshua Reynolds, no en va després de la retirada d'aquest el 1789, Hoppner va ser considerat com el seu hereu en el gènere del retrat. No obstant això, al llarg de la seva carrera no només va adoptar elements de Reynolds, sinó que també va saber harmonitzar aspectes d'altres artistes, com George Romney, Thomas Gainsborough, Henry Raeburn o Thomas Lawrence (considerat el seu gran rival), convertint la seva obra en una combinació eclèctica de la pintura més apreciada del moment, però dotant-la d'un toc personal que la va distingir de la dels altres artistes. Els seus retrats es van caracteritzar per ser molt amables i decoratius i per la seva mestria a l'hora de captar la frescor i la innocència infantil. El 1789 va ser nomenat retratista de cambra del príncep de Gal·les i sis anys més tard va ser elegit acadèmic de la Royal Academy de Londres. Va ser en aquesta ciutat on va morir el gener de 1810.

Font: En català: No disponible En castellano: John Hoppner (1758-1810) In english: John Hoppner (1758-1810) - Altres: John Hoppner (1758-1810)



Parlem de Música...

Federico Moretti y Cascone (Napoli, 22 de gener de 1769 - Madrid, 17 de gener de 1839) va ser un militar, guitarrista i compositor italià. Germà del també guitarrista Luigi Moretti, es va formar amb Girolamo Masi qui al seu torn el va promocionar i el va ajudar a publicar la seva primera obra el 1786, un tractat de Principios para tocar la guitarra de seis órdenes, precedidos de los elementos generales de la música. El 1794 va viatjar a Espanya on va formar part de la Guàrdia Valona el 1796. Poc després, va publicar centenars d'obres per a guitarra sola o amb acompanyament vocal i el seu nom es va fer conegut dins el cercle guitarrístic espanyol, especialment per part d'Aguado i Ferran Sor. Com a militar va participar activament en la Guerra d'Independència Espanyola ascendint a Mariscal de Camp el 1829. Va ser autor de nombrosa literatura militar així com traductor de diverses publicacions de temàtica similar. Va morir a Madrid el gener de 1839.

Font: En català: No disponible En castellano: Federico Moretti (1769-1839) In english: Federico Moretti (1769-1839) - Altres: Federico Moretti (1769-1839)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Si bé a dia d'avui resultaria certament improbable, en temps pretèrits no va ser descabellat pensar en militars o fins i tot en reis músics. De Fossa o avui Moretti, van ser exemples pertinents d'aquesta afirmació ja que ambdós autors van combinar l'acadèmia castrense amb la música, curiosament en ambdós casos íntimament relacionada amb un instrument, la guitarra. I en relació amb Moretti, autor a qui avui celebrem, va sàviament compaginar ambdues activitats de forma efectiva i pel que fa a la ciència musical ho va fer amb intel·ligència i acadèmia, especialment a nivell pedagògic, ja que el seu tractat teòric per a guitarra, per títol Principios para tocar la guitarra de seis órdenes, precedidos de los elementos generales de la música (Nàpols 1792) es va convertir immediatament en una referència obligada per a tota una generació de guitarristes, entre ells Aguado, Sor o l'italià Carulli. Com a compositor, Moretti va ser autor de centenars d'obres, si bé al nostre temps sensiblement desconegudes. Moltes d'elles van ser boleros, peces de guitarra i cançons, aquestes darreres les més destacades i conegudes del seu repertori i de les quals van brillar les publicades sota l'etiqueta de Doce canciones con Acompañamiento de Guitarra Compuestas Dedicadas a su Amigo El Conde de Fife Por el Brigadier Dn. Frederico (1812, Londres). Cançons de principis musicals clàssics, en què les melodies parteixen d'un mateix patró o principi i amb clara vocació popular degut a què les va compondre pels salons de moda de l'època. El resultat, com podrem agradablement escoltar, és satisfactori fruit de la bonhomia de la interpretació, si bé algunes cançons ens poden resultar, en termes generals, molt semblants entre elles ja que el llenguatge musical emprat és certament limitat. No obstant, veu i guitarra és un binomi quasi sempre interessant i avui, en nom de Moretti, no en serà l'excepció!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: María Eugenia Boix (soprano); Jacinto Sánchez (guitarra)
LAQUINTADEMAHLER: MORETTI, F. - Doce Canciones con acompañamiento de Guitarra
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MORETTI, F. - Doce Canciones con acompañamiento de Guitarra



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: