dimecres, 10 d’abril del 2013

PERTI, Giacomo Antonio (1661-1756) - Il Mosè conduttor del popolo ebreo

Antonio De Bellis - The Finding of Moses
Obra d'Antonio de Bellis (1616-1656), pintor italià.


- En record del 257è aniversari del decés de Giacomo Antonio Perti -



Giacomo Antonio Perti (1661-1756) compositor i organista italià nascut a Bologna. Si fem una mirada al passat observarem que Perti ja havia estat protagonista d'aquest espai en el seu dia. Avui, novament, tornarem a situar-nos en el seu pla galàctic per a descobrir-ne un dels seus oratoris. De fet, Perti va ser un autor italià molt prolífic, principalment, de música religiosa. El seu llegat, en aquest sentit, presenta un paisatge molt variat, extens i estilísticament diversificat en funció de l'època en què aquest va ser escrit. La vida i obra la va desenvolupar, exclusivament, a Itàlia i, concretament, a cavall de Venècia, on passaria uns pocs anys de la seva dilatada existència, i Bolonya on hi desenvoluparia una carrera artística impressionant. És precisament en aquest període de Bolonya, si bé en la seva època bullent de joventut, en què trobem a Perti immers en una frenètica i insaciable activitat creativa. Hem de tenir present, tot i que normalment associarem musicalment a Perti en relació a la seva producció litúrgica, que també va dedicar gran part de la seva creativitat a l'òpera, gènere pel qual va deixar un llegat d'una vintena llarga de produccions. Comprensible entendre la magnitud d'un savi que entre els seus alumnes hi va figurar un tal Giovanni Battista Martini, el guru teòric per antonomàsia del classicisme. Doncs bé, i ja que estem de commemoració, celebrarem aquesta efemèride del dia tot recuperant l'oratori Il Mosè conduttor del popolo ebreo per a cinc veus solistes, trompeta, cordes i baix continuo. Tot plegat escrit i publicat el 1685, any de naixement de Bach, i que, tal com ens informa convenientment la pàgina web de Tactus relacionada amb aquesta edició, se'ns explica el següent:
"El renaixement de l'oratori Mosè Liberatore del popolo Ebreo (1685), per a cinc veus, trompeta i cordes, celebra el 350 aniversari del naixement de Giacomo Antonio perti, un músic versàtil Bolognese, que va néixer el 1661 i va morir el 1756 a l'edat de 95 anys, després de més de 70 anys d'activitat musical. Mosè, una òpera en miniatura (com els oratoris barrocs de l'època), presenta una sèrie de personatges que són hàbilment descrits per la música alegre del pertinent oratori. Els personatges que es destaquen són el solemne i turmentat Moisès (alt), l'arrogant i irascible Faraó (un virtuós i àgil baix), i el testo (text), que relata els esdeveniments i comentaris sobre ells. Les àries pertinents requereixen d'un obligat virtuosisme dels cantants -en aquesta edició, registrat pel conjunt de les Les Nacions, es troben alguns dels millors especialistes italians de cant barroc-. La trompeta és una presència inusual però aquest instrument era molt apreciat a l'ambient musical bolonyès de l'època ja que l'hi dóna un timbre instrumental realment únic per a la composició." 
Ens trobem amb un oratori minimalista, de paisatges breus i de conjuncions constants d'àries i recitatius. Tot plegat no s'allarga en excés en el temps ni compromet la nostra paciència ja que els constants canvis de ritme atorguen a la producció un bon discurs i un agradable argument. En definitiva, un bon dia per a recordar-nos dels nostres veïns italians ja que, en tot allò que fa referència a les belles arts i a la música, Itàlia va ser, i és, un país meravellós. Perti n'és un bon exemple, 257 anys després de la seva defunció, que demostra i dóna fe del per què al seu temps va ser un dels autors més admirats, respectats i sol·licitats pels seus col·legues. Probablement, el seu ressò es va apaivagar espacialment degut a què el seu treball de camp fou molt limitat geogràficament i exclusiu del seu territori. Una restricció que malauradament l'ha convertit en un ciutadà anònim més enllà de les seves fronteres. Aquí, allà i en el més enllà i tot i la ignorància que en tinguem, avui és un bon dia per fer-ne alguna cosa més que un epígraf insignificant al seu nom perquè ell, i la seva música, s'ho mereixen!

A la interpretació el conjunt i les veus de l'Ensemble Les Nations amb Maria Luisa Baldassari a la direcció.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

Perti: Moses, Leader of the Jewish People

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Estimado Pau, comparto vuestra visión, tenéis siempre mi respaldo a vuestra sublime vocación y gracias de nuevo por esta preciosidad de Perti.
    Fuerte abrazo!!!
    Milton

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Pau, por favor, ¿Sería posible reactivar este enlace? Te lo agradecería mucho.
    Lucas.

    ResponElimina