dimarts, 28 d’abril del 2015

SCHYTTE, Ludvig (1848-1909) - Piano Concerto in C sharp minor, Op. 28

Arthur Fitzwilliam Tait - The Reprimand. Ah! You Naughty Fawn, You Have Been Eating the Flowers Again (1852)
Obra d'Arthur Fitzwilliam Tait (1819-1905), pintor anglès (1)



- Recordatori de Ludvig Schytte -
En el dia de la celebració del seu 167è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Arthur Fitzwilliam Tait (Lively Hall, 4 de febrer de 1819 - Yonkers, 28 d'abril de 1905) va ser un pintor anglès. Als 8 anys va anar a viure a Lancaster on va començar el seu interès per la vida animal. Amb 12 anys va començar a treballar a Manchester ciutat on es va formar en pintura de forma autodidacta realitzant litografies. El 1838 es va casar i el 1840 va visitar París on va entrar en contacte amb els cercles artístics d'allà i amb la pintura americana. El 1850 va emigrar als EUA on va establir el seu taller de pintura. A partir del 1852 va començar a rebre el patrocini dels seus treballs exhibint-los a la National Academy of Design de Nova York. El seu gènere preferit van ser els animals assolint un gran nivell de detall i realisme molt apreciat. Va morir a Yonkers l'abril de 1905.

Font: En català: No disponible En castellano: Arthur Fitzwilliam Tait (1819-1905) In english: Arthur Fitzwilliam Tait (1819-1905) - Altres: Arthur Fitzwilliam Tait (1819-1905)



Parlem de Música...

Ludvig Schytte (Århus, 28 d'abril de 1848 - Århus, 10 de novembre de 1909) va ser un pianista i compositor danès. Sense formació musical fins els 22 anys, va mostrar un inesperat talent a partir d'aleshores convertint-se en un pianista molt reputat. Es va formar a Dinamarca amb Gade, després amb Taubert a Berlin i amb Liszt a Weimar (1884). Va ser professor del Conservatori de Viena i d'escoles de música i el 1907 es va instal·lar a Berlín com a professor del Conservatori Stern. Com a compositor va destacar la labor pedagògica dels seus Etudes així com la composició børneklaverskole d'Horneman (1892). També va ser autor d'un Concert de Piano Op.28. El seu germà Henrik Schytte (1827-1909) va ser violoncel·lista, crític musical i autor de l'obra Nordisk musiklexicon (Copenhaguen, 1888-1892). Ludvig va morir a Århus el novembre de 1909.

Font: En català: Ludvig Schytte (1848-1909) En castellano: No disponible In english: Ludvig Schytte (1848-1909) - Altres: Ludvig Schytte (1848-1909)



Parlem amb veu pròpia...

Dinamarca ha estat tradicionalment un país a l'ombra de les grans potències musicals. La seva geografia nòrdica l'ha situat a mig camí d'Escandinàvia i Alemanya i, per tant, la música ha estat un reflex d'aquesta circumstància tot i que generalment la balança s'ha acabat decantant pels alemanys. Així va ser en el cas de Schytte, un pianista i compositor de formació molt tardana, de fet es va iniciar en aquest art a partir dels 22 anys, que no obstant va assolir considerable èxit i crítica. Pel que fa als concerts de piano pròpiament, Dinamarca no ha destacat quantitativament en aquest gènere. Per tant, si fem una retrospectiva observarem que més enllà dels concerts de Kuhlau i d'Otto Malling, pocs són els exemples disponibles ja que autors com Weyse, Hartmann o Gade, per citar els més coneguts, no van escriure concerts de piano. Schytte si que ho va fer i el resultat no podia ser més satisfactori. Estrenat a Karlsruhe el 1885, el Concert en Do sostingut menor opus 28 per a piano i orquestra se'ns presenta des del primer compàs com a una gran i solemne obra. Exigent i virtuós, demostra d'entrada la solvència amb què va assumir la teoria compositiva dels alemanys descrivint una partitura propera als concerts de Schumann però també del polonès Chopin, especialment pel paper principal del piano en detriment d'una orquestra més subsidiària i d'acompanyament. Escriptura i melodies elegants en un concert la idiosincràsia del qual ens defineix conceptualment l'essència més genuïna del romanticisme ja que si algun tret o distinció hem de destacar és precisament la de ser un concert romàntic en tota la seva dimensió. Una partitura excepcional i meravellosa d'un compositor danès oblidat i desconegut!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Danish Piano Concertos Vol.3

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola Pau!
    Una vez más nos obsequias con una obra deliciosa de un autor completamente desconocido para mi (a pesar de que siempre he tenido una especial debilidad por los conciertos para piano). Con respecto a los Conciertos para Piano escritos por compositores daneses, además de los que citas (qué grande el de Malling, con el que nos sorprendías hace ya algún tiempo) en mi colección hay algunos otros bastante interesantes que relaciono a continuación por si pudieran ser objeto de tu interés:
    - El concierto para piano, op. 16 de August Winding (1835-1899)
    - El op. 17 de Víctor Bendix (1851-1926)
    - Emil Hartmann (esto es, Hartmann hijo) y su Concierto para piano op.47
    Y para terminar y como rareza absoluta, cuento también con el Piano Concerto no. 1 de Siegfried Langgaard (1852-1914) el padre de Rued, de hecho, creo que fue éste último el que completo la obra, que aunque no se trate de una obra maestra, me parece, como mínimo, más que digna.
    Como siempre, muchíiisimas gracias, amigo Pau.
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!!
      Sinceramente, estoy perdidamente enamorado de este concierto de piano... lástima que Schytte solo escribiera uno. Por cierto, gracias por compartir estos conciertos ya que inesperadamente no he escuchado ninguno de ellos aún... así que debo apurar a ponerme las pilas!
      Llevo unas semanas un poco liado de trabajo así que disculpa por mi respuesta dilatada en el tiempo!

      Gracias a ti!!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina