dijous, 23 d’abril del 2015

DA BERGAMO, Padre Davide (1791-1863) - Organ Sinfonias & Sonatas

Raden Saleh Bustaman - Winterlandschaft (c.1830)
Obra de Raden Saleh (1811-1880), pintor indonesi (1)




Parlem de Pintura...

Raden Saleh Sjarif Boestaman (Semarang, 1811 - Bogor, 23 d'abril de 1880) va ser un pintor indonesi d'ascendència àrab i javanesa. Pioner de l'art modern indonesi, és considerat com el primer artista important d'Indonèsia, en aquell temps sota domini holandès, i un romàntic proper als moviments artístics europeus de principis del segle XIX tot i que algunes d'elles amb progressives mostres de les seves arrels indonèsies. Tot i la seva formació prematura a Bogor, el 1829 va viatjar a Holanda on es va formar amb Cornelius Kruseman i Andreas Schelfhout. Va visitar diverses ciutats, pintant principalment retrats, i va treballar al servei d'Ernest I de Saxònia. Anys més tard es va especialitzar en pintura de paisatges exposant regularment al Rijksmuseum d'Amsterdam. Després de 20 anys a Europa, va tornar a les Índies Orientals Neerlandeses el 1852. Allà es va fer càrrec de la preservació de l'art colonial alhora que seguia treballant com a pintor de paisatges i de retrats de l'aristocràcia de l'illa. Va morir a Bogor l'abril de 1880.

Font: En català: No disponible En castellano: Raden Saleh (1811-1880) In english: Raden Saleh (1811-1880) - Altres: Raden Saleh (1811-1880)



Parlem de Música...

Felice Moretti o 'Padre Davide Maria da Bergamo' (Zanica, 21 de gener de 1791 - Piacenza, 24 de juliol de 1863) va ser un organista i compositor italià. De família pobre, es va traslladar de ben petit a Bèrgam, ciutat on Donizetti va fundar la institució benèfica Lezioni caritatevoli di musica sota la direcció de Simone Mayr. Allà va ser on Moretti es va formar amb el mateix Mayr i amb Antonio Gonzales, un excel·lent pianista i organista de l'església Santa Maria Maggiore. Poc després, el 1818, va assolir el càrrec d'organista a Gandino on també va entrar en contacte amb la congregació dels Francescano dei Minori Riformati de Piacenza. Després d'un any de noviciat, el 26 de juliol de 1819 va rebre els vots solemnes i va entrar a formar-ne part. Va estudiar filosofia i teologia i va ser ordenat sacerdot el 24 d'octubre del mateix any. Va servir durant més de 30 anys a la Basilica di Santa Maria di Campagna de Piacenza on va, també, dedicar molt temps a la música escrivint un repertori d'obra instrumental per a orgue i vocal molt extens i popular. Va morir el juliol de 1863 a Piacenza.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Padre Davide da Bergamo (1791-1863) - Altres: Padre Davide da Bergamo (1791-1863)



Parlem amb veu pròpia...

Felice Moretti, més conegut com el Pare Davide da Bergamo, va ser un dels organistes més famosos i prolífics d'Itàlia fins i tot tenint en compte la seva condició de sacerdot franciscà. La seva dilatada existència, plàcida i benestant pel que sembla, va afavorir l'extensió quantitativa del seu repertori. Un catàleg format, atenció, per unes 2000 obres d'orgue i unes 500 partitures corals (entre elles un mínim de 95 misses!) de les quals en prou feines en coneixem petits exemples. Al seu temps, no obstant, van gaudir d'una immensa fama i popularitat en una època en què l'orgue començava a emancipar-se, definitivament, de la seva condició d'instrument eclesiàstic. En aquest sentit, resulta realment curiós observar com un monjo, aparentment compromès amb l'església i els seus principis, va ser capaç d'escriure una monumental obra d'orgue de característiques clarament profanes. Peces d'orgue en format clàssic i preromàntic i estèticament molt properes al timbre cromàtic i líric del belcantisme. Precisament aquesta edició recupera, en primera gravació mundial, una extensa col·lecció de sonates i simfonies, algunes d'elles incloses en un manuscrit del 1846. Partitures d'un virtuosisme extrem, de lectura àgil i de melodies irresistiblement atraients i en què insistiré en la desbordant explosivitat d'algunes d'elles. I tot plegat, incrèduls de nosaltres, escrit per una sacerdot la ortodòxia del qual es desdibuixa a mesura que ens endinsem en un repertori simplement espectacular i que situa l'orgue a una nova i fulgurant dimensió!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

DA BERGAMO, D. - Organ Music

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: