diumenge, 26 d’abril del 2015

LEONETTI, Giovan Battista (1575-c.1630) - Missa Furtiva

Attributed to Giovanni Paolo Lomazzo - Three men with a woman holding a cat
Obra de Giovanni Paolo Lomazzo (1538-1600), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Giovanni Paolo Lomazzo (Milà, 26 d'abril de 1538 - Milà, 27 de gener de 1600) va ser un pintor i historiador d'art italià. Originari d'una família de Lomazzo emigrada a Milà, va rebre la seva primera formació artística de Giovanni Battista della Cerva rebent la influència de Raffaello i Miquel Àngel. Els seus treballs s'emmarquen, per tant, en l'estil manierista tardà. El 1571 es va quedar cec, fet que va paralitzar la seva carrera com a pintor. Aleshores, va començar a teoritzar sobre l'art i a estudiar-lo en detall. Va escriure diversos tractats i assaigs, on va incloure preceptes simbolistes, com el Trattato dell'arte della pintura, Scultura ed architettura (1584), una obra de gran importància en l'estètica manierista, i Idea del Tempio della pintura (1591). Una de les seves contribucions més destacades va ser l'extracció i sistematització de conceptes abstractes de l'art, allunyant-se de la mera biografia o enumeració de tècniques practicada per altres historiadors anteriors, com Giorgio Vasari. Fou també professor de pintors com Giovanni Antonio Figino i Girolamo Ciocco. Va morir a Milà el gener de 1600.




Parlem de Música...

Giovan Battista Leonetti (Crema, bap. 16 d'octubre de 1575 - Crema, c.1630) va ser un organista i compositor italià. Alumne de G.B. Caletti a Crema, ben aviat va assolir la condició de monjo agustí i la d'organista, el 1617, a l'església de San Agostino de Crema. Més enllà d'aquestes referències, el seu rastre es perd. Va publicar dues col·leccions a Venècia el 1617 per títol Il primo libro de' madrigali a 5 voci, amb el clavecí com a continuo, i Missarum octonis vocibus liber primus, consistent en tres misses i un motet i per a orgue en continuo i doble cor. Es creu que va morir durant l'epidèmia de pesta que va assolar Crema el 1630.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Giovan Battista Leonetti (1575-c.1630)



Parlem amb veu pròpia...

Giovan Battista Leonetti va ser un artista d'un àmbit geogràficament focalitzat a Crema, una ciutat situada al nord d'Itàlia. Allà va rebre la formació de Giovanni Battista Caletti, pare del famós Francesco Cavalli, i va rebre els vots de la comunitat agustina local, convertint-se en monjo i recloent-se al convent de Sant Agustí on va ser, probablement, l'organista fins el darrer dels seus dies. Poques notícies, més enllà de les més generals i de les dues publicacions del 1617 de Venècia, són les conegudes d'aquest ombrívol mestre italià l'estil del qual és especular al dels seus contemporanis venecians, especialment en veu d'Andrea Gabrieli i de Monteverdi la influència del qual, en aquell temps, era absoluta. La Missa Furtiva amb la particular, per atractiva i encertada, inclusió de canzonas prèvies al Kyrie (per cert, l'entrada de les veus del Kyrie és simplement celestial), al Credo i al Sanctus i finalitzant la missa, així com del Motet O pretiosus, descriu perfectament la litúrgia en la forma veneciana. Doble cor format per 33 cantants, orgue i continuo en una interessant edició, potser no tant per la inventiva de Leonetti, sinó per la pertinent interpretació, exquisida en les veus i també en la instrumentació de vent. El ritme, viu i derivat d'una lectura potser accelerada del tempo, és curiosament el més adequat per a gaudir de l'esplèndid contrast de la lectura musical del text i de la instrumentació de les canzones. Insistiré, edició de luxe d'un segell absolutament desconegut que no només fa justícia a l'obra de Leonetti sinó que possiblement la situa a un nivell superior a la del seu propi personatge. Una meravella imprescindible!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Leonetti - Missa Furtiva & Madrigali

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: