dijous, 16 d’abril del 2015

FUSELLA, Gaetano (1876-1973) - Suite Campestre

Ford Madox Brown - Pretty Baa-Lambs (c.1855)
Obra de Ford Madox Brown (1821-1893), pintor anglès (1)



- Recordatori de Gaetano Fusella -
En el dia de la celebració del seu 139è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ford Madox Brown (Calais, 16 d'abril de 1821 - Londres, 6 d'octubre de 1893) va ser un pintor anglès proper a la Germandat Prerrafaelita. Es va formar com a pintor en diverses ciutats, entre elles Bruges, Gant i Anvers, però va ser a Roma on va sentir-se més còmode gràcies al contacte que va establir amb els natzarens, un corrent artístic nascut el 1806 a Viena. Allà va estudiar les arrels de la pintura italiana abans de tornar el 1846 a Anglaterra, país on va rebre la influència dels prerrafaelites tot compartint els seus principis de rebuig a l'academicisme i d'apropament a l'art medieval. Va forjar una sincera amistat amb Dante Gabriel Rossetti la pintura del qual va ser una font d'inspiració en la seva carrera. La seva pintura fou de temàtica històrica i religiosa tot i que també hi trobarem paisatges, escenes de gènere i retrats. Conscient dels problemes socials, va plasmar amb intensitat els processos d'industrialització, l'emigració o les desigualtats amb un estil quasi invariable durant tota la seva vida. Criticat i defensat, va mostrar sempre bones aptituds artístiques destacant la seva habilitat en el dibuix, l'ús intens de la llum i el seu dramatisme. El seu fill Oliver Madox Brown va ser pintor i poeta la mort prematura del qual el 1874 va marcar l'equilibri emocional del seu pare i la temàtica fosca i sense esperança d'algunes de les seves obres en foren l'exemple. Va morir a Londres l'octubre del 1893.

Font: En català: No disponible En castellano: Ford Madox Brown (1821-1893) In english: Ford Madox Brown (1821-1893) - Altres: Ford Madox Brown (1821-1893)



Parlem de Música...

Gaetano Fusella (Nàpols, 16 d'abril de 1876 - Nàpols, 28 d'agost de 1973) va ser un violinista i compositor. Fill de família burgesa, es va formar en música de ben petit. Estudiant de violí, va entrar al Conservatori de San Pietro a Majella de Nàpols on va ser admès com a estudiant d'Eusebio Dworzak (1850-1905). Allà hi va romandre 8 anys abans de fer el seu debut, el 1892, com a compositor. El 1894 va ser contractat com a violinista del Teatre Mercadante de Nàpols. A partir d'aleshores, la seva fama va créixer i va realitzar nombroses gires per Àsia com a director i solista del Quartet de Nàpols. El 1896 va ser contractat com a primer violí de l'orquestra de la societat Sevebian amb la qual va realitzar noves gires per Europa. El 1899 va tornar a Nàpols abans d'iniciar una nova gira per França. Va ser en aquells anys que va obrir una escola de violí a Suècia, país que el va acollir amb entusiasme. Allà hi va viure durant 6 anys ja que el 1906 va tornar a Itàlia per a participar en un concurs de càtedres del conservatori de Nàpols. Va guanyar la plaça de violí i viola de San Pietro a Majella i va reduir el seu nombre d'aparicions públiques centrant-se en la docència. Va publicar nombrosa música per a violí sol i amb acompanyament de piano i un mètode teòric per nom La tecnica del violino (1919). Va seguir en la docència fins el 1941, any de la seva jubilació pública. Com a compositor, va seguir en actiu fins que va celebrar el seu 85è aniversari. Va morir a Nàpols l'agost del 1973.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Gaetano Fusella (1876-1973)



Parlem amb veu pròpia...

Gaetano Fusella va ser, pel que sembla, un bailet prodigi de ben petit assolint l'èxit immediat, tant de públic com de crítica, i tant a Itàlia com a l'estranger sent sol·licitat en nombroses orquestres i rebent ofertes d'estada en diverses geografies. Revistes musicals de l'època, com Il Pungolo, Il Mattino, Il Corriere di Napoli, Le Varietà i altres es van fer ressò del seu il·lustre compatriota de forma extensa i sovint monogràfica. Dotat així mateix d'una sòlida acadèmia, va demostrar bones virtuts i facilitats en la difícil tasca de compositor. Autor de nombrosa música per a violí en múltiples variants; sol, en acompanyament al piano, en trio o en quartet, Fusella va romandre fidel a l'estil més tradicional i proper a la música de saló italiana convertint-se en un personatge públic molt admirat ja fos per les seves interpretacions en viu o directament per la seva obra editada. Música impregnada del sabor mediterrani napolità però també de melodies més nòrdiques i properes a Brahms o Paganini, autors a qui musicalment va conèixer i admirar. Expressivitat i romanticisme d'un mestre italià que va néixer en un ja llunyà i difós 1876 i que va morir en un proper 1973. Longevitat que va saber administrar i gaudir en companyia de la música, l'art que més va estimar.

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Mauro Tortorelli (violin); Angela Meluso (piano)
TACTUS: FUSELLA, G. - Violin and Piano Music
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Grazie grazie grazie!
    W LA GRANDE SCUOLA MUSICALE NAPOLETANA :)

    ResponElimina