dissabte, 25 d’abril del 2015

BUTTSTETT, Johann Heinrich (1666-1727) - L'oeuvre d'orgue

Studio of David Teniers the Younger - A country wedding feast
Obra de David Teniers el Jove (1610-1690), pintor flamenc (1)



- Recordatori de Johann Heinrich Buttstett -
En el dia de la celebració del seu 349è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

David Teniers el Jove (Anvers, 15 de desembre de 1610 - Brussel·les, 25 d'abril de 1690) va ser un pintor i gravador, fill del també pintor David Teniers II el Vell. Va ser un artista flamenc de gran fama entre els seus contemporanis gràcies a les seves escenes quotidianes. Es va formar inicialment amb el seu pare. La seva primeres obres, de temàtica religiosa i escenes camperoles de gènere, van mostrar la influència del seu sogre, Jan Brueghel, a més de la de Frans Franchen II i la d'Adriaen Brouwer. Va ser un pintor prolífic i les seves escenes de gènere van ser molt sol·licitades per l'aristocràcia dels Països Baixos. El 1645, va ser nomenat degà del gremi de pintors d'Anvers. Un any abans es va incorporar com a professor a l'Acadèmia de Pintura d'aquesta ciutat. D'altra banda, va ser pintor de cambra a la cort de l'arxiduc Leopold Guillem d'Àustria, governador dels Països Baixos austríacs i conservador de la col·lecció de pintures de l'arxiduc, on va realitzar nombroses còpies d'aquestes obres, especialment dels quadres dels pintors venecians renaixentistes. D'aquesta època va ser el quadre titulat L'arxiduc Leopold Guillem a la seva galeria de pintures de Brussel·les (1647), on apareixen representades nombroses obres renaixentistes i barroques. Per altra banda, entre les seves millors obres cal destacar Festa camperola flamenca (1652), Festa vilatana (1646), Fumadors en una posada (c.1650), i Bevedors i fumadors. David Teniers el Jove va morir a Brussel·les l'abril de 1690.




Parlem de Música...

Johann Heinrich Buttstett (Bindersleben, 25 d'abril de 1666 - Erfurt, 1 de desembre de 1727) va ser un organista i compositor alemany. Fill de Johann Henricus Buttstett (c.1620-1702), un pastor de Bindersleben, es va formar a la seva ciutat natal abans de viatjar, als 15 anys, a la Ratsschule d'Erfurt. El 1678 va començar a estudiar amb Pachelbel, l'organista de la Predigerkirche d'Erfurt. El 1684 va assolir el seu primer càrrec com a organista de la Reglerkirche on també es va convertir en professor. El 1687 va ocupar els càrrecs d'organista i de professor de llatí de la Kaufmannskirche i el juliol d'aquell mateix any es va casar amb Martha Lämmerhirt, una cosina llunyana de la mare de J.S. Bach. Va tenir deu fills, entre ells Johann Samuel, el pare del compositor Franz Vollrath Buttstett. El 1690 Pachelbel va abandonar el seu càrrec de la Predigerkirche i Buttstett el va ocupar el juliol de 1691. Gràcies a la nova posició, va assolir el títol de Ratsorganist, sent considerat el millor organista de la ciutat. Va iniciar aleshores una brillant carrera com a intèrpret i compositor de música vocal i instrumental. Va ocupar també un càrrec en una església catòlica per la qual cosa va compondre ordinaris de missa en la forma ritual romana. Va tenir molts alumnes, entre ells, Johann Gottfried Walther. Va morir a Erfurt el desembre de 1727.

OBRA:

Vocal religiosa:

Opera prima sacra, bestehend aus 4 neukomponierten Missen, chorus, insts (Erfurt, 1720), lost
Missa a 6 voci, SATB, 2 vn, bc, 1695, score and parts;
Missa I, SATB, 2 vn, bn, bc, score;
Ein Mensch in seinem Leben, cantata fragment: all D-Bsb

Instrumental:

Musicalische Clavier-Kunst und Vorraths-Kammer, hpd (Leipzig, 1713)
36–42 chorale preludes, org, in autograph J.G. Walther, Bsb; also LEm, NL-DHgm, and elsewhere; see MGG1
2 marches, hpd, in Ut, mi, sol (Erfurt, 1716);
Many fugues, ricercares, fughettas, preludes, fantasies, all for kbd, announced in Musicalische Clavier-Kunst, lost

Literatura:

Ut, mi, sol, re, fa, la, tota musica et harmonia aeterna (Erfurt, 1716)
Der wider das Beschützte Orchestre ergangenen öffentlichen Erklärung (Erfurt, 2/1718) [1st edn lost]

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Heinrich Buttstett (1666-1727) - Altres: Johann Heinrich Buttstett (1666-1727)



Parlem amb veu pròpia...

Perfils professionals i fins i tot vitals com els de Johann Heinrich Buttstett ja no són una novetat en aquest espai. Alemanys, organistes i compositors són paraules estretament vinculades de facto però la vinculació també és molt sovint temporal ja que s'estableix, principalment, en els segles XVI i XVII. Alumne de l'incommensurable Pachelbel, definitivament un dels grans compositors a redescobrir, les seves obres comprensiblement segueixen el model del seu mestre. Extensa producció per a orgue, Buttstett va escriure nombrosos preludis i fugues però també capricis, danses, àries i ricercares molts d'ells inclosos en la col·lecció que va publicar per títol Musicalische Clavier-Kunst de 1713. A nivell teòric, Buttstett va ser molt conegut al seu dia per la controvèrsia que va generar la seva publicació Ut, mi, sol, re, fa, la, tota musica et harmonia aeterna (Erfurt, 1716) on es va mostrar crític i públicament en desacord amb el tractat Das neu-eröffnete Orchestre (Hamburg, 1713) de Johann Mattheson. La resposta de Mattheson, sarcàstica i brillantment argumentada, es va publicar en la seva Das beschützte Orchestre de 1717. Amb el temps i potser de forma comprensible, la figura de Mattheson ha acabat resistint la meteorització amb major dignitat que la del seu col·lega. Musicalment, no obstant, i si més no escoltant aquesta extraordinària edició, descobrirem, sobtadament, un gran i competent compositor rivalitzant en equivalència d'inventiva i virtuosisme, amb qualsevol contemporani del seu temps, fins i tot amb els intocables Pachelbel o Bach. Sens dubte, barroc alemany a l'orgue en estat pur i a un nivell superb!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

BUTTSTETT, J.H. - L'oeuvre d'orgue

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Encara que no comenti, segueixo passant per aquí diàriament, admirant el blog i la teva dedicació. Conec aquest quadre de Teniers d'una vegada que vaig reunir pintures flamenques amb pipa. Aquesta és una de les poques seves d'aquests ambients on no en surt (o no vaig trobar) cap.

    Visca el Barca, i força, que ens queda poc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut,

      Ja recordo la teva entrada especialment per descobrir-nos el pixaner de torn... un home curiós aquest Teniers, amant de les mundanitats...

      Visca el Barça!! Em fa por el Bayern...

      Salut!
      Pau

      Elimina
    2. Dear Paul,
      can you re-upload this?
      It is only yesterday that I discovered your magnificent blog, and only today - this long-gone entry!
      Thank you for your blog, whatever your answer.

      Elimina
    3. Dear Enemyoflj,

      I hope you enjoy with the blog's musical heritage!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina