divendres, 3 d’abril del 2015

FIOCCO, Joseph-Hector (1703-1741) - Deuxième lamentation du vendredi saint

Juan de Roelas (attrib.) - Cristo esempio dei martiri (c.1615)
Obra de Juan de Roelas (c.1570-1625), pintor flamenc.




Parlem de Pintura...

Juan de Roelas (Flandes, c. 1570 - Olivares, 1625) va ser un pintor flamenc. Les primeres notícies de De Roelas parlen que va treballar en el cercle castellà entre el circuit dels pintors de la Cort. Així una de les seves primeres obres conegudes és el cadafal erigit per la Universitat de Valladolid a la mort de Felip II. El 1601 ja es troba a Sevilla on va treballar amb Bartolomeo Carducho a l'església del convent de Sant Pau. El 1614 és nomenat capellà real i el 1616 pintor de cambra. La seva pintura mostra la influència dels mestres venecians en la utilització del color i en la tècnica aplicada, tècnica apresa directament dels pintors del cercle de l'Escorial, tot i que es creu que va poder realitzar també algun viatge a Itàlia. La seva obra més coneguda són els grans llenços que va realitzar per a l'església dels jesuïtes de Sevilla, amb escenes com El martiri de Sant Andreu, o El Trànsit de Sant Isidor. Igualment va realitzar diferents versions d'Immaculades, sent el retaule de l'església de Sanlúcar de Barrameda una de les seves últimes obres. Va morir a Olivares el 1625.

Font: En català: No disponible En castellano: Juan de Roelas (c.1570-1625) In english: Juan de Roelas (c.1570-1625) - Altres: Juan de Roelas (c.1570-1625)



Parlem de Música...

Joseph-Hector Fiocco (Brussels, 20 de gener de 1703 - Brussels, 21 de juny de 1741) va ser un organista i compositor belga. Fill de Pietro Antonio Fiocco i Jeanne Françoise Deudon, es desconeix la primera etapa formativa. El 1726 es va casar amb Marie Caroline Dujardin, amb qui va tenir dos fills. Pel que sembla en aquell temps ja formava part de la capella ducal d'on va dimitir el 1731 per treballar en un nou càrrec de mestre de capella a la Catedral d'Anvers, on va succeir a Willem De Fesch. El 1737 va tornar a Brussel·les on va servir com a mestre de capella de la col·legiata de la Catedral de Sant Miquel i Santa Gúdula, substituint a Petrus Hercules Brehy. Tot i viure en un context flamenc, Fiocco va partir dels principis francesos a l'hora d'escriure la seva música. Va treballar en aquest càrrec tota la seva vida. Va ser especialment conegut per la nombrosa música religiosa però també per una col·lecció de Pièces de Clavecin molt propera a les formes de François Couperin. Va morir a Brussel·les el juny de 1741.

OBRA:

Vocal religiosa:

3 missa solemnis settings, 1, B-Bc: 7vv, insts; 2, 2vv, insts
Motets, 5vv, insts, Bc: Homo quidem/Ecce panis;
Salve regina
Motets, 4vv, insts, Bc: Alma redemptoris mater;
Ave Maria; Ecce panis;
Exultandi tempus est;
Homo quidem/Ecce panis;
Ite gemmae ite hores;
Laudate pueri Dominum, also F-Pn;
Libera me;
O beatissima;
O salutaris hostia;
Proferte cantica;
Salve regina
Motets, 2vv, insts, B-Bc: Benedicam Domine;
Exaudiat te Dominus, 1728
Motets, 1v, insts, Bc: Ave Maria;
Beatus vir;
Confitebor tibi Domino, also F-Pn;
Jubilate Deo
Motets, 4vv, insts, Br: Festiva lux, dated 1803, 4vv, org reduction;
Sacra trophaea, dated 1800, 4vv, org reduction;
Tandem fuget, 1734
Te Deum, 4vv, bc, in C.J. van Helmont’s Psalmi vesperarum et completi de officiis decanalibus (1737) [survives only in MS, Br]
9 leçons des ténèbres, des mercredi, jeudi et vendredi saints, 1v, vc, bc, Bc

Instrumental:

[24] Pièces de clavecin, op.1 (Brussels, 1730)

Lost (cited in an inventory compiled by C.J. Van Helmont, c1745; see Baratz): 5 masses; 1 requiem; 12 motets: Ad te Domine, Ascendit fumus, 2 Ave regina settings, Homo quidam, Nobis gaudia, Non me movet, Libera me, 2 Litaniae de venerabili Sacramento settings, Regina caeli, 4vv, insts (see under P.A. Fiocco), Te Deum

Font: En català: No disponible En castellano: Joseph-Hector Fiocco (1703-1741) In english: Joseph-Hector Fiocco (1703-1741) - Altres: Joseph-Hector Fiocco (1703-1741)



Parlem amb veu pròpia...

L'emmudiment de la veu pròpia és fruit d'unes vacances inesperades però gustosament benvingudes. En pocs dies seguirem al ritme i constància habitual. Felicitat, amor i música per Setmana Santa!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Greta de Reyghere (soprano); Jan van der Crabben (baritone); Groupe C; Thomas Luks
RECICLASSICAT: FIOCCO, Joseph-Hector (1703-1741)
AMAZON: Fiocco - Lamentationes hebdomadae sanctae

Fiocco - Lamentationes hebdomadae sanctae

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Thanks a lot but link is dead. Possible to reup?
    Greetings,
    Barbara

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina