dijous, 30 d’abril del 2015

SUBISSATI, Aldebrando (1606-1677) - Violin Sonatas (1675)

Jan van Huijsum - Hollyhocks and Other Flowers in a Vase (c.1710)
Obra de Jan van Huysum (1682-1749), pintor holandès (1)



- Recordatori d'Aldebrando Subissati -
En el dia de la celebració del seu 409è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jan van Huysum (Àmsterdam, 15 d'abril de 1682 - Àmsterdam, 8 de febrer de 1749) va ser un pintor holandès, el més distingit pintor de flors del seu temps, juntament amb Rachel Ruysch. Va assolir la fama arreu d'Europa, sent àmpliament imitat. Els colors i fons clars que va emprar, tot i el caràcter obert de les seves intricades composicions, es van convertir en trets distintius de la pintura floral holandesa del segle XVIII. De manera ocasional va pintar temes no relacionats amb les flors, com és el cas d'un autoretrat que es conserva al Ashmolean Museum d'Oxford, o alguns paisatges clàssics. El seu pare, Justus el Vell (1659-1716), va ser pintor de flors i paisatges. Jan va tenir tres germans que també van ser pintors: Justus el Jove (c.1684-1707), Michiel (c.1700-1759) i Jacob (c.1687-c.1740), el qual va treballar a Anglaterra i va imitar l'estil de Jan. Va morir a Àmsterdam el febrer de 1749.

Font: En català: No disponible En castellano: Jan van Huysum (1682-1749) In english: Jan van Huysum (1682-1749) - Altres: Jan van Huysum (1682-1749)



Parlem de Música...

Aldebrando Subissati (Fossombrone, 30 d'abril de 1606 - Fossombrone, 20 d'agost de 1677) va ser un violinista i compositor italià. Amb el nom d'Aldebrando, en honor al patró de la seva ciutat natal, es creu que es va formar a la seva ciutat abans d'assolir el càrrec de violinista a la Santa Maria Maggiore (1621) de Roma. Després va continuar en aquests càrrecs a San Luigi dei Francesi (1634-1641, 1645) i al Teatre Barberini (1639). Poc temps després va viatjar a Polònia on es va unir a l'orquestra de Jan Kazimierz de Polònia. Allà va compondre algunes obres les quals es van perdre posteriorment. El 1654 va tornar a Fossombrone on es va dedicar a la docència i a la composició. La seva obra més coneguda van ser les seves Violin Sonatas (1675). Va morir a Fossombrone l'agost de 1677.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Aldebrando Subissati (1606-1677)



Parlem amb veu pròpia...

Poques són les notícies d'Aldebrando Subissati, un violinista nascut a Fossombrone i batejat amb el nom del patró de la ciutat. Format probablement a Roma, en part previsible tenint en compte els càrrecs que va assumir a la capital italiana, va treballar també a la cort reial de Jan Kazimierz de Polònia entre els anys 1645 i 1654. El text de la seva làpida fa pensar, també, que va formar part de les orquestres de Leopold I d'Àustria i de l'emperadriu Cristina de Suècia tot i que no existeix documentació que així ho acrediti. Com a violinista, es creu que va gaudir de bona reputació observant els nombrosos càrrecs. Com a compositor, va escriure nombroses obres per a violí i vocals de les quals, malauradament, només han sobreviscut les Sonates per a Violí que avui presentarem. Una col·lecció de 19 sonates, amb la particularitat que cadascuna d'elles, excepte quatre, té un nom concret. Publicades el 1675, és a dir, al final de la seva vida, les va dedicar a Alessandro Barcellini, l'oncle de la seva dona. El violí, necessària i comprensiblement, gaudeix del rol principal ja que si bé l'acompanyament de violoncel, tiorba, clavicèmbal i orgue contrasta amablement amb la delicadesa inherent i precisa del violí, el paper del continuo és essencialment el de proporcionar la base harmònica adequada a través de la qual el violinista expressarà els seus atreviments i figuracions melòdiques. Curiosament, Subissati fou precursor de Corelli i en certa forma, amb el seu art virtuós i preciós, ens anticipa l'extraordinària obra posterior del gran mestre violinista italià!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Alessandro Ciccolini (violin); Gaetano Nasillo (violoncello); Karl-Ernst Schröder (1958-2003, theorbo); & Luca Scandali (harpsichord, organ)
AMAZON: Aldebrando Subissati: Violin Sonatas
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. SENCILLAMENTE F A B U L O S A S!!!
    Gracias Pau.
    Frantisek

    ResponElimina
  3. Beautiful music and painting.
    If possible, please re-up
    the music.
    TIA

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you for your trouble!
      Tonight the sonatas in my ears!

      Elimina