dimecres, 19 de setembre del 2012

TELEMANN, Goerg Philipp (1681-1767) - Magnificat, Meine Seele erhebet den Herrn

Hieronymus Bosch - Christ Mocked 1490-1500
Obra de Hieronymus Bosch, pintor holandès del segle V






Georg Philipp Telemann (1681-1767) compositor, organista, flautista i violinista alemany nascut a Magdeburg. Crec recordar, la última vegada que feia referència a Telemann, que un dels objectius d'aquest espai seria, pel que jo mateix deia, el de fer turisme al seu planeta musical amb certa assiduïtat. La meva memòria encisadorament caòtica ha oblidat aquest apunt que feia en l'anterior referència del gran mestre alemany. Per tant, seguiré insistint, per l'enorme trajectòria i importància històrica, en el fet que conèixer Telemann en profunditat hauria de ser una experiència obligatòria. Autor barroc en origen abraçaria, sigil·losament, el classicisme en la etapa final d'una vida dedicada de ple, i de quina manera en volum i en qualitat, a la música. D'exemples del seu art en podrem trobar en els més variats registres i amb tot tipus d'instruments. El perfil autodidacta i la seva més que notable capacitat intel·lectual el van convertir en el més gran compositor del seu temps a l'Alemanya luterana. I especialment contundent va ser la seva producció vocal. Més de 1000 cantates al seu haver i només en aquest gènere... poca cosa podem dir al respecte. Tanmateix, una de les peculiaritats de la seva descomunal producció és l'absència pròpiament dels paisatges característics de l'ofici catòlic. En certa forma, comprensible entenent el caràcter luterà de l'Alemanya del segle XVIII i per tant és fàcil entendre el per què de l'absència de misses o d'altres obres més pròpies del catolicisme. No obstant avui i contradient el que acabem d'afirmar, recuperarem un dels vespres més característics del catolicisme, el Magnificat alemany en Sol major TWV 918. Una obra on progressivament s'alternen els cors amb les veus solistes i ens delecten amb la màgia característica de Telemann. La introduirem amb una de les obres concertants apassionadament més alegres del seu catàleg instrumental, un concert per a trompa de caça en Re major, breu, de tres moviments i més abraçat a les formes clàssiques que barroques. Podríem, perfectament, dedicar tota una pàgina web, un bloc o un bon llibre a parlar de la figura monumental de Telemann. Sens dubte, més enllà de la potència del seu contemporani Johann Sebastian Bach, Telemann va ser, és i serà un dels més grans referents de tota la història de la música pels segles dels segles. Novament, el segell Carus Verlag en primícia i amb la ferma idea d'anar recuperant, sense pressa però sense pausa, una bona i eloqüent mostra de les virtuts corals del geni alemany. Que així sigui per molts anys i que nosaltres, amb bona salut, ho puguem viure per veure-ho i escoltar-ho per gaudir-ho!

Ens l'interpreta el conjunt Ensemble 94 amb el cor i solistes de la Solistenensemble Stimmkunst i la direcció de Kay Johannsen.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):



Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Dear Paul,

    thank you for the Telemann Magnificat!
    Is it possible to post in the near future some Cantatas by Graupner, this German composed nearly 1600 ! Cantatas.
    As allways it is gift to read your comments and see the paintings.

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      I know that Graupner was the composer who wrote the largest number of cantatas. As soon as possible, I will post more about Graupner and his music!

      Thanks to you!

      Greetings,
      Pau

      Elimina