divendres, 9 de setembre del 2016

BALZANO, Giuseppe (1616-1700) - Motets & Cantatas

Massimo Stanzione - Madonna and Child
Obra de Massimo Stanzione (c.1585-c.1656), pintor italià (1)


- Recordatori de Giuseppe Balzano -
En el dia de la celebració del seu 400è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Massimo Stanzione (Frattamaggiore o Orta di Atella, c.1585 - Napoli, c.1656) va ser un pintor italià. Es va convertir en el mestre més reconegut del Nàpols dels anys centrals del segle XVII, alhora que la seva pintura va nodrir a nombrosos deixebles i seguidors. Els seus primers biògrafs assenyalen la seva formació en literatura i música abans de decidir-se per la pintura als 18 anys, entrant en l'estudi de Fabrizio Santafede a Nàpols. Abans del 1630, data en la qual es va establir definitivament a la capital partenopea, el seu treball va haver de desenvolupar-se a cavall entre Roma i Nàpols. El 1617 està documentada la seva presència a Roma, on va treballar a l'església de Santa Maria della Scala. El seu prestigi va créixer ràpidament, i va obtenir successives ordenacions nobiliàries. A aquests honors cal afegir-hi els seus contactes amb diversos escriptors famosos. Les seves obres compreses entre els anys 1635 i 1645 han estat considerades com les més representatives del seu estil, allunyant-se de l'estil de Ribera per aliar-se amb un classicisme elegant i refinat. Bon coneixedor del caravaggisme que es practicava a Roma, especialment el dels francesos com Vouet, va saber barrejar-lo amb encert amb les tendències de l'escola bolonyesa. La seva pintura, a més, es va enriquir amb l'arribada a Nàpols d'Artemisa Gentileschi, amb qui va romandre molt vinculat. El seu sentit especial per als valors cromàtics subtils i les línies melodioses, la gràcia i el lirisme de les seves figures, van motivar la seva etiqueta del 'Guido Reni napolità'. A partir del 1630 va treballar en diferents encàrrecs de diverses ordres religioses, especialment per a la cartoixa de San Martino. En definitiva, va saber establir en el seu art una fecunda relació entre el naturalisme anterior i la retòrica classicista, que es reforçaria amb l'arribada i la feina de Domenichino a Nàpols. Va morir en aquesta ciutat a l'entorn del 1656.




Parlem de Música...

Giuseppe Balzano (Valletta, 9 de setembre de 1616 - Mdina, 23 de febrer de 1700) va ser un compositor maltès. Ordenat sacerdot el 1640 a Catania, va esdevenir mestre de capella de la Catedral de Sant Pau de Mdina el 1661 en un càrrec que va mantenir fins el 1699. Anys abans, en els períodes compresos entre els anys 1665-1669 i 1673-1674 va viatjar a Nàpols on va rebre formació addicional. Balzano va ser el primer compositor documentat de Malta sent un Beatus Vir de 1652 la primera obra registrada d'un músic maltès. Com a compositor va ser molt prolífic amb unes 200 obres religioses de les quals van destacar 18 misses, 64 salms i 32 motets, entre altres. El seu germà petit Domenico Balzano (1632-1707) va ser també compositor i va ser el seu successor a la Catedral de Mdina el 1699. Giuseppe va morir a Mdina el febrer de 1700.

OBRA:

all autograph manuscripts preserved at Mdina Cathedral
Beatus Vir, TTB, bc, 1652
Dormi Dormi, TTB, 1652
Da pacem Domine, 2 SATB, bc
Det Tuba Xaverius a otto voci con sinfonia, 2 SATB, 2 vn, va, bc
Ecce Servus Dei, SSAT, 2 vn, bc
Ego Ille a otto con sinfonie, 2 SATB, 2 vn, bc
Jesu Redemptor Omnium, SATB
Te splendor et virtus, SATB, bc
Quis est hic? Dialogo per la Nativita di S. Giovanni Battista, SST, bc
Salmi a otto voci: Domine ad adjuvandum, Dixit Dominus, Magnificat, only bc extant.

Other:
Masses;
Psalms;
Hymns;

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Giuseppe Balzano (1616-1700)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Malta, una petita illa que amb prou feines supera els 300 km2, va ser, sorprenentment, un formiguer musical des del segle XVII i fins a l'actualitat. Noms com Abos (escoltar aquí), Isouard (escoltar aquí) o Azopardi (escoltar aquí), tots ells documentats amb anterioritat en aquest espai, van ser alguns dels nombrosos compositors que van fer vida, d'una o altra manera i amb major o menor freqüència i intensitat, a Malta. No obstant, el privilegi de Balzano és el de ser, de moment, el primer compositor documentat en la història d'aquell petit país. De fet, el seu Beatus Vir de 1652, i que avui també escoltarem, és la primera partitura endèmica d'un músic maltès. I val a dir que Balzano va ser un mestre amb grans virtuts la majoria d'elles apreses a Itàlia, país de referència per proximitat i per fama, de la majoria de músics maltesos. De fet, molts d'ells, i també Balzano, van estudiar a Nàpols fet que redunda en l'estil musical que mostra, evidentment un perfil propi però inevitablement proper al del seu país veí. Com a compositor va ser molt prolífic ja que un inventari del 1707 va llistar el seu opus en unes 180 obres religioses entre misses, salms, himnes i un llarg reguitzell d'obres menors. L'edició monogràfica d'avui, recuperada per Joseph Vella, el director d'orquestra i compositor actiu més important actualment a Malta, recopila una sèrie de motets i cantates diverses les quals s'emmarquen de ple en un estil polifònic més propi del segle XVI si bé amb àries concertants, algunes parts de marcada sensibilitat i el suport efectiu del baix continuo. Malauradament, la qualitat del conjunt, tant de la gravació com de la interpretació, és irregular i desafortunada motiu que condiciona la nostra percepció final i ens limita notablement a l'hora de poder dimensionar la bellesa i art del primer compositor de la història de Malta!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Laudate Pueri Choir; Joseph Vella
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Great stuff ! Have you other cds directed by Joseph Vella (music from Malta) ?
    Pulzuzu

    ResponElimina