dimarts, 13 de setembre del 2016

ELLING, Catharinus (1858-1942) - Piano Quartet

George Breitner - Gust of wind (c.1890)
Obra de George Hendrik Breitner (1857-1923), pintor holandès (1)


- Recordatori de Catharinus Elling -
En el dia de la celebració del seu 158è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

George Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 de setembre de 1857 - Amsterdam, 5 de juny de 1923) va ser un pintor holandès. El 1876 es va matricular a l'Acadèmia d'Art de La Haia. Més tard, va treballar al taller de Willem Maris. En aquest primer període va ser especialment influenciat pels pintors de l'Escola de l'Haia. Breitner va preferir els models de la classe treballadora, és a dir, obrers, minyones i gent de barris de classe baixa. Es veia a si mateix com 'li peintre du peuple', el pintor del poble. El 1886, es va traslladar a Àmsterdam, on va gravar la vida de la ciutat en esbossos, pintures i fotografies. A vegades va fer diverses fotografies del mateix tema des de diferents angles o en diferents condicions climàtiques. Aquestes fotos podrien servir d'exemple per a una pintura, com pels seus retrats de noies en quimonos, o com a material de referència general. Breitner va col·laborar sovint amb Isaac Israels qui va ser conegut, juntament amb Breitner, amb l'etiqueta dels impressionistes d'Àmsterdam. Breitner va morir a Àmsterdam el juny de 1923.




Parlem de Música...

Catharinus Elling (Christiania [ara Oslo], 13 de setembre de 1858 - Oslo, 8 de gener de 1942) va ser un musicòleg i compositor noruec. Es va formar en piano i composició a Leipzig abans de tornar a Oslo el 1883. Allà va rebre una beca per estudiar a Berlin amb Herzogenberg a la Hochschule für Musik. Va ser a la capital alemanya on va compondre algunes de les seves millors obres, entre les quals cal destacar la seva òpera Kosakkene, l'oratori Den forlorne søn i la seva Simfonia en La major (1890). El 1896 va tornar a Noruega on es va dedicar a la docència de contrapunt i composició al Conservatori d'Oslo i en un càrrec que va mantenir fins el 1908. També va ser director i organista a l'església Gamlebyen. Va publicar tractats musicals i alhora va fer un exhaustiu treball de recerca, edició i publicació de la música tradicional noruega recopilant un total d'unes 1400 cançons. Va morir a Oslo el gener de 1942.

OBRA:

(selective list)

Vocal:

Stage:
Twelfth Night (incid music, W. Shakespeare), 1890;
Kosakkene [The Cossacks], op, 1890–94;
Keiser og galileer (incid music, H. Ibsen)

Other:
Den forlorne søn [The Prodigal Son], orat, 1895–6;
songs for male chorus

Instrumental:

2 syms., A, 1890, a, 1897;
Vn Conc., d, 1919
2 str qts, pf qt, vn and pf pieces, many folksong airs

Literatura:

Vore folkemelodier (Kristiania, 1909)
Vore kjaempeviser [Our giant songs] (Kristiania, 1914)
Vore slatter [Our country airs] (Kristiania, 1915)
Tonefølelse [Tone sensation] (Kristiania, 1915)
Norsk folkemusikk (Kristiania, 1922)
Strøbemerkninger til vor musikhistorie [Remarks on our music history] (Oslo, 1925)
Vore religiøse folketoner (Oslo, 1927)
Sprogforholdet inden vore folkemelodier [The language relations in our folksongs] (Oslo, 1930)
Nye bidrag til belysning af norsk folkemusikk [New contributions to the elucidation of Norwegian folk music] (Oslo, 1933) 

Font: En català: Catharinus Elling (1858-1942) En castellano: No disponible In english: Catharinus Elling (1858-1942) - Altres: Catharinus Elling (1858-1942)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Tot i que voldria afirmar el contrari, al llarg dels centenars de músiques d'aquest espai són poques, encara, les visites a Noruega. De fet, és tant escàs el bagatge que només 8 entrades, 0,53% del total, fan referència a compositors pròpiament noruecs o a músics que van emigrar i viure al país nòrdic. La llista, per aquells qui vulguin endinsar-se en aquella geografia és, per ordre cronològic, la següent: Georg von Bertouch, Carl Arnold, Ole Bornemann Bull, Herman Severin Løvenskiold, Halfdan Kjerulf, Agathe Ursula Backer-Grondahl, Johan Halvorsen i Sigurd Lie. Avui feliçment l'ampliarem en veu d'un altre gran desconegut ja que Catharinus Elling, i com la majoria d'autors anteriorment citats, els he anat descobrint 'al vol', és a dir, casualment. En qualsevol cas, Elling va ser conegut per la seva labor, retribuïda pel govern noruec al llarg de 20 anys, de cerca, edició i publicació de la música popular i tradicional del seu país. Aquesta feina el va ocupar bona part dels seus 84 anys de vida per la qual cosa el període en què es va dedicar a la composició fou relativament curt, principalment entre els anys 1890 i 1905. Etapa en què hi trobarem aquest Quartet en Sol menor per a cordes i piano que avui escoltarem. Una obra emmarcada encara en la tradició acadèmica alemanya i filosòficament propera a Brahms, autor de referència per molts compositors nòrdics. Per tant, obra "conservadora" en les formes però no en el dibuix, de gràcil creativitat i amb caràcter propi que potser no el situa evidentment en l'avantguarda del país, títol més apropiat pel seu coetani Edvag Grieg, però que no obstant cobrirà amb excel·lència les nostres expectatives. També, i per altra banda, gràcies a la impecable interpretació en una edició de luxe immillorable per a introduir-nos en l'univers misteriós de Catharinus Elling!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: The Engegård Quartet; Nils Anders Mortensen (piano)
AMAZON: ELLING, C. - Quartets
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ELLING, C. - Quartets



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: