dissabte, 17 de setembre del 2016

BRULL, Ignaz (1846-1907) - Piano Music

Wilhelm Kray - Liebesgeflüster (1883)
Obra de Wilhelm Kray (1828-1889), pintor alemany (1)


- Recordatori d'Ignaz Brüll -
En el dia de la commemoració del seu 109è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Wilhelm Kray (Berlin, 29 de desembre de 1828 - München, 29 de juliol de 1889) va ser un pintor alemany. Es va formar inicialment com a orfebre abans d'entrar, el 1848, a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Prússia a Berlín on va estudiar amb Julius Schrader, Wilhelm Schirmer i Hermann Stilke. Entre els anys 1856 i 1872 va participar regularment en les exposicions que l'Acadèmia organitzava a Berlín. Els anys 1859 i 1860 va viatjar a París on va visitar els estudis d'Alexandre Cabanel i Paul Baudry. Al seu retorn a Berlín es va especialitzar en retrats si bé també va ser autor de paisatges i escenes de gènere. El 1867 es va instal·lar a Roma des d'on va fer nombrosos viatges a Nàpols. Els darrers anys va residir a Viena i finalment a Munich on va morir el juliol de 1889.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Wilhelm Kray (1828-1889)



Parlem de Música...

Ignaz Brüll (Prostějov, 7 de novembre de 1846 - Wien, 17 de setembre de 1907) va ser un compositor i pianista txec nascut a la ciutat de Prossnitz. Pocs anys més tard es va traslladar amb la família a Viena fet que marcaria un abans i un després en la seva vida musical. Els seus pares tenien bones habilitats per la música fet que determinaria, en certa forma, el talent d'un jove Ignaz. De fet, fou la seva mare la primera en introduir-lo en aquest ambient amb el seu piano. Ara bé, la formació requeria acadèmia i es va convertir en alumne del professor Julius Epstein. Més tard estudiaria composició amb Anton Rufinatscha i Otto Dessoff. Amb només catorze anys ja havia compost el seu primer concert per a piano. Així mateix, es va embarcar en una carrera concertista de piano, que el va posar en contacte amb alguns dels millors artistes de l'època. Ara bé, també va provar fortuna amb el teatre i en aquest sentit la seva òpera més famosa i coneguda va ser "Das Goldene Kreuz" que va reportar-li fama i també una considerable suma econòmica. La seva estada a Viena va tenir molts avantatges. La més evident va ser el contacte amb molts compositors, intèrprets i directors prominents i influents. Un d'ells, amb qui conrearia amistat, va ser Johannes Brahms, amb qui va compartir gran part del seu temps fins a la mort d'aquest últim. Pel que sembla, Brüll va ser un personatge amable, generós i solidari. Els últims anys de vida els va passar a Viena i a principis de 1907, amb 60 anys, cada dia que passava el seu malestar creixia i, sota les ordres del seu metge, va visitar Karlsbad per tal de curar-se amb el canvi d'aires. Lamentablement, el remei i la proposta del seu metge no van funcionar i Brüll va morir sobtadament a Viena, en plena visita a la casa del seu germà Eugen el setembre de 1907.

OBRA:

Vocal secular:

10 ops, incl. Die Bettler von Samarkand (op, O. Prechtler), Vienna, 1874;
Das goldene Kreuz (romantische Oper, 2, S.H. Mosenthal, after A.H.J. Mélesville and N. Brazier: Catherine), Berlin, Kgl, 22 Dec 1875 (Berlin, 1876);
Ein Märchen aus der Champagne (ballet), Vienna, 1896
Partsongs, a cappella and with pf acc.;
Vocal duets;
Numerous solo songs

Instrumental:

Sym., e;
3 serenades;
4 ovs.;
3 ints;
2 pf concs.;
Rhapsody, pf, orch;
Andante and Allegro, pf, orch;
Vn Conc.
Pf Trio;
Sonata, vc, pf;
4 sonatas, other works, vn, pf;
Sonata, other works, 2 pf;
Sonata, 4 suites, many other works, pf solo

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Ignaz Brull (1846-1907) Altres: Ignaz Brull (1846-1907) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Recordo amb especial il·lusió el dia que vaig descobrir Ignaz Brüll, un compositor romàntic bohemi certament discret i de personalitat afable que va ser autor de nombrosa obra instrumental molta d'ella, encara, inèdita. Per les seves connotacions i trajectòria, és un mestre a qui respecto, admiro i procuro divulgar i per aquest motiu amb la d'avui ja són quatre les entrades que en fan referència. Des de la única simfonia que va escriure (escoltar aquí), passant per una obertura i obra de piano (escoltar aquí) i finalitzant amb un esplèndid concert de violí (escoltar aquí). Avui, tot i repetir-nos en repertori, ja que recuperarem novament música de piano, ho farem amb una de les edicions més celebrades i de notable qualitat. Recordem que Brüll va ser un bon amic de Brahms, a qui va conèixer a Viena i amb qui va viure en contacte permanent al llarg de la seva vida. Un autor, per altra banda, que va ser clarament un punt de partida en la seva música, també en l'obra de piano d'avui. I si bé Brüll va ser creador de nombroses obres de gran escala, incloent alguna òpera, les partitures de piano mostren un clar perfil íntim i amable però també profundament melancòlic. Obres de petit format i desenvolupament, amb l'excepció del seu opus 45, en què Brüll explora diverses temàtiques com miniatures rítmiques, estudis de dansa i fins i tot una fugaç visita a Espanya, amb la Spanish Dance, o a Bretanya, amb la Breton Melody. Piano de contrast si bé amb una tonalitat dominant emmarcada de ple en el romanticisme més genuí. Pel que fa a la intèrpret demostra solvència i coneixement del que toca i l'oient ho percep i especialment ho frueix, per tant, edició immillorable per a recordar i commemorar un mestre fantàstic a l'ombra dels més grans!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Janet Olney (piano)
RECICLASSICAT: BRULL, Ignaz (1846-1907)
AMAZON: BRULL - Piano Music
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina