dimarts, 20 de setembre del 2016

KUZNÍK, Jan Tomáš (1716-1786) - String Quartet G major No. 2

Giuseppe Zocchi - Elegant figures seated in the Picture and Porcelain Cabinet of a Palace
Obra de Giuseppe Zocchi (c.1716-1767), pintor italià (1)


- Recordatori de Jan Tomáš Kuzník -
En el marc de la celebració del seu 300è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Giuseppe Zocchi (Fiesole, c.1716 - Firenze, 22 de juny de 1767) va ser un pintor italià. Segons la breu biografia del pintor escrita per Francesco Maria Niccola Gaburri, Zocchi va ser aprenent d'un dels mestres barrocs florentins, Ranieri del Pace. A la mort d'aquest el 1738, Gabburri va oferir el seu suport al pintor, qui al seu torn va rebre mecenatge del marquès Andrea Gerini. Segurament va estudiar perspectiva i va enriquir els seus coneixements a través de diversos viatges a Roma, Bolonya i el nord d'Itàlia. El 1737 va rebre el premi per a joves estudiants de classe de pintura de l'acadèmia, i el 1741 va ser admès entre els aprenents. Entre els anys 1739 i 1741, va viatjar a Venècia, on va estudiar amb Joseph Wagner i on va aprendre l'art del gravat, introduït anteriorment per Gaburri a l'encarregar dibuixos de pintures d'esglésies de Florència, per a realitzar gravats. Cal remarcar, però, que si bé Zocchi és conegut actualment i principalment pels seus dibuixos i les seves vistes, va ser al seu temps un prominent pintor de figures fins i tot dins d'obres arquitectòniques i paisatges. Prova d'aquest fet, ens el proporciona Gaburri, quan comenta com Zocchi passaria a pintar paisatges 'després d'haver pintat figures a l'oli i arquitectures al fresc'. Va morir a Florència el juny de 1767.

Font: En català: No disponible En castellano: Giuseppe Zocchi (c.1716-1767) In english: Giuseppe Zocchi (c.1716-1767) - Altres: Giuseppe Zocchi (c.1716-1767) 



Parlem de Música...

Jan Tomáš Kuzník (Uhřičice, 1716 - Kojetín, 13 d'abril de 1786) va ser un professor, poeta i compositor bohemi. Es desconeix gran part de la seva vida. Entre els anys 1739 i 1764 va treballar com a professor de música i organista a Napajedla. Allà també va compondre la major part del seu repertori format principalment per obra religiosa tot i que també va escriure simfonies, concerts i obra de cambra, totes elles en un estil proper al de la veïna Àustria. Va morir a Kojetín l'abril de 1786.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jan Tomáš Kuzník (1716-1786) - Altres: Jan Tomáš Kuzník (1716-1786)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Aquest espai s'ha anat especialitzant en la recerca permanent de noms coneguts i desconeguts amb les seves efemèrides corresponents. És tanta la passió per aquest propòsit que a vegades et trobes al mig del no res, és a dir, cara a cara amb un nou músic de qui en prou feines existeixen notes biogràfiques o apunts històrics que en facin referència. Avui és un d'aquests casos en què un ignot Jan Tomáš Kuzník, bohemi de naixement, i professor, poeta i compositor de vocació, va deixar un llegat indeterminat de música de connotacions neoclàssiques la qual es fa difícil situar en context més enllà del segle XVIII en què va viure. Pel que sembla, Kuzník va treballar com a professor i organista a Napajedla tot i que es desconeix quina fou la seva formació. No obstant i en base a la naturalesa musical d'aquest Quartet en Sol major No. 2 per a dos violins, viola i violoncel, intentarem esbrinar les característiques de la seva acadèmia les quals, d'entrada, semblen mostrar una impecable solidesa tant pel discurs temàtic, propi del seu temps, com pel recorregut formal, en un quartet format per quatre moviments. L'estil, com es pot fàcilment comprovar, és especular de l'escola vienesa fet previsible tenint en compte que Bohèmia va viure en permanent contacte, per proximitat, amb la cultura austríaca. En tot cas, fugaç aparició d'un músic bohemi remot a qui molt difícilment tornarem a visitar, si bé els 300 anys que del seu naixement ens separen de ben segur mereixen, com a mínim, el poder-lo celebrar!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Kubin Quartet
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: