diumenge, 4 de setembre del 2016

HEICHLINGER, Andreas (1746-1809) - Missa Solemnis Sancti Adreae

Eduard Gurk - Die Basilika Mariazell vom Kirchplatz aus (c.1833)
Obra d'Eduard Gurk (1801-1841), pintor austríac (1)


- Recordatori d'Andreas Heichlinger -
En el dia de la commemoració del seu 207è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Eduard Gurk (Wien, 17 de novembre de 1801 - Jerusalem, 31 de març de 1841) va ser un pintor austríac. Es va formar amb el seu pare Joseph Ignaz Gurk, un pintor al servei de la galeria d'art i la biblioteca del príncep Nikolaus II d'Esterházy. Amb la seva família va realitzar una extensa gira per Europa adquirint experiència com a pintor si bé es va especialitzar en aquarel·la. El 1819 va tornar a Viena on va entrar a l'Acadèmia de Belles Arts de la ciutat, on hi va exhibir per primera vegada el 1822. Un any després va publicar, juntament amb el seu pare, una col·lecció de 80 vistes de Viena gravades i pintades a mà. La bellesa del dibuix va despertar l'interés de la noblesa, entre ells, de Klemens von Metternich, qui el va contractar com assistent del pintor de la cort Johann Baptist Hoechle. Allà va acompanyar a l'arxiduc Joan d'Austria en nombrosos viatges realitzant diverses escenes tant dels paisatges com dels esdeveniments oficials de l'arxiduc. Més tard va col·laborar amb Johann Nepomuk Hoechle en l'elaboració de diverses aquarel·les de la peregrinació de l'emperador Ferran d'Àustria a Mariazell. Va seguir treballant a la cort la resta de la seva vida i en un viatge a Jerusalem va emmalaltir i morir el març de 1841.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Eduard Gurk (1801-1841) - Altres: Eduard Gurk (1801-1841) 



Parlem de Música...

Andreas Heichlinger (Grossköz, 26 de novembre de 1746 - Wettenhausen, 4 de setembre de 1809) va ser un compositor alemany. Realment poques són les notes biogràfiques si bé es creu va tenir una sòlida formació musical. El primer document en què apareix el seu nom va datar del 6 de gener de 1765 a l'Abadia de Salem on va representar la seva primera missa el 24 de setembre de 1775. Allà va realitzar el vot se'n triat prior menor el 1785 i prior el 1803. Com a compositor va compondre abundant obra religiosa la qual va escriure en el període comprès entre el 1780 i el 1805. Va morir a Wettenhausen el setembre de 1809.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Andreas Heichlinger (1746-1809)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Actualment inactiu, el segell Da-Music va ser el responsable d'editar, fa pocs anys, tota una sèrie musical de caràcter principalment religiós que va tenir com a protagonistes a diversos compositors situats a les regions alemanyes de Baden-Württemberg i de Freistaat Bayern. Aquelles geografies, poblades d'esglésies i monestirs, van viure una explosiva edat d'or durant el segle XVIII, finalitzada sobtadament amb la caiguda del Sacre Imperi Romanogermànic i la conseqüent secularització. Abans, no obstant, tot un reguitzell inacabable de compositors, la majoria d'ells encara per desenterrar i documentar, van llegar una ingent producció musical la qual va tenir en comú dos principis essencials, la litúrgia i l'estil clàssic. Doncs bé i anàlogament als autors Sixt Bachmann (escoltar aquí), Aemilian Rosengart (escoltar aquí), Jacob Sommer (escoltar aquí) i Nikolaus Betscher (escoltar aquí), tot ells documentats en aquest espai, Andreas Heichlinger va ser un dels compositors més destacats d'aquell ecosistema. De formació desconeguda però sòlida i acadèmica, va ser un prior que va treballar bona part de la seva vida al Monestir de Salem, lloc on també s'hi localitzen algunes de les seves obres. Precisament, una d'elles va ser aquesta monumental Missa Solemnis Sancti Adreae per a solistes, cor i orquestra, escrita el 1792 i amb dedicació expressa "Pro Choro Weingartensem", és a dir, a un cor de la ciutat de Weingarten. La naturalesa pròpiament de l'obra és clara i concisa, una missa clàssica amb els recursos habituals de l'època; cors homofònics, passatges solistes, fugues, melodies contrastades i orquestració variable en funció dels moviments. En general, la missa queda ben delimitada en relació al seu temps si bé Heichlinger va saber demostrar exquisida creativitat en alguns moments del Gloria, del Credo o del preciós Benedictus. I tot i trobar-nos cara a cara amb una raresa, la qualitat d'interpretació és considerablement bona fet que situa aquesta edició en la millor direcció per tal de poder dimensionar qualitativament al desconegut Andreas Heichlinger!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Carolin Abeln (soprano); Nohad Becker (alto); Youn-Seong Shim (tenor); Yeun-Ku Chu (bass); State Choir Latvija; SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg; Jörg Pitschmann (conductor)
JPC: Andreas Heichlinger: Missa Solemnis Sancti Andreae
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Thanx a lot ! If you have other items from this collection, don't hesitate to post them

    Pulzuzu

    ResponElimina