dijous, 29 de setembre del 2016

ESPOSITO, Michele (1855-1929) - Violin and Cello Sonatas

Ilya Repin - Portrait of writer Vsevolod Mikhailovich Garshin (1884)
Obra d'Ilya Yefimovich Repin (1844-1930), pintor rus (1)


- Recordatori de Michele Esposito -
En el dia de la celebració del seu 161è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ilya Yefimovich Repin [Илья́ Ефи́мович Ре́пин] (Txugúiev, 5 d'agost del 1844 - Kuokkala, 29 de setembre del 1930) va ser un pintor rus, considerat el pintor realista més important de la seva generació al seu país. Va rebre la seva primera formació com a ajudant d'un pintor d'icones, per en els seus anys de joventut passar a estudiar pintura a l'Acadèmia Imperial de les Arts de Sant Petersburg. Posteriorment, va viure a França, on va rebre la influència de l'impressionisme. En general, la seva obra va estar caracteritzada per una tècnica depurada, de dibuix precís i de color excel·lent i va desenvolupar una temàtica pròpia d'escenes quotidianes i de caràcter social en les quals va captar, amb tendresa commovedora, les misèries i injustícies de la pobresa. Aquesta forma de tractar la realitat del seu entorn el va convertir en un dels més destacats representants de la postura crítica al règim de la Rússia tsarista. Després de la Revolució, es va convertir en el model que hauria d'imitar la pintura del realisme crític de mitjans del segle XX no només en les obres de caràcter social, sinó també en el tractament que va concedir als temes històrics, així com als meditabunds retrats de compositors i escriptors russos. La seva obra més coneguda és Els sirgadors del Volga, realitzada el 1873 i conservada al Museu Estatal Rus de Sant Petersburg, en la qual la seva visió crítica i àcida el va portar a mostrar als barquers aparellats com a bèsties de càrrega. Amb aquesta pintura va assolir fama mundial. Va morir a Kuokkala el setembre de 1930.




Parlem de Música...

Michele Esposito (Castellammare di Stabia, 29 de setembre de 1855 - Firenze, 19 de novembre de 1929) va ser un pianista, director, professor i compositor italià. Després de formar-se al piano amb Beniamino Cesi i composició amb Paolo Serrao al Conservatori de San Pietro a Majella de Nàpols, es va establir a París el 1878. El 1882 va viatjar a Dublin on va ajudar en la promoció de la vida musical d'Irlanda. Allà va ser professor de piano a la Royal Irish Academy of Music rebent, el 1905, el doctorat honorari del Trinity College de Dublin pels seus mèrits. Allà va realitzar nombrosos recitals sota el patrocini de la Royal Dublin Society i va fundar una petita orquestra simfònica. El 1899 va fundar també la Dublin Orchestral Society la qual va dirigir fins el 1914. Els darrers anys va seguir vivint a Irlanda fins el 1928 any què va tornar a Itàlia. Un any després va morir a Florència. El seu germà Eugene Esposito (1863-1950) va ser també compositor.

OBRA:

(selective list)

Vocal secular:

Dierdre (cant, T.W. Rolleston), vs (Dublin, 1897)
The Post-Bag (operetta, 1, A.P. Graves), vs (London, 1902)
The Tinker and the Fairy (op, D. Hyde), op.53, vs (London, 1910)
Roseen Dhu (Graves), Irish vocal suite, 1v, pf, op.49 (London, 1901)
Irish Melodies, 1v, pf, op.41 (Dublin, n.d.)

Instrumental:

Orch:
Irish Suite, op.55 (Dublin, 1915);
2 syms.;
2 pf concs.

Chbr.:
2 str qts:
D, op.33 (Leipzig, 1899);
c, op.60 (London, 1914)

Sonata, D, vc, pf, op.43 (Leipzig, 1899)
Rapsodia irlandese, vn, pf, op.54 (Milan, 1909)
My Irish Sketch Book, pf, op.71 (Dublin, ?1920)

Font: En català: Michele Esposito (1855-1929) En castellano: No disponible In english: Michele Esposito (1855-1929) - Altres: Michele Esposito (1855-1929)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Michele Esposito va néixer molt a prop de Nàpols, una ciutat italiana a la qual hem fet centenars de referències en aquest espai per raons òbvies. No obstant, poques d'elles ens situen en un temps proper al nostre i avui tampoc serà el cas perquè Esposito, tot i rebre formació al Conservatori de San Pietro a Majella, ràpidament va canviar d'aires per a situar-se primer a París i després a Irlanda, país on va viure i treballar la major part de la seva vida. Allà ràpidament es va fer un nom per la seva labor d'intèrpret però especialment per la seva tasca docent i divulgativa. Professor de piano a la Royal Irish Academy de Dublin i compositor, va escriure música en tot el ventall de gèneres existents, des de simfonies, concerts o òperes, destacant tanmateix el gènere de cambra amb el qual va ser àmpliament reconegut. Avui per tant serà convenient recuperar alguns exemples d'aquesta música de cambra que tant èxit l'hi va reportar. Obres com la Sonata No.1 en Sol major opus 32 per a violí i piano que va dedicar al seu professor de violí Guido Papini. Estrenada el 1893 a Dublin i publicada a Londres el mateix any, se'ns presenta amb tres moviments el primer dels quals, a mode d'obertura i amb indicació de tempo Moderato, enllaça amb el moviment central de la sonata, Lento con molto sentimento de perfil apassionat per finalitzar amb un Allegro vivace salvatge i amb temàtica hongaresa. I per no quedar-nos curts en la proposta musical del dia, escoltarem també la Sonata en Re major opus 43 per a violoncel i piano, estrenada el 1899 i condecorada per la London Society of Musicians. També de tres moviments, el perfil general emana potser de la tradició folklòrica irlandesa en una sonata de gran bellesa i que ens demostra que Esposito va ser especialment hàbil a l'hora de compondre obra de cambra. I tot plegat en so d'un compositor desconegut a qui evidentment celebrarem i donarem la benvinguda que sens dubte mereix!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: William Butt (cello); Mia Cooper (violin); Lance Coburn (piano)
PRESTOCLASSICAL: ESPOSITO, M. - Violin Sonatas Nos. 1-3 & Cello Sonata, Op. 43
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ESPOSITO, M. - Violin Sonatas Nos. 1-3 & Cello Sonata, Op. 43



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Como es habitual, nos aportas descubrimientos interesantísimos
    q en otros lugares del blogworld ni existen...
    Saludos, Daniel, desde Madrid.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer! Ya sabes mi naturaleza no es otra que la de recuperar tantos compositores como sea posible! Esposito uno de ellos, también un gran desconocido para mi!

      Abrazo,
      Pau

      Elimina
  3. Hola
    Podria recuperar el Link de esta grabacion?
    Saludos

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina