dissabte, 24 de setembre del 2016

HANFF, Johann Nikolaus (1663-1711) - 6 Chorales Preludes

Johann Heinrich Schönfeld - Simsons Rache an den Philistern (c.1633)
Obra de Johann Heinrich Schönfeld (1609-1684), pintor alemany (1)


- Recordatori de Johann Nikolaus Hanff -
En el dia de la celebració del seu 353è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johann Heinrich Wilhelm Schönfeld (Biberach an der Riß, 23 de marzo de 1609 - Augsburg, 1684) va ser un pintor alemany. Es va formar principalment a Memmingen, Stuttgart i Basilea. En aquesta última ciutat va poder conèixer l'obra de Jacques Callot i la dels manieristes holandesos. La Guerra dels Trenta Anys el va obligar a emigrar a Itàlia on va rebre formació a Roma i on va conèixer l'obra de Nicolas Poussin i posteriorment la de Salvatore Rosa a Nàpols. En aquell temps va desenvolupar vistes de paisatges, obra religiosa i mitològica. A l'entorn del 1647 va tornar a Alemanya on va viure o treballar a Dresden, Bamberg, Salzburg, Ulm i Augsburg. En aquesta darrera ciutat es va casar el 1655 i va viure la resta de la seva vida. Des d'allà va rebre nombrosos encàrrecs per a diverses esglésies alemanyes si bé també va ser autor d'obres costumistes, històriques i neoclàssiques. Va morir a Augsburg el 1684 sent considerat com un dels pintors més importants del barroc alemany.

Font: En català: No disponible En castellano: Johann Heinrich Schönfeld (1609-1684) In english: Johann Heinrich Schönfeld (1609-1684) - Altres: Johann Heinrich Schönfeld (1609-1684)



Parlem de Música...

Johann Nikolaus Hanff (Wechmar, 25 de setembre de 1665 - Schleswig, 25 de desembre de 1711) va ser un organista i compositor alemany. Els primers anys es creu va treballar com a professor a Hamburg tenint entre els seus alumnes al famós Johann Mattheson. El 1696 va ser nomenat organista de la cort del príncep-arquebisbe de Lübeck a Eutin. Quan l'arquebisbe August Friedrich va morir el 1705, Hanff va tornar a Hamburg on es va casar i va tenir dos fills. El 1711 va accedir al càrrec vacant d'organista de la Catedral de Schleswig. Com a compositor va escriure música religiosa i obra d'orgue si bé bona part del seu repertori no es va publicar i es va perdre per sempre. Va morir pocs mesos després d'assolir el seu càrrec a Schleswig.

OBRA:

Alleluja, der Tod ist verschlungen, cant., 3vv, 2 vn, bn, bc
Gott sey uns gnädig, cant., 4vv, 2 vn, 2 va, bc
Wolauff mein Herz, cant., 2vv, 2 vn, bn, bc

6 chorale preludes, org:
Ach Gott, von Himmel sieh darein;
Auf meinen lieben Gott;
Ein feste Burg ist unser Gott;
Erbarm dich mein, o Herre Gott;
Helft mir Gott's Güte preisen;
Wär Gott nicht mit uns diese Zeit; ed. in Masterpieces of Organ Music, lxi (New York, 1949)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Nikolaus Hanff (1663-1711) - Altres: Johann Nikolaus Hanff (1663-1711)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

He perdut el recompte de les tantes vegades que he d'escriure "es coneixen pocs detalls de la vida de...". Avui novament és el cas perquè Johann Nikolaus Hanff va ser un actor de l'extensa i gloriosa Escola d'Orgue Alemanya si bé i malauradament, són ben poques les notícies que en fan referència. Professor de música a Hamburg, on va ser un dels professors d'orgue i composició de Johann Mattheson, va ocupar posteriorment diversos càrrecs en esglésies abans d'assolir el càrrec d'organista de l'Eutiner Hof del príncep-arquebisbe August Friedrich de Lübeck. A la mort del príncep, Hanff va tornar a Hamburg on, a banda de tenir dos fills el 1706 i 1711, va assumir el 1711 el breu càrrec d'organista de la Schleswiger Dom ja que aquell mateix any va morir. El seu repertori actualment conegut és dramàticament escàs conservant-se únicament sis preludis corals per a orgue i tres cantates a 2, 3 i 4 veus respectivament. En qualsevol cas, és molt probable que Hanff fos sensiblement més prolífic del que pensem si bé, i com molts de nosaltres sabem, els manuscrits tenen la capriciosa propietat de ser extremadament sensibles al deteriorament o a les inclemències de tota mena. Per tant, a Hanff només el podrem dimensionar en base a l'obra d'orgue d'avui, és a dir, els Sis Preludis Corals per nom Ach Gott, von Himmel sieh darein, Auf meinen lieben Gott, Ein feste Burg ist unser Gott, Erbarm dich mein, o Herre Gott, Helft mir Gott's Güte preisen i Wär Gott nicht mit uns diese Zeit. L'estil amb què es presenten aquests preludis corals, conservats en el seu dia per J.G. Walther, és proper al de Buxtehude tot i que amb algunes preferències ornamentals pròpies de l'escola d'orgue de Turíngia. Hanff en essència va ser clarament un organista barroc conservador i fidel als canons i esquemes precisos de la irrepetible generació d'organistes alemanys del seu temps!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: William Porter (organ)
AMAZON: Complete Works of Nicolaus Bruhns & Johann Nicolaus Hanff
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Complete Works of Nicolaus Bruhns & Johann Nicolaus Hanff



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: