divendres, 1 de març del 2013

FÖRSTER, Kaspar (1616-1673) - Ad arma fidelis

Ludovico Carracci - The Vision of Saint Francis
Obra de Ludovico Carracci (1555-1619), pintor italià.


- En record del 397è aniversari del naixement de Kaspar Förster -



Kaspar Förster (1616-1673) compositor i cantant polonès nascut a Gdansk. Seguim de celebració per anar acabant la setmana i ho farem tot viatjant al nord-est d'Europa per, entre els boscos i les simpàtiques gents de Polònia, trobar-hi un actor que va néixer, en un dia com el d'ahir, fa 397 anys. Des d'aleshores ha plogut, ha nevat, han caigut meteorits i fins i tot alguna ànima ha estat abduïda per éssers d'altres planetes. Per sort, no fou el cas de Förster que va viure a la frontera del conglomerat d'estats del poderós Sacre Imperi Romanogermànic. Amb l'ajuda del seu pare primer i de Marco Scacchi a Varsòvia després, es va iniciar en la música. Alhora, el seu bon gust musical i artístic el van ajudar a promocionar-lo com a mestre del cor de veus de la cort polonesa de Varsòvia abans d'assolir un bon càrrec i jornal com a mestre de capella de la cort de Frederic III de Dinamarca. Tanmateix, aquest càrrec tot i ser productiu creativament parlant fou fugaç. De retorn a Gdansk, va treballar com a cantor a l'església Mariana local de la ciutat. En un anar i venir, i possiblement enyorat pel seu anterior mecenes seria reclutat, de nou, per Frederic III de Dinamarca en una nova etapa, ara si, més consolidada en l'espai i el temps. Des d'allà viatjaria amb regularitat a Venècia tot important la música italiana, gràcies al contacte amb el compositor Giacomo Carissimi, a les regions fredes i nòrdiques daneses. I si bé el seu nom pot resultar desesperadament desconegut ho és, en certa forma, per la poca música que se n'ha recuperat. De fet, del seu repertori se'n conserven, en prou feines, una trentena d'obres i la majoria d'elles de caràcter religiós i instrumental. Avui, per celebrar el seu aniversari, recuperarem un conjunt d'obres que agruparé a l'entorn del seu preciós motet Ad arma fidelis per a veus, cordes i baix continuo. Tres sonates instrumentals ballaran a l'entorn d'un Beatus Vir i d'un Ad arma fidelis absolutament encantadors, vehementment barrocs i d'una delicadesa en les veus i en la instrumentació quasi perfecta. Música barroca per finalitzar la setmana laboral i per encarar un cap de setmana que, pel que sembla, també haurà de fer front a celebracions musicals, una d'elles tant internacionalment coneguda i admirada que, per un dia, melòmans, amateurs i profans es posaran d'acord i podran coincidir a l'hora de parlar-ne i sobretot de reconèixer-lo. Mentrestant, gaudim de Förster i del seu art contrapuntístic que amb tanta destresa va saber traslladar a una música delicada i sublim que farà les delícies dels enamorats del barroc més pur. Pels demés, no dubto que també perquè davant l'audició d'aquesta música un no pot trobar però(s) que valguin... Felicitats Kaspar Förster!

A la interpretació la instrumentació del conjunt Il Tempo, amb Kai Wessel contratenor, Grzegorz Zychowicz baix, Marta Boberska soprano, Olga Pasichnyk soprano, Krzysztof Szmyt tenor i la direcció al violí d'Agata Sapiecha.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Respostes
    1. Hi Pau,
      I was looking for a piece to perform with a small ensemble and singers, I think the Beatus Vir of Förster is one of the nicer pieces I've heard recently and I think this piece will be on our program sometime this or next year.
      Thank you for showing me in the direction of Kaspar Förster, the Beatus Vir is on IMSLP
      that's great too.
      If people would open their hearts and minds to "our" kind of music and love of art in general, the society will be more sophisticated.

      Have a nice weekend (you deserve it),
      Peter

      Elimina
    2. Dear Peter,

      I'm really happy you can sing the Forster's Beatus Vir. If you decide to make a video with the performance please let me know! I'm really impressive you have chosen your score after you have heard it on my web!
      Förster deserve it!

      "If people would open their hearts and minds to "our" kind of music and love of art in general, the society will be more sophisticated"... I'm absolutely agree!

      Thank you so much I wish the best to you!
      Greetings,

      Pau

      Elimina
  2. I totally agree with you Peter! Love from Holland to you both, Sasja.

    ResponElimina