dimecres, 6 de març del 2013

GALUPPI, Baldassarre (1706-1785) - Laetatus sum

Bartolomeo Montagna - Saint Zeno, Saint John the Baptist and a Female Martyr
Obra de Bartolomeo Montagna (1449-1523), pintor italià.




Baldassarre Galuppi (1706-1785) compositor i organista italià nascut a Burano. Un somriure certament audaç i còmplice se'm dibuixa als llavis cada vegada que he de parlar del mestre venecià contemporani i aprenent teòric d'Antonio Lotti de qui no dubto n'aprendria l'essència de la música que avui presentarem. Perquè Galuppi, que va viure en tres dimensions espacials, la de Venècia primer, la de Londres després i la de Sant Petersburg finalment, va ser un autèntic referent líric del segle XVIII italià. Alhora, la seva possible devoció o obligació professional el van fer partícip d'una producció de música sagrada prou important i imponent. La música religiosa de Galuppi es caracteritza per una delicada composició química. D'una banda, l'art antic hereu de Palestrina el qual usa amb evident moderació doncs les seves partitures són d'una riquesa melòdica consistent i aparentment constant al llarg de les obres sacres algunes de les quals ja hem tingut el plaer enorme de recuperar en el seu dia. Per altra, i anticipant el futur immediat, les impregna de les noves tendències clàssiques, sobretot, en la instrumentació tot i que moltes d'elles utilitzen, encara, la potència contrapuntística com a base ideològica i formal de la seva estructura. Del que no tinc dubte que possiblement les obres sacres de Galuppi són i seran, per sempre, una de les millors i més elegants partitures del seu haver i de retruc de la història de la música. Les mostres d'avui, en què recuperaré tres salms convenientment instrumentats i cantats parlaran per sí mateixos. Avui és d'aquells dies en què no calen presentacions formals ni justificacions del per què d'una música o d'una altra. No hi ha dubte, Galuppi és un dels grans i la realitat és empírica i formal ja que és fruit de la observació científica del seu llegat. Per tant, els salms Laetatus sum, Nisi Dominus i Lauda Jerusalem, a banda de presentar-se a un nivell interpretatiu superb, són un testimoni estratosfèric de l'art del venecià. No cal fer comentaris tècnics, l'audició és una delícia pels sentits i una al·legoria perfecta per reivindicar la música com a eix central de qualsevol civilització més o menys il·lustrada i pacíficament pròspera. Estic convençut que, més enllà de l'extensa producció teatral de Galuppi, si hi ha una circumstància singular del seu art és, pròpiament, la de la música religiosa la qual, i crec parlar amb coneixement de causa ja que tinc la sort de tenir una quantitat considerable d'edicions religioses en què és protagonista, és brillant i absolutament imprescindible per tots aquells que adorem aquest gènere. En un dia en què, curiosament, no celebrem cap efemèride de naixement o de defunció, tot i tenir la oportunitat de fer-ho, celebrar a Galuppi és una possibilitat que tranquil·lament podríem fer tots els dies de l'any. Per tant, celebrem la música d'un extraordinari autor de nom Baldassarre i de cognom Galuppi! 

A la interpretació el cor i solistes de Körnerscher Sing-Verein Dresden, amb la Dresdner Instrumental-Concert amb Peter Kopp a la direcció.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Malgrat no ser religiós (gens ni mica) s'agraeix que algú s'inspirés en temes d'aquesta mena i fora capaç de composar obres d'una aital envergadura. Moltes mercès per la tasca que duus a terme de divulgar i/o compartir la teva música
    Lluís Gonzàlez malgrat el perfil d'anònim

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Lluís,

      La veritat que comparteixo amb tu la no religiositat no obstant, i com perfectament pots observar i pertinentment escoltar, la música religiosa té un protagonisme determinant en el meu espai. És possiblement de les poques esferes de l'Església Catòlica que puc agrair profundament!

      Gràcies pel teu comentari!!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  2. Hola
    Preciosa música, no cal celebrar cap efemèride per escoltar-la, al vespre, quasi nit tancada i silenciosa...
    Salutacions
    Pere

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Pere!

      Ja ho pots dir ja! És un regal de Galuppi!

      Salut!
      Pau

      Elimina