dijous, 28 de març del 2013

VON LANNOY, Heinrich Eduard Josef (1787-1853) - Quintet, Op.2

Frederick Carl Frieseke - Afternoon Yellow Room
Obra de Frederick Carl Frieseke (1874-1939), pintor nord-americà.


- En record del 160è aniversari del decés d'Heinrich Eduard Josef von Lannoy -



Heinrich Eduard Josef von Lannoy (1787-1853) compositor i clarinetista belga nascut a Brussel·les. Amb la ressaca, encara, de la brutal catarsi bachiana de dimarts i amb la perspectiva d'uns dies de vacances, seguim el nostre imparable camí en aquest emocionant viatge intergalàctic per l'univers de la música. I continuem celebrant efemèrides corresponents amb l'excusa de donar a conèixer més i més autors. Avui, un de totalment desconegut, de procedència belga però de vida austríaca ja que Von Lannoy, excel·lent intèrpret amb el clarinet, va desenvolupar el seu temps i el seu art, principalment, a Graz i, de passada, a la veïna Viena. Ara bé, abans d'això va haver-hi un temps de formació el qual va repartir entre Graz, Brussel·les i París. Des d'allà, i pels vols de 1806, s'establiria ja definitivament a la ciutat austríaca on seria admès a la Gesellschaft der MusikfreundeConegut per bons mestres de la música com Liszt, Donizetti o Moscheles, va dedicar la seva vida al clarinet amb el qual va ser ben rebut com a solista, concertant o simfònic. Alhora, va compaginar el seu innat talent instrumentista amb la docència i la composició. Sorprenentment, va escriure una ingent producció musical; òperes, simfonies, concerts, cançons i música de cambra com la d'avui. Més sorprenent és constatar l'absència de més edicions dels seus exquisits treballs. Tant de bo aquest any 2013, de commemoració del seu 160è aniversari de la seva mort, es decideixi posar llum, nas, orelles i tacte en alguna de les seves partitures. Mentrestant, nosaltres, posarem els sentits en una de les poques partitures recuperades fins ara i que, òbviament, tindrà en el clarinet un paper ponderant.

Piano, clarinet, oboè, trompa i fagot s'uneixen en un tot en un i dibuixen una encantadora partitura aglutinada sota la pertinent etiqueta de Quintet en Mi bemoll major opus 2. Escrit, pel que sembla, l'any 1812, és una obra de transició, com tantes quan situem el rellotge cronològic a cavall dels segles XVIII i XIX. Tonalitats clàssiques s'entrellacen amb la poesia romàntica de principis de segle. Què dir d'un clarinetista que gustosament escriu un quintet de piano amb instruments de vent... doncs que probablement el seu instrument tindrà un rol, si més no, destacat. Tres paisatges, a diferents velocitats, de colors canviants i de climes divergents, són els arguments d'aquesta obra, extensa i molt ben treballada. Un plaer descobrir un interessant autor del qual està tot per conèixer. Alhora, i com sempre m'agrada destacar Von Lannoy, a banda de músic i compositor, va dedicar el seu temps a les matemàtiques i a la filosofia. Il·lustració en un personatge que ens amplia la dimensió i augmenta l'expansió accelerada de l'univers, el de la música en el nostre cas. I en plena setmana santa, de mones, processons i exaltació catòlica i en un bon dia de primavera, de cels canviants, d'ebullició animal i vegetal, de Sol brillant i de rius alegres, la música és la perfecta companyia per abstreure's del soroll i del bullici d'aquesta setmana de passions i resurreccions. Pel que fa a la música, la d'avui, en recordatori de Von Lannoy!

A la interpretació el conjunt Halcyon Ensemble

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

Mastery and Admiration - Quintets

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

12 comentaris:

  1. Estimado Pau muchas gracias por compartir "Per la settimana santa" magnifica musica.un fuerte abrazo
    Milton

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Milton!

      Me alegra saber de ti! Un placer compartir, como siempre!

      Saludos y feliz Semana Santa!
      Pau

      Elimina
  2. Dear Pau,

    von Lannoy, unknown to me, but not unloved.
    The Bruhns I know, an excellent choise!
    Have a great easter!

    Greetings from
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter!

      Thank you!! Have a great easter too!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  3. Merci et merci surtout d'utiliser zippyshare au lieu de fichier1 plus rapide et ou on peut utiliser plusieurs téléchargements en même temps ! :-)

    ResponElimina
  4. VON LANNOY,EXTRAÑO MÚSICO,MUCHAS GRACIAS,MISTER PAUL!!!!!!!!!!!TAPIRMAN

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina