diumenge, 21 d’octubre del 2012

ZELENKA, Jan Dismas (1679-1745) - Missa Purificationis Beatae Virginis Mariae

Workshop of Bernardino Luini - The Virgin and Child
La Verge i Jesucrist, obra de Bernardino Luini (1481-1532), pintor italià.





Jan Dismas Zelenka (1679-1745) compositor i organista txec nascut a Lunovice. Avui, en nom de la preciosa partitura eclesiàstica que presentem, és un dia de celebració, especialment i curiosament, per a Zelenka, el magnífic compositor txec a la òrbita dels grans noms d'entre els segles XVII i XVIII. I ho és per a diversos motius. El primer d'ells i per tancar aquesta setmana d'octubre amb un motiu netament representatiu de la producció d'aquest inigualable autor, la commemoració del 333è aniversari del seu naixement, efemèride que es complia aquesta setmana. Segon motiu i relacionat amb els alemanys Bach i Graupner, dos dels noms dels quals feia referència aquests dies, ja que Zelenka va formar part, de manera transcendental, de la història musical d'aquell país i, específicament, de la Cort musical de Dresden. Dresden, va ser una de les escoles musicals més potents i decisives per entendre bona part de la música de la primera meitat del segle XVIII, de la mà d'autors com el mateix Zelenka, el seu mestre i amic Heinichen o el contemporani d'ambdós i més jove Johann Adolph Hasse. Tots ells pesos pesants de la música dels quals és quasi obligat parlar-ne en relació a la descomunal i brillant producció sacre. I una circumstància cabdal, que diferencia els seus autors de la resta dels actors de l'Alemanya luterana va estar relacionat, curiosament, amb un fet polític que res a veure tenia amb la música... tanmateix, donades les evidències posteriors, hi va acabar tenint un pes determinant. Dresden i la seva cort, a diferència del seu entorn protestant, es va convertir al catolicisme per la qual cosa els seus músics havien de ser coherents amb aquest principi. Tercer motiu de celebració ja que aquest fet va ajudar, tal com feia referència en l'anterior post relacionat amb Zelenka, a preservar una bona part de les partitures del nostre estimat amic.

Entre elles, la d'avui. Una Missa Purificationis Beatae Virginis Mariae en Re major per a cor, solistes i orquestra, de l'any 1733 i escrita en honor, tot i tenir l'etiqueta de Verge Maria, a la reina Maria Josepa d'Àustria de la Cort per la qual treballava. Què millor pels seus interessos que atorgar a la princesa del poble el rang de divinitat, suposem que aquest detall devia ser del gust de la benaurada reina. On fins i tot a la corresponent partitura hi podrem trobar un escrit, amb la lletra del mateix Zelenka, en què "per la gràcia de Déu, fa entrega feliçment de la obra a la princesa". Plaer, submissió, obligació, deure... no ho sabem, el que sí podem dir en relació a la composició que aquesta fou escrita amb diligència per Zelenka ja que amb deu dies la va tenir enllestida. Àries, grans cors, contrapunt instrumental i fugues vocals són els recursos amb què Zelenka, conjuntament amb el reforç indicat de les trompetes i les timbales, compon aquesta missa clarament solemne que el mateix autor va estrenar en presència de la reina el mateix 23 d'agost de 1733. Bach admirava tant al seu coetani que "obligava" als seus fills a copiar-ne algunes de les seves partitures. Comprensible tenint en compte la impecable qualitat dels treballs escrits per aquest admirable autor txec del qual parlar-ne forma part de la normalitat, no així encara a les sales de concerts del nostre país. Sigui com sigui, celebrem una setmana en què tres ciutadans que mútuament s'admiraven i s'escoltaven han estat protagonistes. El triangle, format pels Bach-Graupner-Zelenka, té, a grans trets, moltes agradables coincidències. El temps, l'espai i la música en són algunes d'elles. Per nosaltres, amb Bach a la capdavantera, evidentment, són i representen l'art en estat pur perquè tots ells, i avui especialment, van entendre que a la vida l'art, en tota la seva dimensió i de forma genuïna, és l'essència incomprensible de l'ésser humà!

A l'excel·lent interpretació els cors, solistes i orquestra del conjunt txec Ensemble Inégal amb Adam Viktora a la direcció.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Jan Dismas Zelenka (Louňovice, 16 d'octubre de 1679 - Dresden, 22 de desembre de 1745)
Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: