dimecres, 17 d’octubre del 2012

GRAUPNER, Christoph (1683-1760) - Kantate 'Die Nacht ist vergangen'

Paris Bordone - Christ as The Light of the World
Jesucrist, obra de Paris Bordone (1500-1570), pintor italià.





Christoph Graupner (1683-1760) compositor i clavecinista alemany nascut a Hartmannsdorf. Recuperem la figura d'aquest alemany d'una importància cabdal per entendre la història de la música en aquell país i situat, a nivell quantitatiu, a la mateixa escala que Bach, Telemann i Hasse... curiosament tots tres alemanys. A diferència dels seus contemporanis, molt més famosos a nivell mundial que Graupner, va ser un mestre en l'art musical però també en l'art de la cal·ligrafia ja que, segons expliquen col·legues de professió d'aquell temps, les seves partitures semblaven gravats i eren d'una bellesa plàstica immaculada. En aquest espai, concretament el 28 de març del present any, visitàvem el seu ecosistema per obra i gràcia del seu Magnificat en Do de l'any 1722. Una de les ingents partitures corals i solistes que Graupner va escriure. De fet, al llarg dels seus 77 anys de vida va poder fer un viatge transversal per la música i per la multitud dels seus mestres. Va néixer dos anys abans que Bach i va morir quatre anys després del naixement de Mozart, per tant, el bagatge acumulat i les vivències a l'entorn dels tantíssims artistes del pentagrama va ser descomunal. En aquest context, és fàcil entendre el per què Graupner va ser un immens compositor tot i tenir la mala (tot i que per ell va ser bona) sort de coincidir en el temps i fins i tot en l'espai, amb Bach, Telemann, Hasse o Händel, tots ells contemporanis de la seva pròpia terra. Avui, tenint en compte les 1400 cantates conegudes en el seu haver, recuperaré una sèrie d'obres vocals i corals escrites per la festivitat de Nadal. Si bé, som lluny d'aquesta efemèride, la immensa quantitat de partitures que hi fan referència ens obliguen i ens conviden plàcidament a escoltar-les amb independència del simbolisme del calendari, doncs la música i el seu llenguatge, per ara, no posen restriccions en aquest sentit. D'entrada, escoltarem la cantata que porta per títol l'entrada del dia d'avui, Die Nacht ist vergangen GWV 1101/22.

Graupner va estructurar les cantates de Nadal, a diferència de Bach, com a cantates individuals sense intenció de fer-ne, en el seu conjunt, un gran Oratori de Nadal que si podrem trobar en el cas de Bach. Cantates d'advent, d'estil protestant en la forma i seguint l'estel·la dels seus coetanis. Introducció coral, dos parells de recitatius amb les àries corresponents i un final coral, sovint en forma de fuga. Alhora, i a diferència del mateix Bach o de Telemann, l'ús de les trompetes és residual i no marca el camí ni dels cors ni de les àries, si més no, en les que escoltarem avui. Seguira la cantata d'advent Heulet, Denn Des Herrn Tag Ist Nahe Gwv 1102/26 i tancarà una breu cantata formada per dos parts corals, la Wie Bald Hast Du Gelitten Gwv 1109/14 Am Fest Der Beschneidung Christi. Sens dubte, si bé les parts solistes són equilibrades i en certs moments dramàtiques, els moments culminants són els emocionants cors tant característiques de les celebracions luteranes de l'Alemanya barroca. Tants milers d'exemples en podríem trobar en els arxius que un difícilment es capaç de digerir tota la música escrita en aquell temps. Per exemple, parlant de Bach, Telemann i Graupner, estaríem tranquil·lament parlant d'uns milers de cantates... per no nomenar a Hasse i tants dels actors secundaris que, la suma de tots ells, convertiria l'escola alemanya en la més productiva de tota la història de la música. Celebrem doncs i dediquem aquestes precioses partitures a l'honor d'un altre mestre de la música, Johann Nepomuk Hummel, de qui avui es commemora el 175è aniversari del seu decés. Per ell i en ell que, sens dubte, s'ho mereix!

Ens les interpreten el conjunt Ex Tempore amb la Mannheimer Hofkapelle i la direcció de Florian Heyerick.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Christoph Graupner (January 13, 1683 in Kirchberg – May 10, 1760 in Darmstadt)
RECICLASSICAT: GRAUPNER, Christoph (1683-1760)
CPDL: No disponible.
SPOTIFY: Ex Tempore – Graupner: Ein Weihnachts Oratorium



Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Dear Paul,
    thank you ever so much for presenting us with this Cantata by Graupner, you promised me this just a couple of weeks ago and I'm really happy with this post!

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Graupner is huge discovering to me. His cantatas are really beautiful and I enjoy a lot sharing with everybody!

      Thanks to you!

      Greetings,
      Pau

      Elimina