- Recordatori de Gustav Uwe Jenner -
En el dia de la commemoració del seu 98è aniversari de decés
Parlem de Pintura...
Edgar Degas (Paris, 19 de juliol de 1834 - Paris, 27 de setembre de 1917) va ser un pintor francès. Primogènit d'una família adinerada de París, Degas va abandonar aviat els estudis de Dret a la Sorbona per dedicar-se a la pintura. El 1855 va entrar al taller de Louis Lamothe, deixeble d'Ingres, on va adquirir una sòlida formació acadèmica. Entre el 1856 i el 1859 va viatjar per Itàlia copiant als mestres renaixentistes i, al seu retorn, va viure a París, on es va dedicar a representar en les seves obres un ampli repertori de temes de la vida de la ciutat moderna en què s'havia convertit la capital francesa. Encara vinculat al grup dels impressionistes, amb els quals va exposar en set de les seves vuit exposicions, Degas va ser en certa manera un antiimpresionista. Es veia a si mateix com un pintor realista o naturalista, i la seva veneració pel dibuix acabat d'Ingres va marcar tota la seva producció. D'altra banda, es va centrar principalment en l'estudi del cos humà i mai va estar interessat, com ho van estar els impressionistes, ni en la pintura de paisatge a l'aire lliure ni en captar les condicions atmosfèriques canviants. Va compartir amb ells, no obstant, la influència de la nova tècnica de la fotografia i dels gravats japonesos de recent descobriment, així com l'interès per la captació del moviment. Les variacions sobre un mateix tema, com les ballarines, que va repetir tant en pintura com en escultura, van ser una mostra d'aquesta obsessió per observar i reproduir el ritme i les postures de persones i animals. En sintonia amb els impressionistes, va mostrar especial interès per la realitat de la vida urbana del seu entorn; així l'òpera, el teatre, el cafè-concert o les carreres de cavalls van ser temes constants en la seva obra. Ara bé, l'artista va aportar una original invenció compositiva i iconogràfica que va atorgar a la seva pintura una nova visió del món més profana, eliminant l'enquadrament tradicional i substituint-lo per una composició descentrada. Tot i que Degas va ser un veritable virtuós en totes les tècniques artístiques, a partir del 1870 va començar a utilitzar principalment el pastel, en què va destacar com un veritable mestre. Aquesta tècnica, tant de moda durant el segle XVIII, havia caigut en desús fins que va ser recuperada pels impressionistes. Degas va ser un ciutadà de París, on hi va morir el setembre de 1917.
Parlem de Música...
Gustav Uwe Jenner (Keitum, 3 de desembre de 1865 - Marburg, 29 d'agost de 1920) va ser un compositor alemany. D'ascendència escocesa i relacionat amb el físic Edward Jenner, va mostrar curiositat per la música des de ben petit en un fet que va motivar la seva formació autodidacta. Ben aviat, va despertar l'interès dels seus mestres que van decidir enviar-lo a Hamburg per tal d'estudiar amb Eduard Marxsen. El 1888 es va traslladar a Viena on va conèixer i estudiar amb Brahms fins el 1895. El mateix Brahms, encantat amb el seu alumne, el va recomanar per una vacant de Music Director de la Universtitat de Marburg, en un càrrec que ja ocuparia la resta de la seva vida. Com a compositor, va publicar principalment obra de cambra la qual va mostrar notables influències del seu mestre Brahms. Tot i ser poc prolífic, les seves obres van gaudir de notable respecte i admiració. També va ser autor del tractat Johannes Brahms als Mensch. Lehrer und Kunstler (1905). Gustav Jenner va morir a Marburg l'agost de 1920.
Informació addicional...
AMAZON: JENNER, G.U. - The Violin Sonatas
CPDL: No disponible
SPOTIFY: JENNER, G.U. - The Violin Sonatas
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina¡¡Gracias por estar una temporada más con nosotros,
ResponEliminaa pesar de "lo q ha llovido" en materia de blogs que
desaparecen bien por desánimo de sus creadores,
o por orden de gúgle!! Como siempre con un buen
gusto y amplitud de épocas musicales...
Saludos de Daniel, desde Madrid...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
EliminaGracias Daniel!
EliminaIntentaremos, un año más, sobrevivir a todas las inclemencias posibles. La música, asi lo creo, puede con (casi) todo!!
Abrazo,
Pau
Muchas gracias amigo Pau. Observa tus mensajes.
ResponEliminaAbrazo fraterno !!!
Yehu
Gracias Yehu ;-)!!
EliminaAbrazo!!
Pau
otro buen musico que descubro en este blog ...
ResponEliminagracias !