dimarts, 30 d’agost del 2016

NOZEMAN, Jacobus (1693-1745) - Sonates Op. 1 (c.1725)

Christian Friedrich Fritzsch - Jacobus Nozeman
Obra de Christian Friedrich Fritzsch (c.1719-1774), grabador alemany (1)


- Recordatori de Jacobus Nozeman -
En el dia de la celebració del seu 323è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Christian Friedrich Fritzsch (c.1719 - Hamburg, 1774) va ser un gravador alemany. Fill del també gravador Christian Fritzsch i germà de Johann Christian Gottfried Fritzsch, es va formar amb el seu pare en l'art del gravat en el taller que aquest tenia a Schiffbek. A partir d'aleshores va treballar amb el seu germà realitzant nombrosos gravats de tota mena però especialment de retrats. Més tard van treballar a Àmsterdam on van realitzar abundants il·lustracions per a llibres. Els darrers anys va tornar Hamburg, on va morir el 1774.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Christian Friedrich Fritzsch (c.1719-1774)



Parlem de Música...

Jacobus Nozeman (Hamburg, 30 d'agost de 1693 - Amsterdam, 10 d'octubre de 1745) va ser un organista, violinista i compositor holandès. Fill de l'actor Johannes Nozeman, Jacobus va néixer en el transcurs d'un dels viatges del seu pare a Alemanya. Més tard va créixer a La Haia i Leiden viatjant a Amsterdam el 1710. Allà es va formar musicalment i va començar a treballar com a intèrpret teatral el 1714. Més tard, el 1719, va assolir el càrrec d'organista de la Remonstrantse Kerk en un càrrec que ja va mantenir la resta de la seva vida. Com a compositor va publicar diverses obres instrumentals, destacant les seves Sonates per a violí. El seu fill Cornelius Nozeman va ser un naturalista i ornitòleg destacat. Va morir a Amsterdam l'octubre de 1745.

OBRA:

op.
1 [VI] Sonate, vn, bc (Amsterdam, c1725); nos.1, 3, 4, ed. W. Noske (Amsterdam, 1954)
2 VI sonate, vn, bc (Amsterdam, c1735)
3 Merkmans Gezangen (13 songs) (P. Merkman), 1–2vv, bc, 3 with 1–2 insts (Amsterdam, 1739); 3 ed. H. Schouwman (Amsterdam, 1960)
4 La bella Tedesca, hpd (Amsterdam, c1742), lost
5 VI sonate, vc, bc (Amsterdam, c1745), lost
Dutch songs, 1v, in H. van den Burg: Mengelzangen (Amsterdam, 2/1717)
Trio sonatas, NL-DHgm

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Jacobus Nozeman (1693-1745)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Recordo fa uns anys mentre cercava informació ornitològica vaig coincidir, fugaçment, amb el cognom Nozeman, en concret amb Corenlius Nozeman, un naturalista especialitzat en ocells que va plasmar els seus anys d'observació en dibuixos de gran qualitat. Evidentment aquell contacte no em va fer intuir, de cap manera, que anys més tard ens tornaríem a trobar des d'una perspectiva diferent. Perquè aleshores, i també fruit que els meus coneixements musicals eren terriblement limitats, no tenia ni remota idea que el seu pare havia estat organista, violinista i compositor. En qualsevol cas i més enllà d'aquesta divertida anècdota, Jacobus Nozeman va ser un músic que va créixer i viure, tot i tenir una família itinerant, a Holanda. Allà va fer carrera a Àmsterdam, principalment com a organista, i es va fer un nom en una de les seves esglésies sent en el transcurs d'aquest càrrec quan va compondre algunes de les seves obres, principalment instrumentals i en bona part sonates per a violí i baix continuo. Precisament, seran les Sonates opus 1 de l'entorn de 1725 les que avui recuperarem. Obres emmarcades clarament en la tradició del seu temps, tant en la forma com en l'exposició, ben escrites i en un aiguabarreig entre la sonata da camera i la característica sonata da chiesa. L'estil, curiosament, és clarament italià tot i que Nozeman es va formar exclusivament a Holanda tot i que no ens ha de resultar estrany fruit de l'enorme influència d'autors com Corelli o Vivaldi, molt important a Europa. Per tant, un fabulós argument d'un mestre desconegut a qui anys més tard Michel Corrette va recordar tot incorporant fragments del seu Op. 2 a la seva obra L'art de se perfectionner dans le violon. En definitiva, delicadesa i artesania barroca a un nivell superb!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Furor Musicus; Antoinette Lohmann (violin)
AMAZON: NOZEMAN - Violin Sonatas Op.I
CPDL: No disponible
SPOTIFY: NOZEMAN - Violin Sonatas Op.I



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Gracias! Como siempre, aportas material interesantísimo y por descubrir...
    Saludos, Daniel, desde Madrid.

    ResponElimina
  2. Felicitaciones por su notable blog! Estoy muy interesado en algunas grabaciones del Studio der Fruhen Musik editadas en Reflexe: Dufay, Landini, Ludi Sancti Nicolai. Algunas no han aparecido en CD, como http://www.discogs.com/Studio-Der-Fr%C3%BChen-Musik-Fr%C3%BChe-Musik-Early-Music/release/3950224 (sólo me interesa de C1 a D13).
    Tal vez pueda ayudarme. Gracias, y un saludo cordial desde Argentina!!
    Gabriel

    ResponElimina
  3. Querido Gabriel,

    Muchas gracias por tus palabras!
    En relación a la edición que comentas, no tenía ni idea de su existencia y por ahora me será realmente difícil conseguirla... lo siento mucho!

    Por otro lado, en Spotify he encontrado algunas referencias del Studio der Fruhen Musik por si te interesan:

    https://open.spotify.com/album/2UQIILl8lqN5NTFDwAtjfw
    https://open.spotify.com/album/28Vkw2Ijk4BIwXG2PM2WsZ
    https://open.spotify.com/album/2xGAb6Mlwz75OVj5hmGQM3

    Saludos!
    Pau

    ResponElimina
  4. HOLA, GRACIAS POR PUBLICAR DISCOS DE TODOS ESTOS COMPOSITORES ABSOLUTAMENTE DESCONOCIDOS PARA MI, TE AGRADECERIA SI PUDIESES PUBLICAR DE ESTE COMPOSITOR SU OP. 2 . MUCHAS GRACIAS

    ResponElimina