dissabte, 27 d’abril del 2013

ROMBERG, Andreas Jakob (1767-1821) - Symphony No.1 (1794)

Johann Joachim Faber - An Arcadian Italianate Landscape (1828)
Obra de Johann Joachim Faber (1778-1846), pintor alemany.


- En record del 246è aniversari del naixement d'Andreas Romberg -



Andreas Jakob Romberg (1767-1821) compositor i violinista alemany nascut a Vechta. Cosí del també compositor i violoncel·lista Bernhard Romberg, el nostre Romberg d'avui és possiblement el més conegut, relativament parlant evidentment, dels dos. En qualsevol cas, com a bons familiars, amics i col·legues de professió, van compartir uns quants anys de la seva vida en favor del seu "negoci" artístic. Fill de militar, va rebre les primeres lliçons del seu pare que, tot i l'acadèmia militar, també aprofitava el seu temps lliure tocant el clarinet i el violí. El fet que ell i el seu cosí Bernhard nasquessin el mateix any va afavorir-ne la relació i la comunió musical ben bé fins que ambdós van tenir 30 anys de vida. L'any 1799 van decidir posar fi a la seva unió musical per iniciar, per separat, la verdadera carrera musical. I un dels centres destacats on hem de situar al nostre Romberg, i després d'haver fet parada a París, Roma, Viena i Hamburg, és a Gotha la ciutat en aquell temps dominada per un esplèndid compositor de cognom Spohr. Prou conegut per tots nosaltres, va estar al càrrec musical de la Cort de Gotha fins que a l'any 1815 fou succeït en el càrrec per Andreas Romberg. I és en aquella ciutat, dels 54 anys de vida de Romberg, que la seva carrera artística, pocs anys abans del seu adéu definitiu, va viure en plena ebullició creativa. Si més no, una part del repertori avui recuperat fa referència, exclusivament, a la música que Romberg va escriure el capdavant de la cort de Gotha. 


Gotha um 1738
Obra de Georg Matthäus Seutter (1647–1756), cartògraf alemany.

Si bé la obra que encapçala l'entrada del dia fa referència a la seva Simfonia No.1 en Mi bemoll major opus 6, escrita l'any 1794 i, per tant, en el període en què Romberg feia vida, encara, a Hamburg conjuntament amb el seu inseparable cosí d'aventures i com a instrumentista de la orquestra del teatre de la ciutat. La primera publicació impresa d'aquesta primera simfonia data de 1805 a Leipzig. És una obra pautada segons els esquemes simfònics de Haydn, és a dir, quatre moviments característics, ben desenvolupats i estructurats en un Adagio-Allegro con spirito, Andante, Menuetto vivace i Finale presto. Estil clàssic en tota la seva dimensió en un dia en què la música té a veure, com tantes vegades, amb un aniversari. El del naixement d'Andreas Jakob Romberg, l'alemany que tot i ser considerablement desconegut té un bon repertori editat, entre ell, una peculiar edició del Der Messias, sota direcció d'Hermann Max i edició de CPO, absolutament recomanable. I ja que aquest dissabte se'ns presenta meteorològicament inestable i plujós que millor que gaudir d'un primer plat de música, d'un segon de més música i per postres un Romberg alemany o potser millor un Bach de Leipzig... al vostre gust, en qualsevol cas que la música no deixi d'acompanyar-nos sempre!

A la interpretació la Thüringen Philharmonic Gotha, amb la violinista Antje Wiethaas i la direcció orquestral d'Hermann Breuer.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Estimado Pau, muchas gracias por vuestros regalos musicales
    Un abrazo
    Salut!!!
    Milton

    ResponElimina
  2. http://www.youtube.com/watch?v=H3EzhcJTGCI

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. File has expired and does not exist anymore on this server
    Podrás reponer este link? desde ya, gracias!

    ResponElimina