- Recordatori de Jacques Aubert -
En el dia de la celebració del seu 324è aniversari de naixement
Parlem de Pintura...
Jean-Baptiste Greuze (1725, Tournus - 1805, París) va ser un pintor francès. Després de realitzar els seus primers estudis de pintura amb Charles Grandon a Lió, Greuze se'n va anar a París el 1750 i va entrar, com alumne de Natoire, a l'Acadèmia Reial. El 1755, el seu quadre Pare de família explicant la Bíblia als seus fills va obtenir un gran èxit. La seva popularitat es va confirmar amb altres quadres melodramàtics i Diderot el va elogiar per la moralitat de les seves imatges. La seva Setè-Sever retraient a Caracalla l'haver atemptat contra la seva vida (1769) li va permetre ingressar a l'Acadèmia el mateix any. Va pintar nombrosos retrats i va rebre algunes crítiques per les seves pintures llibertines. Va pintar, així mateix, diferents temes al·legòrics: L'Ofrena d'amor (1769), mitològics: Dana; o religiosos: Santa Maria l'Egípcia; però no van tenir repercussió alguna. La Revolució Francesa de 1789 va fer caure en l'oblit la pintura antiga i, per tant, les obres de Greuze van perdre presència, obligant-lo a viure de les seves classes docents. El retrat de Napoleó Bonaparte, que li van encarregar en els seus últims anys, no va evitar que morís en la misèria.
Font: En català: Jean-Baptiste Greuze (1725-1805) - En castellano: Jean-Baptiste Greuze (1725-1805) - In english: Jean-Baptiste Greuze (1725-1805) - Altres: Jean-Baptiste Greuze (1725-1805)
Jacques Aubert (París, 30 de setembre de 1689 - Belleville, París, 19 de maig de 1753) va ser un compositor i violinista francès. Va ser alumne de Jean-Baptiste Senaillé. El seu primer treball va ser com a violinista al servei del príncep de Condé. Després formà part dels Vingt-quatre Violons du Roy. Fou violí primer a l'Òpera de París (del 1728 al 1752). Va escriure, a més de l'òpera La Reine des Péris (1725) i el ballet Fêtes champêtres et guerrières (1746), una gran quantitat de música per a instruments de corda, i també per a flauta i oboè. Amb Jean-Joseph Cassanea Mondonville i Jean-Marie Leclair, va adaptar el virtuosisme italià al geni francès.
El seu repertori vocal és extens tot i no tenir-ne, encara, referències editades al respecte.
- Arlequin gentilhomme malgré lui ou L'Amant supposé, opéra comique (1716 París)
- Arlequin Hulla ou La Femme répudiée, opéra comique (1716 París)
- Les Animaux raisonnables (Louis Fuzelier/Marc-Antoine LeGrand), opéra comique (1718 París)
- Diane (Antoine Danchet), divertissement (1721 Chantilly)
- Le Regiment de la calotte (Fuzelier/LeSage/d'Orneval), opéra comique (1721 París)
- La Fête royale, divertissement (1722 Chantilly)
- Le Ballett de Chantilly, Le Ballet des vingt-quatre heures (LeGrand), comédie (1722 Chantilly)
- La Reine des Péris (Fuzelier), comédie persane (1725 París)
Font: En català: Jacques Aubert (1689-1753) - En castellano: Jacques Aubert (1689-1753) - In english: Jacques Aubert (1689-1753) - Altres: Jacques Aubert (1689-1753)
Parlem amb veu pròpia...
A Jacques Aubert, tot i escriure una bona mostra de música vocal, se'l coneix bàsicament per la seva sèrie d'obres concertants per a violí i per a oboè i flauta. Més enllà d'aquest escàs i desconegut repertori instrumental, el seu nom malviu en el no res tot i representar, amb dignitat, a la França virtuosa i rococó de principis del XVIII en clara sintonia amb el seu contemporani Leclair. Per tant, posarem les paraules en remull i centrarem els sentits en la seva música la qual s'expressarà en nom i en favor seu. Alhora, si l'hi sumem una interpretació impecable podrem gaudir, encara que sigui per un dia, d'aquest enigmàtic compositor francès. Pel que fa a les partitures recuperades, seran tres concerts que gustosament podreu ampliar en l'edició íntegra de Concerts a quatre violons un instrument, per cert, que fa referència al violí en una de les seves formes nominals franceses. Puresa barroca que serà el denominador comú en aquest dilluns de celebració d'un aniversari, el de Jacques Aubert!
Gaudiu i compartiu!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
IMSLP: Jacques Aubert (1689-1753)
CPDL: No disponible.
Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola Pau!
ResponEliminaHermosa música amb la qual finalitzar un mes de setembre absolutament ple de tresors musicals.
I què dir de la pintura de Greuze! Un plaer per als sentits.
Pel que fa a "Les simfonies del segle XVIII" de la secció petits tresors amagats, cal dir que, com és caracteristic a l'època, són un compendi de gràcia i elegancia.
Moltíssimes gràcies
Salut!
Frantisek
Bon dia Frantisek!
EliminaMoltes gràcies pel teu comentari. La música i la pintura sempre ens sorprendran, per fortuna nostra!
Salut!
Pau
Hablando de sinfonistas del siglo XVIII, acabo de recordar que hace cosa de un año descubrí un sinfonista francés del que nunca había oído hablar y que me resultó una auténtica sorpresa por su innegable oficio. Su nombre: Henri Joseph Rigel. El CD, con cinco de sus sinfonías(nos. 4,7,8,10 y 14), está disponible en Spotify. Te lo comento por si algún rato estás aburrido y no tienes nada mejor que hacer. je, je
ResponEliminaFrantisek
Conozco bien las sinfonías de Rigel, las tengo bien localizadas.
EliminaIgualmente, gracias por recordármelas, les haré una visita sonora próximamente y si se da la ocasión las compartiré aqui tan pronto me sea posible.
Y hablando de Spotify... es la más grande mina de tesoros musicales, sin duda alguna!!
Gracias!!!
Pau
no conocía su portal, gracias por poder aprender un poco más cada día.. enhorabuena de nuevo (!)
ResponEliminaDe nada, un placer! La música es vida!
EliminaMuchas gracias!
Pau
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPlease reupload... Thanks!
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMuchas gracias!
ResponEliminaEs una pena que no esté disponible el enlace. ¿Serías tan amable de volver a subirlo otra vez?
ResponEliminaMuchas gracias por tan buena música
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMuchas gracias por tu música. Te deseo unas felices navidades y un buen inicio de año acompañado de la extraordinaria música que nos regalas.
ResponEliminaUn placer! Feliz Navidad!!
EliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina