dilluns, 8 de setembre del 2014

TEBALDINI, Giovanni (1864-1952) - Complete Organ & Sacred Music

William Holman Hunt - The Awakening Conscience (1853)
Obra de William Holman Hunt (1827-1910), pintor anglès (1)



- Recordatori de Giovanni Tebaldini -
En el dia de la celebració del seu 150è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

William Holman Hunt (Londres, 2 d'abril de 1827 - Londres, 7 de setembre de 1910) va ser un pintor britànic i un dels fundadors de la Germanor Prerafaelita. Tot i estudiar a la Royal Academy of Arts, va rebutjar l'estil imposat pel seu fundador, Sir Joshua Reynolds. Va fundar en 1848, juntament amb Dante Gabriel Rossetti i John Everett Millais, la Germanor Prerafaelita, associació que propugnava una tornada a l'espiritualitat i sinceritat de l'art, menyspreant la pintura acadèmica, que consideraven una mera repetició de clixés. Per a això, proposaven inspirar-se en els primitius italians i flamencs del segle XV, anteriors a Rafael. Les obres d'Hunt no van tenir al principi massa èxit, sent qualificades per la crítica de lletges i pobrement executades. En els començaments de la seva carrera el seu interès pel realisme el va dur a pintar diversos quadres que reflectien escenes de la vida quotidiana tant en el camp com en la ciutat, tals com Pastor veleidos (The Hireling Shepherd, 1851) o El despertar de la consciència (The Awakening Conscience,1853). La fama li va arribar amb les seves obres de temàtica religiosa, com La llum del món (The Light of the World). Va viatjar a Palestina amb l'objecte de documentar-se sobre el terreny per a realitzar obres religioses com El boc expiatori (The Scapegoat, 1854), Crist trobat en el temple (The Finding of the Saviour in the Tempere, 1860) i L'ombra de la mort (The Shadow of Death, 1873), així com per a pintar diversos paisatges de religiosos. Totes les seves pintures concedien una gran atenció al detall i mostraven un color viu i un elaborat simbolisme religiós, sovint inspirat en els textos bíblics. El seu treball va rebre la influència dels escrits de John Ruskin i Thomas Carlyle; com ells, Hunt creia que el món podia ser desxifrat com un sistema de signes visuals. Per Hunt, la tasca de l'artista consistia a revelar la correspondència entre signe i realitat. De tots els components de la Germanor Prerafaelita, va ser Hunt el que va mostrar més fidelitat als seus plantejaments al llarg de tota la seva vida. Va morir a Londres el setembre de 1910.




Parlem de Música...

Giovanni Tebaldini (Brescia, 7 de setembre de 1864 - San Benedetto del Tronto, 11 de maig de 1952) va ser un compositor i director italià. Va estudiar al Conservatori de Milan amb Panzini i Ponchielli (anys 1883-1885) i amb Haller i Haber a la Kirchenmusikschule de Regensburg (1888). Va ser també mestre a la Schola Cantorum de la Basílica de Sant Marc de Venècia (anys 1889-1893), mestre de capella de la Basílica de Sant Antoni de Padova (1894), director del Conservatori de Parma (anys 1897-1902) i director musical a la Santa Casa de Loreto (anys 1902-1924). El 1925 es va especialitzar en l'estudi de la música de Palestrina al Conservatori de Nàpols i el 1932 es va convertir en director del Ateneo Musicale de Genoa. Va treballar, així mateix, com a historiador i especialment com a compositor. En aquest sentit va escriure nombrosa música d'església i per orgue. No obstant, també va ser autor de música de cambra i orquestral si bé aquesta va tenir poc ressò al llarg de la seva carrera. Va promoure la investigació acadèmica i la promoció del moviment Cecilian per la reforma de la música eclesiàstica. Va ser un actiu important pel que fa a la divulgació de la música italiana religiosa dels segles XVI i XVII. Va ser el fundador de La scuola veneta di musica sacra (1892). Va morir a San Benedetto del Tronto, el maig de 1952.

Va ser autor de les publicacions següents:

- "La musica sacra in Italia" (Milan, 1893).
- "G.P. da Palestrina", RMI, i (1894), 213-39.
- "L’archivio musicale della Cappella antoniana in Padova" (Padua, 1895).
- "Il motu Proprio di Pio X sulla musica sacra", RMI, xi (1904), 578–619.
- "La musica sacra nella storia e nella liturgia" (Macerata, 1904).
- "Telepatia musicale: a proposito dell’Elettra di Richard Strauss", RMI, xvi (1909), 400–12.
- "L’archivio musicale della Cappella lauretana" (Loreto, 1921)

Font: En català: Giovanni Tebaldini (1864-1952) En castellano: Giovanni Tebaldini (1864-1952) In english: Giovanni Tebaldini (1864-1952) Altres: Giovanni Tebaldini (1864-1952)



Parlem amb veu pròpia...

Tebaldini va ser un compositor d'una època diferent de la que el va veure néixer. Proper a l'escola romana, per tant, a l'herència directa de Palestrina, va ser un personatge d'una elevada cultura i il·lustració que va dedicar íntegrament la seva existència a la direcció musical, en els diversos càrrecs que va desenvolupar, a la composició, a l'estudi i a la divulgació. Compromès fermament amb el moviment Cecilià, la seva música recorre la polifonia més característica del renaixement italià. Així mateix, va ser un autor polifacètic ja que també, i gràcies a la seva solvència amb instruments com el piano, va poder desenvolupar una experimentada i virtuosa carrera amb l'orgue, instrument al que va dedicar la majoria de les seves composicions. Els exemples d'avui, en una edició íntegra al seu nom, exploren algunes de les obres més importants del seu repertori, per a orgue sol i orgue amb acompanyament coral. D'aquestes, m'han semblat interessants l'interludi d'orgue "Alleluia" de la seva Missa de Commune Martyrum, l'extens Six Versets d'Orgue en base a l'himne Ave Maris Stella, per a cant pla i orgue, el Comunione per a orgue i la cantata religiosa per orgue i cor Quare fremuerent gentes. Contemporani i proper a Lorenzo Perosi, Tebaldini és considerablement més desconegut. Aquesta interessant edició, punt d'inici i final pel que fa a referències discogràfiques, és suficient, qualitativament parlant, per donar la benvinguda a Tebaldini en aquest espai!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Tebaldini: Complete Organ Works - Sacred Choral Music

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

17 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Paul,Gràcies per tornar...
      Manel

      Elimina
    2. Hi Pau,

      great to see that you are back!
      Did you have a good holiday and is everything well?

      Lets keep enjoying great music!

      Greetings,

      Peter

      Elimina
    3. Gràcies Manel!

      ----

      Dear Peter,

      Holiday is always nice! Are you ok??
      Unfortunately, I won't be able to upload my daily post until october. Next week I have to travel again.

      Greetings, peace and music for you!!
      Pau

      Elimina
  2. Ja has tornat??
    No t'hem trobat a faltar.... :)
    Gracies per tot.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Andevas........ gràcies per la teva amabilitat :-)
      Millor, així podré fer vacances més dies.... jeje

      Salut!!

      Elimina
  3. Benvingut!!!
    Espero que las vacaciones hayan sido provechosas y que sentir de nuevo los grilletes no haya resultado demasiado doloroso.
    Me alegro mucho de que estés de vuelta.
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Frantisek!!!

      Me alegra verte! Si la verdad que han sido provechosas y de total desconexión (aunque la música siempre viaja conmigo). Espero que las tuyas hayan sido, como mínimo, felices y musicales!
      Estoy de vuelta pero hasta octubre no podré recuperar el ritmo habitual ya que la semana que viene estaré de viaje... Aun así, más pronto que tarde estaré aquí sin falta con toda la música que pueda... la que necesitaremos para sobrevivir al otoño caliente que nos tocará vivir, especialmente, en Catalunya...

      Ante tanto ruido, música por favor!!!

      Salut!!!

      Gràcies!
      Pau

      Elimina
  4. Bienvenido otra vez a tu magnífico trabajo de deleitarnos con buena música.

    Mucho ánimo para el nuevo curso que empezamos¡

    ResponElimina
  5. Me alegro de su vuelta.
    Gracias a usted he llegado a conocer
    algunas joyas musicales que desconocia,
    por lo que le estoy agradecido.
    Que le vaya bien.
    Juan.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer Juan.
      En gran parte la esencía de este espacio es precisamente dar a conocer grandes obras desconocidas!
      Muchas gracias por sus palabras.

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  6. Welcome back, Pau! And thanks for all the beautiful music compilation.
    Leo

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina