dimarts, 9 de setembre del 2014

PEZ, Johann Christoph (1664-1716) - Concerto Grosso & Passacaglia

Abraham Govaerts et al - Das Goldene Zeitalter (c.1610)
Obra d'Abraham Govaerts (1589-1626), pintor flamenc (1)



- Recordatori de Johann Christoph Pez -
En el dia de la celebració del seu 350è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Abraham Govaerts (Antwerp, 1589 - 9 de setembre de 1626) va ser un pintor barroc flamenc especialitzat en paisatges de petit format en un estil i metodologia propers a Jan Brueghel "el vell" i a Gillis van Coninxloo. Ben aviat es va convertir en mestre del Gremi de Sant Lluc d'Antwerp (anys 1608-1609) on es va dedicar a la docència tot instruint pintors com Alexander Keirincx. Els seus paisatges són sovint al·legòrics, plens de motius mitològics o bíblics i en forma de petites històries. Una particularitat destacable dels seus quadres va ser que les figures humanes sovint eren pintades per altres pintors, especialment per membres de la família Francken. Va morir el setembre de 1626.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Abraham Govaerts (1589-1626) - Altres: Abraham Govaerts (1589-1626)



Parlem de Música...

Johann Christoph Pez (Munich, 9 de setembre de 1664 - Stuttgart, 25 de setembre de 1716) va ser un compositor i cantant alemany. La relació familiar amb Munich va ser estreta, especialment amb la Peterskirche, on va aprendre cant coral. A partir del 1675, va entrar al col·legi dels Jesuïtes de Munich on va desenvolupar un feina destacada en el seu cor i orquestra. Va cantar sovint com a tenor i va assolir el càrrec de director del cor de la Peterskirche. Tanmateix, la prohibició del nou estil modern barroc, en favor del cant pla i polifònic renaixentista, va obligar Pez a canviar d'aires tot establint-se a la Cort de Munich com a músic de cambra. El seu protector, l'Elector Max Emanuel, el va enviar a Roma (anys 1689-1692) per tal d'aprofundir en l'estudi de Corelli, Carissimi i contemporanis. Des d'allà va tornar a Alemanya, concretament a Bonn, on va reorganitzar la vida musical al servei de l'Arquebisbe i Elector de Koln, Joseph Clemens. El 1696 va rebre el títol oficial de mestre de capella tot i que el 1701 va haver d'emigrar a Munich per l'esclat de la Guerra de Successió. A partir d'aleshores es va dedicar a compondre música d'església en el seu càrrec de Kapellmeister a la Cort de Württemberg. Va morir a Stuttgart el setembre de 1716.

Religiosa:

Publicades a Augsburg.
- Prodromus optatae pacis, sive Psalmi de Dominicus e Beata Virgini in officio vespertino, 8vv, 2 vn, va, bc (org), op.2 (1703)
- Jubilum missale sextuplex, 8vv, 2 vn, va, bc (org) (1706); 1 in W
- Corona stellarum, 1v, 2 vn, bc, op.4 (1710); 3 cants. in W

Vocal profana:

- Il giudizio di Marforio (festa da camera), 1695
- Trajano, imperator romano, 1696 (Bonn, 1699); W
- Il riso d’Apolline (serenata teatrale), 1701
- Fileno e Silvia (cant), ?D-Bsb
- Speculum vanitatis, sive Bononius; Abdolonymus christianus: in P.F. Lang, Theatrum solitudinis asceticae (Munich, 1717)
- In solo Deo unica quies, 1684; Viriles constantia, 1686; Jonathus Machabaeus, 1686; Matthias e captivo rex, 1702; Guilelmus e Duce, 1703; Aquitaniae Eremita, 1703; Tamerlanes, 1706: all lost

Instrumental:

- Duplex genius … 12 constans symphoniis, 2 vn, archiviola, bc (Augsburg, 1696; also pubd as op.1, 1701); W
- Sonate da camera … Several Suites of Overtures and Airs, parte I, 1/2 fl, bc, (London, ?1710)
- 1 sonata, 2 vn, bc, in Harmonia mundi (London, 1707); 1 work, 2 fl, in Choice Italian and English Music (London, 1709); 1 sonata, fl, bc, in 10 Sonates (Amsterdam, c1710)
- Conc. pastorale, 2 fl, 2 vn, 2 va, bc, W; 3 suites, kbd, A-Wn; other MSS of inst music in ?D-Bsb, Dlb, ROu

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Christoph Pez (1664-1716) - Altres: Johann Christoph Pez (1664-1716)



Parlem amb veu pròpia...

La música de Johann Christoph Pez, autor que va viure la major part de la seva existència a Alemanya, mostra una forta influència italiana fruit dels tres anys d'estudi a Roma però també dels contactes que va mantenir amb italians que es van formar a Munich. Tanmateix, el referent principal de Pez va ser Johann Caspar Kerll, format a Itàlia amb Carissimi i Frescobaldi. Cal, no obstant, diferenciar la música instrumental, propera a Corelli en els trio sonatas i a Lully en les formes concertants i suites, de la música religiosa. Aquesta és més propera a la del seu col·lega Rupert Ignaz Mayr amb qui va compartir vida a Munich. Malauradament, i de moment, no s'ha publicat cap edició que faci referència a la seva obra sagrada tot i existir un parell de misses (Missa in A, editada per Carus, i Missa Sancti Josephi) i un llibre de salms. Avui recuperarem el repertori més conegut de Pez, aquell que fa referència a la seva obra instrumental (aquesta va viure una petita edat d'or a principis del segle XX gràcies a la divulgació duta a terme per l'editora Bertha Antonia Wallner). Amb el temps la seva presència s'ha diluït en favor d'altres compositors. Ara bé, el seu redescobriment ens obre una finestra a una música virtuosa, plena de matisos, ressò de sonoritats italianes i franceses i bullent de detalls. El Concerto grosso R.18 (R de Rostock, la ciutat on es va publicar) és una instantània del seu interès per l'art francès tot i saber, amb relativa certesa, que Pez no va trepitjar França. Moviments com aries, minuets, bourre o xacona hi són presents. L'acompanyarà una preciosa transcripció per orgue de la Passacaglia de la seva Overture en Sol menor. La seva figura, lluny de representar un epígraf anecdòtic i marginal, és la d'un compositor d'una solvència i d'un art comparable al de molts contemporanis a qui avui, molts de nosaltres, venerem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
SPOTIFY: Laura Cerutti – Pez, J.C.: Overtures / Concerto Sinfonia in A Minor

Pez, J.C.: Overtures / Concerto Sinfonia in A Minor

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. YOU'RE BACK ! GREAT ! Greetings, Sasja.

    ResponElimina
  3. Respostes
    1. No coneixia el senyor Pez, però Les Mufatti em donaven prou confiança. L'he escoltat i m'ha encantat! Moltes gràcies!

      Elimina
  4. Paul, ¿podrías volver a subir este enlace?
    Muchas gracias por tu divulgación de estas joyas desconocidas

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina