dimecres, 13 de gener del 2016

GEIJER, Erik Gustaf (1783-1847) - Songs

Carl Anton Joseph Rottmann - Eine mannigfaltig abwechselnde Landschaft in welcher eine Bauersfrau mit ihrem Kinde, 1824
Obra de Carl Anton Joseph Rottmann (1797-1850), pintor alemany (1)



- Recordatori d'Erik Gustaf Geijer -
En el dia de la celebració del seu 233è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Carl Anton Joseph Rottmann (Handschuhsheim, 11 de gener de 1797 - München, 7 de juliol de 1850) va ser un pintor alemany i un dels més importants paisatgistes romàntics del seu país. Procedent d'una família d'artistes, va rebre de mans del seu pare les seves primeres lliçons de pintura, abans de marxar a Munich el 1822. Allà es va casar amb la seva cosina Friedericke, filla de l'influent arquitecte de jardins Friedrich Ludwig von Sckell. Sota el patrocini del rei Lluís I de Baviera, va realitzar dos viatges, el primer a Itàlia i el segon a Grècia, on va pintar nombrosos paisatges. El seu quadre més representatiu d'aquella època va ser 'Taormina amb l'Etna' (1829), realitzat durant el viatge a Itàlia, i on s'aprecien bé les característiques de la seva pintura, destacant el gust pels paisatges de l'antiguitat clàssica i on els temes heroics i mítics del món greco-romà apareixen implícitament evocats en el paisatge. També s'observa un component literari, present ja en el mateix títol de l'obra, i una tendència a idealitzar el paisatge, que en qualsevol cas va ser d'un verisme gairebé fotogràfic gràcies al virtuosisme tècnic desplegat amb un estudi sobre el color que va procurar ressaltar les possibilitats d'atmosferes sempre canviants. Va viure la resta de la seva vida a Munich, ciutat on va morir el juliol de 1850.

Font: En català: No disponible En castellano: Carl Anton Joseph Rottmann (1797-1850) In english: Carl Anton Joseph Rottmann (1797-1850) - Altres: Carl Anton Joseph Rottmann (1797-1850)



Parlem de Música...

Erik Gustaf Geijer (Ransäter, 12 de gener de 1783 - Stockholm, 23 d'abril de 1847) va ser un poeta, historiador i compositor suec. Es va formar a la Universitat d'Uppsala entre els anys 1799 i 1806. El 1810 va assolir un càrrec de professor adjunt a la mateixa universitat abans d'assolir un càrrec definitiu el 1817. Allà hi va romandre fins el 1846 tot exercint una notable influència, a través dels seus escrits, en filosofia i teologia i en la defensa intel·lectual del liberalisme. No va arribar a ser músic professional si bé va compondre música de cambra i obra per a piano així com nombroses cançons. Va morir a Estocolm l'abril de 1847.

OBRA:

Vocal secular:

Partsongs:
4 male vv; chorus, pf
c60 songs, 1v, pf [selections in Musik för sång (Uppsala, 1824) and Geijers sånger vid piano, ed. A. Lundquist (Stockholm, n.d.)]

Instrumental:

Pf qnt, f, 1823;
pf qt, e (Stockholm, 1825);
pf trio, A , 1827
2 str qts: no.1, F; no.2, B , 1846
2 sonatas, vn, pf: no.1, g, 1819; no.2, F;
Sonata, vc, pf, ?1838
2 sonatas, pf 4 hands: no.1, E  (Stockholm, 1819); no.2, F, 1819–20

Pf solo:
sonata, g, 1810;
fantasia, 1810;
divertimento (Uppsala, 1824)

Font: En català: Erik Gustaf Geijer (1783-1847) En castellano: Erik Gustaf Geijer (1783-1847) In english: Erik Gustaf Geijer (1783-1847) - Altres: Erik Gustaf Geijer (1783-1847)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Geijer va ser una d'aquelles personalitats de recorregut transversal, és a dir, capaç de sorprendre la seva audiència amb múltiples habilitats, entre elles, la música. De fet, aquesta fou una activitat lúdica ja que professionalment els seus camps de treball van estar més relacionats amb la història, i el seu estudi, la poesia, la filosofia, la literatura i la política, sent un ferm divulgador de les virtuts del liberalisme. Per tant, col·lateralment hem de contextualitzar el seu opus en relació a tota una existència il·lustrada que en tot cas, al ser una figura pública reconeguda i respectada, va poder promocionar amb certa facilitat, tot i el perfil 'baix' i amateur, ja que el seu nom va gaudir de notable ressò assolint presència escènica a Estocolm, la ciutat on hi va viure bona part de la seva vida. Allà va publicar obra de cambra però especialment cançons, moltes d'elles recuperades a partir del dia que va fundar, amb altres col·legues, la Societat Gòtica, dedicada a l'estudi, recopilació i divulgació de les antigues tradicions sueques. És d'aquesta manera que molts dels seus assaigs i poemes que va escriure es van acabar convertint, amb el temps, en himnes populars, alguns d'ells a dia d'avui vigents en el sí de la societat sueca. Convenientment arranjats van ser publicats en forma de cançons, bona part d'elles disponibles en aquesta estupenda edició que escoltarem. Cançons que mostren una rica varietat d'estils i formes i ens ofereixen un valuós i deliciós testimoni del seu treball com a poeta i compositor en un estil essencialment clàssic però de textura romàntica. Un autor, en tot cas, a qui avui donarem gustosament la benvinguda!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Catharina Olsson (mezzosoprano); Per-Arne Wahlgren (bariton); Thomas Schuback (piano)
AMAZON: GEIJER, E.G. - Songs
IMSLP: No disponible
SPOTIFY: GEIJER, E.G. - Songs


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Unfortunately, "File has expired and does not exist anymore on this server"

    May I ask You to reupload this songs?

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina