dimarts, 26 de gener del 2016

SANTINI, Alessandro (c.1700-c.1740) - Sonate a flauto e basso

Pompeo Batoni - Diana and Cupid (1761)
Obra de Pompeo Batoni (1708-1787), pintor italià (1)





Parlem de Pintura...

Pompeo Girolamo Batoni (Lucca, 25 de gener de 1708 - Roma, 4 de febrer de 1787) va ser un pintor italià. Fill d'orfebre, el 1727 es va traslladar a Roma on es va guanyar inicialment la vida dibuixant estàtues antigues. Aviat va començar a rebre encàrrecs importants per a realitzar pintures històriques, principalment de temàtica religiosa. El 1755 va finalitzar La caiguda de Simó el Mag per a la Basílica de Sant Pere de Roma, però l'obra va ser rebutjada i traslladada poc després a l'església de Santa Maria degli Angeli. Desil·lusionat, Batoni va començar a realitzar retrats, especialment de viatgers britànics que visitaven Roma, gènere en el qual va assolir un èxit immediat. Les seves primeres pintures històriques van posar de manifest una varietat d'influències. Des de pintors de la primera meitat del segle XVII, com Guido Reni i Domenichino, o inspirat pel ric cromatisme d'artistes com Federico Barocci i Benedetto Luti. La influència més important en la seva obra va ser, tanmateix, la de Rafael, pintor al qual va admirar per l'elegància expressiva de les seves figures i per l'harmonia i el classicisme de les seves composicions, qualitats que van ser particularment evidents en els seus retrats. Realitzats en un estil clàssic, els retrats de Batoni presenten normalment al model amb un fons d'escultures antigues, com en el seu Retrat d'un cavaller (c.1758, National Gallery, Londres). També posen en relleu el notable domini de la tècnica del dibuix que va caracteritzar tota la producció artística de Batoni. El seu mestratge com a retratista i coneixedor de l'estil clàssic va exercir una enorme influència en altres artistes, particularment en els primers neoclàssics com Anton Raphael Mengs. Va morir a Roma el febrer de 1787.

Font: En català: Pompeo Batoni (1708-1787) En castellano: Pompeo Batoni (1708-1787) In english: Pompeo Batoni (1708-1787) - Altres: Pompeo Batoni (1708-1787)



Parlem de Música...

Alessandro Santini (c.1700 - c.1740) va ser un sacerdot i un compositor italià. Es desconeix la totalitat de la seva vida i es dedueix la seva existència en base a un manuscrit anònim publicat a Venècia i per títol  "Sonate a flauto e basso del Sigr Alessandro Santini, in I-Vqs, MS. 1 129, Cl. VIII, Cod. 29.". També apareix citat en algunes composicions religioses pel que es creu que va ser sacerdot: Salve Regina Antifona a 5 voci misteMelodie gregoriane per la benedizione e per varie circostanze / accompagnamento per organo od armonio a cura del m.° p. Alessandro SantiniConcentus eucharistici 2-3-4 paribus vocibus organo comitante.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Tot i ser-ne 'especialistes', són realment poques les vegades en què no tenim, ni per aproximació o col·lateralment, cap notícia del compositor a qui recuperem. Avui és un d'aquests casos en què una edició, monogràfica tot sigui dit, recupera un músic italià, geografia que deduïm pel nom pròpiament de l'autor. Perquè efectivament Alessandro Santini, de qui no en sabem res de res, es creu que va viure en un moment donat a Venècia, on va publicar un recull de Sonate a flauto e basso, i que va romandre actiu durant el segle XVIII amb un marge d'error considerablement ample. De fet, escoltant aquestes sonates, tant les podríem situar a finals del segle XVII com a mitjans del segle XVIII, per tant, no tenim fórmula màgica per endevinar-ne la cronologia. En tot cas, un tresor inesperat gràcies a la dignitat musical amb què es recuperen així com de la pròpia naturalesa del fruit recollit, certament inèdit. Oda a Santini, l'italià desconegut que un bon dia, no sabem si professionalment o inesperadament, va decidir regalar al món aquest breu però divertit opus musical!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Francesca Seri (flute); Offerta Musicale
AMAZON: SANTINI, A. - Flute Sonatas Nos. 1-6
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SANTINI, A. - Flute Sonatas Nos. 1-6



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gracias Pau por esta novedad. Para mí, el estilo se acerca mucho más al siglo XVIII, incluso al rococó, que al siglo XVII. Gracias nuevamente por tus siempre novedosos aportes y mis cordiales saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sean del año que sean, son tan preciosas como desconocidas! Un tesoro!

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. Gracias por esta maravilla, novedad para mí!!!
    Saludos, Daniel, desde Madrid...

    ResponElimina
  4. Estimado Pau: Bellísimas. Muchas gracias por compartirlas. En cuanto a la época, parecen contemporáneas de las de Michel Blavet, publicadas en 1732. Daniel (Buenos Aires)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Daniel!

      Si a mi también me suenan a primera mitad del siglo XVIII. Autor casi anónimo, música preciosa!

      Saludos!
      Pau

      Elimina